2007. április 11., szerda

Fata morgana

2007. április 11. szerda

/24 órás rémület után - mert azt hittem elveszett a gépről minden adat - de szerencsére NEM !/

Újra 3SAT ”ajándék” – bár már harmadszorra láttam, mégis végignéztem, olyan csodás ez a film. Az általunk délibábnak, másutt fata morganának nevezett jelenségről szól.

/A délibáb – fata morgana egyes vidékeken, főleg sík területeken, fellépő légtükröződési jelenség. A távolságuk miatt nem látható tárgyakat láthatóvá teszi, a látóhatáron lebegnek, megkettőződnek, vagy fordított állásban látszanak az egyébként is látható tárgyak./
Hihetetlen, döbbenetes „képek” jelennek meg a látóhatáron, egyszerűen az ember józan ésszel el se tudja képzelni, hogy is van ez, hiába mutatták be labor-kísérlettel / sós + natúr víz/ miképp is keletkezik az ilyesmi.
Fata Morgana egyébként még a kelta birodalomban „született” eredetileg gyógyító istennő/tűndér/boszorkány volt. Később Artur király féltestvérévé avanzsált, sőt, az a legenda még ma is él, hogy halálos sebesüléséből ő ápolgatja testvérét, s ha felgyógyul, Artúr újra megjelenik majd. Később, amikor a rómaiak, kalandozásaik során a magas északra jutottak, magukkal hozták a mondát és Morganát. A XII. századból fennmaradt egy csodálatos rézkarc, mely a Szicilia - Calábria közti messinai szorosról készült, s ahol ezt a jelenséget örökítette meg alkotója.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése