2007. április 19., csütörtök

Irigykedem

2007.április 19.csütörtök

Már a múlt héten kezdődött. Valahol Németországban láttam, hogy egy lepusztult szénmosót csodálatos tartományi múzeummá alakítottak. Felrémlettek bennem "morrmota" fotói, /melyeket az alábbi linken megnézhetsz/- és szomorúan állapítottam meg magamban, na nálunk ilyen sosem lesz...

  

Bele tudnál képzelni ebbe egy modern kiállítótermet ? Én igen... meg a sok pénzt, ami erre nálunk nincs meg...

Aztán tegnap az MDR-TV-ben meg ezek a parkok...
Középnémetország versenyt hirdetett a legszebb park cím elnyerésére. 50 jelölt volt, szebbnél szebbek. Tegnap volt az eredményhirdetés. Írok pár sort a győztesekről - megint csak fájó szívvel, hisz " Európa leendő kultúrális fővárosa" / szülővárosom: Pécs/ MOCSKOS, MOCSKOS, MOCSKOS. Sajnálom, ha valaki ezzel nem ért egyet, szóljon, elsétálok vele pár helyre. Ám az is lehet, hogy kapom a fényképezőt és ide-dokumentálok dolgokat. Csak az már nem igazán fér bele a "minekörültélma" címbe....mert hát azon szomorkodni, vagy bosszankodni lehet csak.

  

Hármat megemlítek a versenyzők közül:
  

Az Európai Rosarium: /Sangerhausen/ 8300 féle rózsa illatozik 12,5 hektáron.
  
A legextrább talán a Goitzsche Pouch-i, 1991-ben bezárt külszíni fejtés helyén kialakított modern park./Itt még épülő-félben/
  
És a győztes: Bad Muskau-ban a Fürst Pückler park, az 1200 golfpálya nagyságú angolpark, melynek építésébe a tulajdonosa bár tönkrement, ám a park ma az UNESCO Világörökség része.

4 megjegyzés:

  1. Bad Muskau... azonnal bevillant. Talán tavaly láthattam egy filmet a településről, a parkról. Jegyzeteltem és felírtam Bad Muskau nevét az "ide el kell menni" listára.

    VálaszTörlés
  2. O.K. Bad Muskau se kutya, de vajon voltál-e Mainauban ???? Ha valahová, hát oda én is nagyon szívesen elmennék....
    ITT
    MEG ITT
    olvashatsz róla.

    VálaszTörlés
  3. Köszi a linkeket, erre vissza kell térnem alaposan végig olvasni, ha lesz időm.

    VálaszTörlés
  4. Azt kifelejtettem, hogy ha lehetőséged adódna, a könyvet is feltétlenül olvasd el - tényleg érdekes és szórakoztató egyben.

    VálaszTörlés