2012. szeptember 29., szombat

Levendula



Rámoltam a szekrényemben és kezembe került egy üveg. Ez:


Az idejét se tudom, mikor volt benne levendula kölni. Ez és a széna illatú volt a kedvencem. Nem is használtam soha mást, olyan üdének, frissnek éreztem mint a tavaszi fuvallatot egy harmatos hajnalon…Már egyik sem kapható. Van helyette havonta változó ezerféle mesterségesen összekutyult illat -  de igazán én már egyiket se szeretem. Mint ahogy a levendula szappan, ezek is mindörökre eltűntek az egyre inkább mesterségessé váló világban. Talán jobb is, hogy nem tudom, miből készülnek, mit kevernek hozzá. (Arról már nem is beszélve, hogy esetleg miképp kísérletezik ki a végső megoldást….)
Most beleszagoltam az üvegbe. Még őrzi az évtizedekkel ezelőtti illatot….

Itt olvashatsz egy kis parfüm-történetet: http://legendavadasz.blog.hu/page/4


A "magyar királyné vize" azaz "Eau de La Reine de Hongrie" a világ legrégebbi parfümje. A világ első illat-tárában a Versailles-ban található Ozmotékában kikérhetjük a legrégebbről őrzött eredeti illatot, melyet a XIV. században használt Nagy Lajos felesége, Erzsébet királyné.
A parfüm eredetét romantikus történet övezi, a legenda szerint Nagy Lajosnak annyira tetszett a királyné illata, hogy végül ezért kérte meg a kezét. Ugyanilyen büszkék lehetünk a magyar levendula illatára, mely olyan különleges, hogy a világ minden tájára exportálják.
  

2 megjegyzés:

  1. Imádom az illatát. Olyan klasszikusan elegáns , tiszta illata van.

    VálaszTörlés
  2. Kivettem a ruhatárból a két kabátot.A hölgy még picit késett.Közben a kabátján is éreztem az illatát,olyan volt,mintha benne lett volna.
    kisbela

    VálaszTörlés