2013. december 12., csütörtök

Francia sütőtökös sütemény



Barátnőm kedvence, hátha valakinek kedve lenne kipróbálni:

50 dkg-os leveles tészta (mirelit)
2 nagyobb hagyma
3 dkg vaj
50-60 dkg sütőtök
3 tojás
1 dl tejszín

A leveles tésztát kétfelé vágni, kinyújtani akkorára, hogy egy  tortasütőformát ki lehessen bélelni az egyik lappal és befedni a másikkal. (Az én tortasütőm 25 cm átmérőjű.)

2 nagyobb, apróra vágott hagymát  3 dkg vajon megfuttatunk, hozzáadunk 50-60 dkg meghámozott, összevágott sütőtököt, 1 dl vizet, sót, borsot. Lefedve, nagyon lassan 10-15 percig főzzük. (amíg a tök megpuhul).
A tököt kivesszük egy tálba,  villával széttörjük/szétnyomkodjuk, sót, borsot, szerecsendió-port, 2 egész tojást, 1  dl sűrű tejszínt keverünk hozzá. (érdemes megkóstolni)
Az egyik tésztával "kibéleljük" a tortaformát és behintjük zsemlyemorzsával, majd ráöntjük a fűszeres tök-masszát, rátesszük a második tésztalapot, a széleket összecsípjük, majd egy egész felvert tojással megkenjük. A közepébe egy kis "kéményt" kell tenni (jobb híján cérna spulnit), 30-35 percig (sütőtől függően – addig míg szépen megpirul) sütni! 
Nagyon finom melegen, langyosan, de még hidegen is!  - írta a barátnőm.
Én meg egyszer kipróbálok mindent, ezt is  – ám őszintén bevallva, szívesebben eszem töpörtyűs pogácsát :- )


 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése