2015. november 21., szombat

Egy újabb emlékmű Pécsett

(Írtam, fotóztam mindezt csütörtökön, valószínű az utolsó szép őszi napon....)


Lehet/szabad velem egyet nem érteni..... Én azonban már csak egy olyan régimódi banya vagyok, hogy egy alkotáson első ránézésre szeretem látni azt, amit ábrázol, vagy amit mondanak róla.   
Becsülettel bevallom, jelen esetben vagy 10 percig próbálkoztam, hogy felfedezzem és meglássam azt, amit  szerencsésebb esetben egy szobron 1 mp alatt  meg lehet látni, nevezetesen, hogy mit is ábrázol. Jó, elismerem, hogy nem készültem fel rendesen, nem kutattam utána a neten még indulás előtt, csak láttam a buszból, hogy van ott valami, hát uccu ! Leszálltam, odamentem és lefényképeztem. (Fényképezővel a táskámban járkálok többnyire...)
De azért nem kevés büszkeséggel jelenthetem, „megtaláltam” rajta mindent, amit itthon a leírásban később el is olvashattam. (Egészen meg voltam elégedve magammal…)
Kicsit gondolkodtam rajta, tegyem-e fel találós kérdésként, hogy ti mit láttok az emlékművön – de aztán mégis inkább azt választottam, hogy egyből elárulom, ne kelljen se bosszankodni, se kudarcélménnyel elhagyni a blogomat senkinek.

Tudnivalók erről az alkotásról  - kimásolom az érthetőség kedvéért az egész bekezdést, innen:  http://pte.hu/cimkek/europa_cantat

„…A 2015 szeptember 21-én dr. Őri László, Pécs Megyei Jogú Város kultúráért felelős alpolgármestere által felavatott „A közös éneklés öröme" című műalkotás egyszerre állít emléket az idei nemzetközi kórusfesztiválnak, és üzen az utókornak a rajta elhelyezhető kerámialapokkal.
A koncepció megalkotásakor Keményffy Gábor tervező művészt híres pécsi elődök, Zsolnay Vilmos, Breuer Marcell és Victor Vasarely munkássága ihlették. A Földünket szimbolizáló acélszerkezeten az EUROPA CANTAT fesztivál emblémája és az emberi kapcsolatokat megjelenítő, egymásnak éneklő fiú és leány látható. A több mint 2000 egyedi kerámia elemet a fesztiválon résztvevők, a pécsi közélet szereplői és a városunkban élő vagy ide látogató zenekedvelők helyezték el a műalkotáson….”

Nos  nem is akartam többet, mint lefényképezni ezt az új emlékművet és bemutatni. Hát kérem, ennyire sikerült.

Amúgy meg talán az utolsókat rúgja az ősz, állítólag napokon belül ideér a csúf idő. Most még tudtam szép színeket fotózni. Megörökítettem a „legendás” kis fenyőt (aki régi olvasó, valószínű felismeri)  még megvan az újranövesztett csúcsa, ám vészesen közeleg a karácsony…
És akkor a képek: 

 
Távolról....

Az Europa Cantat tulipános logója ( szembe-kép nincs, mert sütött a nap...)
  
Na most keresd meg az éneklő fiút és lányt... Tényleg ott vannak
 

Közelről ilyen...
  
Egy vacakul összemontírozott kép a balokányi tóról
 

A Kodály Központ messzebbről és közelebbről....



Két őszi kép...
Egy tábla, amit ha látok, mindig nevetnem kell....még sosem láttam mozogni, pedig erősen figyelem !
      
Régi olvasóimnak talán emlékezetes: a kis fenyő, aminek levágták a tetejét





 

8 megjegyzés:

  1. Mindig meg tudsz lepni... Nem kritika,hogy a pécsi online (?) újságok mennyit írtak erről, jót-rosszat... stb. De most itt is ki-ki megtudhatta, aki eddig nem.
    Mozgó oszlop : ( ne az oszlop + rajta a tábla) mozgását várjad ! Arra figyelmeztet (?) - valahol a közelben (?) kell lennie egy olyan "oszlopnak," ami - alkalomadtán kiemelkedik a helyéről. Valami hasonló lehet a Kossuth tér környékén,- a volt Konzum sarkánál is... (?) bár nem láttam, az hogyan van "kiírva." (figyelmeztetés) ( Az É-i oldalon van, a Ny-i sarkon )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. No, ez a "mozgó oszlopos" dolog már megint egy újdonság volt - én ezt nem tudtam, hogy a tábla olyan "feljövő akadályokat" jelenthet. Valójában azt hittem, hogy a táblát néha ide, meg oda teszik, bár nem értettem soha a logikáját. Megint okosabb lettem :-)

      Törlés
  2. Jó hogy nem adtad fel találós kérdésnek, mert én sem a fiút sem a lányt nem találom... :-)

    Mozgó oszlop... :-D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Van egy programom, amivel rajzolni lehet, bár nem vagyok nagy bajnok a használatában, de majd megpróbálom "berajzolni és utólag feltenni a képet, ha sikerül.

      Törlés
  3. Én az egész gömböt nem láttam... pedig nem messze mentünk el tőle...mikor a Room kocsmába mentünk... engem inkább az tarlózott le, hogy a Kodály központ mögött ,vagy mellette már nem tették rendbe a körülötte lévő területet...Ezek szerint a két szemüvegem mellé kell még, ha ekkorra emlékművet nem látok...

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Mivel olyan "hálós" a szerkezet és simán át lehet látni rajta, különösebben nem csodálom, hogy elsiklott a szemed felette. Nem mondhatom, hogy feltétlen megállásra késztető mű....A mögötte álló hatalmas épület el is vonja az ember figyelmét, meg beleolvad a zöld fűbe... De legközelebb most már szemrevételezheted, ha arra jártok.

      Törlés
  4. En sem latom az eneklo fiut es lanyt :(

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kavics üzenetében írtam, próbálok valamit tenni a láthatóvá-tétel érdekében. Kis türelem. Berakom majd utólag a képet.

      Törlés