2017. augusztus 30., szerda

Szép volt....



http://lmaim-hzunk.blogspot.hu/2017/07/jatek-termeszetesen.html   Holdgyöngy nemrég itt írt arról, hogy látogatóban lévő unokái milyen jól elvoltak „igazi” játékok nélkül.

Erről jutott eszembe saját gyerekkorom.
- amire mindig végtlen szeretettel és nosztalgiával, meg hálával gondolok vissza. Mert igenis szép volt....akármilyen is volt.

A háború utáni években nem nagyon volt se lehetőség, se választék ahhoz, hogy kisgyerekeknek játékokat vásároljanak a szüleik. Örültek, ha kenyérre, kis cipőre jutott…(Testvérem 70 éve teherként cipeli, hogy neki, fiú létére az én kinőtt rózsaszín kis trikóimat kellett hordani… Bizony az ilyen világ volt. Kinőtted a cipőt ? - egy nyári saru és egy téli magas-szárú volt - nem baj, majd örökli az öcséd, vagy valamelyik rokon gyerek. És ha szerencsések vagyunk, akkor tán te is örökölsz valakitől egy nagyobbat….)

Milyen csodás egyszerű játékaink voltak !
Volt (van) egy mesekönyvem, aminek egyik szereplője Munkupunku az erdei manó. Hát nem tudnám megmondani, hány mohából, kavicsból, ágakból épített Munkupunku-ház volt a kertünkben. Szabad volt fúrni-faragni-festeni: deszka, kalapács, szög, festék volt otthon. Nagyon szerettünk rajzolni, és nekem volt egy papír öltöztető babám, aminek – amikor kicsit nagyobb lettem – már magam rajzoltam ruhákat. Vagy pl. én jól emlékszem, milyen örömmel gyűjtöttük sétánk közben a pici csigaházakat – bár nem tudom, végülis mit csináltunk velük/belőlük.

Vagy „országoztunk” apám tőrével.  (Egyáltalán ismeri valaki vajon ma ezt a játékot ? Ketten játszottuk. Földbe kellett karcolni egy nagy négyzetet, elfelezni, majd bedobni a kést úgy, hogy megálljon a földben. Amerre a penge mutatott, ott vonalat húztunk, ezzel „elorozva” a másik birodalmának egy darabját…)

És igen, mi is főzőcskéztünk, annyira emlékszem,  pl. befőttet készítettünk meggyből, „rendesen” felöntöttük vízzel, majd szalicil helyett a vadsóska lemorzsolt virágát szórtuk rá.  Volt Édesanyám gyerekkori konyhai edénykéiből még pár darab, amikben főztünk. Volt a régi kis edényekhez tartozó polc-féleség is – ebből építettünk boltot és sokat „boltosoztunk” – ami a legfurább dolgok adás-vételét jelentette (kockacukortól kezdve a pörkölt árpáig).
Babáim nem nagyon voltak – nem is igazán szerettem azzal a 3 darabbal se játszani – a fiúkkal éreztem jobban magam: és legszívesebben fent ücsörögtem a körte- vagy diófa ágai között. És lány létemre volt csúzlim és csináltam én is nyilat. És megállás nélkül fütyültem, amiért a Nagymamám megállás nélkül szidott, mondván, ha a lányok fütyülnek, sír a Szűz Mária…És ez csak pár dolog, ami nagy-hirtelen eszembe jutott.

Igen, nem szégyellem, meglehetősen szegény körülmények között nőttem fel – de pl. mesekönyveink voltak – sok még anyánk gyerekkorából maradt (Istenkém, mi lesz velük, ha én meghalok ?) – és rengeteget meséltek nekünk, majd 6 éves korunktól már mi magunk is sokat olvastunk.
Ha egymás mellé tehetném a mi „játékainkat” és egy nem is túlságosan elkényeztetett rokon kisgyerek mostani játékait – hát döbbenetes lenne a különbség.
Nem tudom/állítom – hogy ez jó, vagy rossz. Egy biztos, nekem boldog gyerekkorom volt. Nem tudom, mit fog mondani 60 év múlva a mai 5 éves.

9 megjegyzés:

  1. Nem is lett volna pénzünk drága játékokra, így nem is volt, de nem is hiányzott.
    Nekem babám is akkor volt először, mikor a Pesten élő Keresztanyám hozott egyet, de akkor sem drágát, hanem az un. kócsag babát. Még nem volt hajas sem, meg alvó baba sem, soha nem volt igazi alvó babám.

    Az az igazság, nem értékeltem olyan nagyon, attól sokkal jobban lekötött az utcabeli gyerekekkel való játszás, ugrálás az árokban, gricceltünk (icka, ugróiskola nem tudom ki hogy ismeri ezt a játékot) nyári zápor után teknőben csónakáztunk az árok tele vizén, indiánosat játszottunk, nekem is volt íjam (tesóm csinálta) még harci tollat is szereztünk a kakas farkából :D ugróköteleztünk, dinnyeföldest játszottunk (ami neked az országos) és már többször, több helyen írtam, ha babázni akartam, nyáron gyönyörű hajas babáim voltak kukoricából, ágyat csináltam neki falevelekből, párnát abból a szurókás növényből, amit imádtunk a másik ruhájára, hajába dobni, micsoda székeket, foteleket alkottunk belőle. Babaruhákat varrtam összevissza öltésekkel, de jó volt az, megállt a kukorica babán. Vagy csak ültünk nyári estéken az árokparton, legalább húsz gyerek az utcából, előkerült egy harmonika is és énekeltünk. Télen meg nem volt az a fenyegetés, aminek a hatására bementünk volna, csak este már, lilára fagyva.
    SOHA nem unatkoztunk, ez biztos. Minden napra szívesen emlékszem vissza még akkor is, ha a játék mellett bizony keményen be voltunk fogva dolgozni, de attól csak erősödtem :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. ..és igen, mivel könyvet sem tudtunk venni, ahogy elsős lettem, beiratkoztam a könyvtárba és mindig a maximálisan kihozható könyvcsomaggal tértem haza, amit aztán a nagyobb tankönyvek takarásában olvastam tanulás helyett...vagy éppen felmásztam a diófa tetejére és ott olvastam, hiába kiabált/keresett Nagymamám, hallgattam ott fent, igaz utána kikaptam, de megérte :))

      hejjj, mennyit lehetne ezekről írni! :) úgy örülök, hogy felhoztad a témát, olyan jó volt most visszagondolni...

      Törlés
    2. Mindenki - velem egyidős, vagy hasonló korú - szívesen beszél ezekről az egyszerű és mégis sok örömöt adó gyerekkori játékokról.Én csak reménykedni tudok, hogy a mai kicsiknek is marad annyi szép emlékük, mint amennyi nekünk van, és nem felejtődnek el az igazán kedves babák, vagy kisvonatok.

      Törlés
  2. Ezt-azt tudnék mondani... amikor a kb. 6 és 4 éves unokáknak odahordom az édesapjuk kb. 30-35 éves játékait. Másoknak üzenném : épp' a nyár kezdetekkor (?) - indított Nagy B.András egy "csoportot," Vakáció a monitoron túl,avagy a minőségi szabadidő" címmel. Benne olyan tippekkel,ötletekkel, amik mind otthon (ház körül) végezhetők el. (Ezt-azt én is "beküldtem," (némelyikkel volt is "sikerem." :-) ) ... ( tűzgyújtás nagyítóval... vagy a napóra készítéssel... )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Csodajó ötletnek tartom, és jó lenne, ha a szülők merítenének ezekből a - nyilván régi - ötletekből.Szerintem nem a gyerekek igénylik a sok hülye játékot, hanem a szülők veszik meg nekik - feleslegesen, mert így talán kevesebbet kell velük foglalkozni.

      Törlés
    2. "kevesebbet kell velük foglalkozni"? Hisz alig van idő rá(juk), mikor mindkettő szülőnek dolgozni kell (sokszor műszakban, este későig). Hol vannak a családokat összetartó anyák..? Munkában, másodállásban, olykor önmegvalósítanak stb...

      A megvett dolgok egyike-másika meg már-már "kötelező", hisz mindenkinek van már az osztályban és akinek nem veszik meg kirekesztődik... sajnos ez is egy nagy tényező ebben az ördögi körben.

      Törlés
    3. Sajnos igazad van - nagyon sokaknak egyszerűen a robotolás mellett nem jut idő a gyerekre - persze itt is, mind mindenhol vannak kivételek.Mert van azért olyan is, akinek ideje lenne, de se türelme, se kedve nincs a saját gyerekéhez.
      A kötelező dolgok megléte gyerekkorban - szomorú változása az időnek. Könnyebb volt akkor, amikor általános szegénység uralkodott. Most a tárgyak megléte adja egy ember/gyerek értékét.Lásd: aki nem FB tag, az nem ember....és sorolhatnám, de nekem ez a gyenge pontom.

      Törlés
  3. Mitől nincs idő a gyerekekre?és nekünk mitől volt? Még hűtőnk se volt, igy minden nap főznöm kellett, nem volt automata mosógép...nem volt annyi kütyű, ami most könnyebbé teszi a háztartást..
    nem volt játékom se, csak a rajzolós, amiről írtál... Már 8 évesen minden nyáron a piacon árultam...vagy otthon az üvegházban vagy a fóliában dolgoztam...Sutyiba takaró alatt olvastam dugi könyvtári könyvet...Ezért is talán nehezen viselem a pazarlást ha látom....

    Szegények voltunk mint a templom egere...se függöny, se parketta...ajhhhhhhhhhhh...de meleg volt a lakásba.
    Jó témákat és emlékeket kotorsz elő.
    Pont a napokban jutott eszembe, iskolakezdés kapcsán, hogy Anyut behívatták az iskolába ,mert félmagas sarkú cipőbe jártam... mert a mamám levetett cipőjét kaptam meg, mert nem jutott cipőre...pokrócból varrt kabátom volt. Mikor végeztem a nyolcadikos osztállyal, akkor kaptam az első igazi télikabátot..

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vera, ebben az a szörnyű, hogy ezt, ha elmondod egy mai tininek - (ha ugyan végighallgat) - egyszerűen fel sem fogja, meg nem érti, de legfőképp átélni nem tudja - milyen is volt a mi gyerekkorunk. Persze egyébként se érdekli....
      De én sokszor gondolok arra, hogy ha "valami krach történne véletlenül" - a vének túlélnék azt is, de valószínű az ifjú titánok zöme belepusztulna, mert nem lenne képes a zord körülmények között életben maradni.
      És én ezzel nem azt mondom, hogy úgy kellene élni a mai fiataloknak, mint anno nekünk ! Nem ! De ezt a mérhetetlen pazarlást, ezt én nem nézem jó szemmel. Persze a pazarló életmód nem csak a fiatalok sajátja - sajnos.
      Igaz, mindez senkit nem érdekel - majd elviszem a hülyeségeimet magammal a sírba - és kész. El lehet felejteni.

      Törlés