2017. augusztus 20., vasárnap

Virágok innen-onnan



Remélem, múlóban a nyár, legalábbis a kibírhatatlan része … A kertem idén nagyon megszenvedte az afrikai forróságot. Megpróbáltam a virágok elégése ellen nagy lepedőket kifeszíteni a kert fölött – úgy tűnik ez eredményes vállalkozás volt – habár túlságosan esztétikusnak nem mondható. A júliusi vízfogyasztásom viszont a mindennapi bőséges locsolás miatt 8 m3-re emelkedett. Hát sajnos így van ez, valamit valamiért.  Most gondolkodom, nem lenne-e jobb kaktuszokat telepíteni az udvarba ?

Talán kis felüdülésnek mutatok pár viszonylag jobb képet, illetve az orfűi kirándulásról "megmaradt" néhány virág-fotót…. 

Begóniám és mindenféle virágok

Petúnia, büdöske, nebáncsvirág

Kései szellőrózsa és valami csodás-illatos petúnia

Törpe nebáncsvirág  és két szép büdöske
A paradicsomkert - még zölden

Bakszakáll, egy pici imola és harangvirág
Két kedvencem: a kéküstökű csormolya és a zsurló

Katáng és szulák
Erről az alábbiról    el kell mondjam, beletelt vagy fél napomba, mire rátaláltam, hogy mi lehet ez. Életemben nem láttam ilyen növényt és hogy miképp került a kertembe, arról fogalmam nincs, hacsak nem a szél, vagy valami madár szállítmányozta ide. Fantasztikus levelei vannak, a legfinomabb bársonynál puhábbak - de annyira azért nem szép, hogy szaporítani akarjam. Mindenesetre a terméseket még éretlenül leszedem róla....
A neve pedig: https://hu.wikipedia.org/wiki/S%C3%A1rga_selyemm%C3%A1lyva



Selyemmályva

12 megjegyzés:

  1. Nagyon érdekes ez a selyemmályva....Nekem is van valami hasonló növény,ami tavaly jelent meg a kertemben.De se nem túl szép,se nem hasznos,csak érdekes.
    Én már hajlok a trópusi növények kertbe kihelyezése felé,majd készítek ilyen képeket.
    Most néztem meg az előrejelzést ,és tegnap este meghallgattam az időjóst: pénteken újra 30 fok fölött lesz és újra visszajön a kánikula: én ezt már nagyon nehezen bírom.:(És nem vagyok egyedül.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Megsimogattad a levelét ? CSAK azért nem gazoltam még ki, mert valami elképesztően selymes. Én ilyen növényt még nem érintettem/fogtam. Nem véletlen az elnevezése.

      Törlés
    2. Nekem másom van, annak szúrós a levele. Tavaly hatalmas levelei voltak,idén összementek.:)

      Törlés
    3. Gyanítom, akkor az nem selyem mályva. Hiszen - vélhetőleg - ez a levelek selymességéről kapta a nevét.

      Törlés
  2. gyönyörű az a rózsaszínes szellőrózsa, egész különleges. Nekem fehér van és új szerzemény, sötétlila.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jé, nem is láttam még más színűt, én egy barátnőmtől kaptam ezt, az ő kértjén kívül is csak egy helyen tudom, hogy van - az is rózsaszínű.

      Törlés
  3. Tényleg érdekes növény a selyemmályva.
    A baj csak az, hogy egyre több invazív növény és állat jelent/jelenik meg.
    Más. Én nagyon szeretem a zsurlót, de azt sose értettem, miért szereti ez a növény a vasúti töltéseket.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jönnek bizony (és nem csak a növények jönnek) a dél-vidékről. A klíma eddig nem volt megfelelő a számukra, de egyre inkább azzá válik.
      A zsurló az egy nagyon különös és ősrégi növény...Most utánanéztem, nem is tudtam, hogy többféle változata is van. De hogy miért szereti a vasúti töltéseket ? - erre bizony én se találtam választ.

      Törlés
  4. El nem tudom képzelni, hogyan feszítetted ki a lepedőt. Nagyon kíváncsi vagyok rá, leírnád? Köszönöm.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Egyik vége a kerítéshez, másik vége a ruhaszárító kötélhez van ruhacsíptetőkkel "felerősítve". Vihar közeledtével gyorsan leszedhető.:-)

      Törlés
  5. Nem emlékszem, hogy láttam volna már selyemmályvát. Érdekes, vannak akik eszik a növény részeit, vannak, ahol kártékonyként tartják. "A selyemmályva kártétele abban áll, hogy elszívja a környező haszonnövényektől a vizet és a tápanyagot."

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én - azt hiszem elég sokféle vadvirágot ismerek,de ilyent még sosem láttam. Nem szép annyira, hogy megtartsam a kertemben, vagy hagyjam, hogy elszórja a magjait - de nem is téptem ki, egyszerűen csak nem hagyom, hogy magot érleljen, leszedem a tokterméseit. De ha valahol mégis látnál egyszer ilyent, hát feltétlenül simogasd meg a levelét. Nem véletlen az elnevezése. Én ilyen növényt még nem fogtam/tapintottam.Tényleg, mint a legpuhább selyem, vagy bársony...

      Törlés