2018. augusztus 22., szerda

Olcsón jót főzni...


Nemrégiben valahol egy blogban bukkantam rá egy nagyon rég nem használt receptre, a kenyérfasírtra. Mivel a vasárnapra főzött csodafinom húslevesem csirke mellcsontból készült, lefaragtam róla a főtt husikat és a levesben főtt zöldséggel "összekutyultam" - majd egy  kenyérszeletet morzsoltam bele, hozzáadtam egy tojást, gombócokat gyurmáztam belőle és lefagyasztottam - jó lesz jövő héten egy főzelék mellé.....

Ennek kapcsán jutott eszembe, hogy mindenféle vega-és-hiperszuper diéták helyett a gyermek- és ifjúkorom, sőt felnőtt éveim jelentős része is ilyesmikről szólt…Hús többnyire csak vasárnap volt. Hétfőn vagy a vasárnapi maradékot ettük, vagy tészta volt, s ugyancsak tészta szerdán és pénteken. És lám, még itt vagyok… (A neten sok helyen megtaláltam a kenyérfasírt leírását, csak nem a háború utáni ínséges évek felé haladunk ???? Vagy mi már a vh. utáni időkben divatoztunk és már akkor vegák voltunk  😏   ??)

Leírok néhány abszolút egészségtelen, "szörnyűséges", ám szerintem igen finom receptet – nem kell kipróbálni… de ki tudja, hátha mégis szükség lesz rá egyszer.

Tehát akkor az én  kenyérfasírt receptem:Szikkadt kenyér összemorzsolva, (ha nagyon száraz, esetleg kicsit vizezve)  nyers tojás, apróra vágott hagyma és kevés fokhagyma, petrezselyem, só, bors. (Ugyancsak megfelel a húslevesben kifőtt, leszűrt, átpasszírozott  zöldség, + kenyér, tojás, fűszerezve is.) Ezekből formálható masszát gyúrni, tojásban, morzsában megforgatni, kisütni. 

https://www.nosalty.hu/recept/vegetarianus-fasirt-czapika-konyhajabol
  
Főzelékfeltétnek is alkalmas,  de igen jó hozzá a savanyú káposzta, és ettem "csak úgy magában" paprika-lekvárral is. (Aki nem tudná: ez  piros, vastag húsú paradicsompaprika ledarálva, sóval összekeverve) Egyébként ezt a paprika lekvárt kentük sokszor zsíros kenyérre is. (Nem, nem kaliforniai paprika volt télen, meg uborka, paradicsom, retek – hanem hagyma meg ez a sós paprikalekvár… )

Könnyű elkészíteni, sokáig eláll.
 
-  Rántva  szinte mindenféle zöldséget készítettem, de a vöröshagymát szeretem legjobban. Mai napig szerepelnek az étrendemben. Mellesleg a rántott krumpliszelet sem rossz....

http://www.cookta.hu/hir/20160806-igazan-ropogos-rantott-hagymakarika-recept
-  Aztán a morzsás galuska. A galuskatésztát lehetett kevés reszelt krumplival is dúsítani, kifőzni, morzsát pirítani, rászórni a tetejére, tejföllel megpöttyözni.

https://cookpad.com/hu/receptek/
-  (Zsíron) Pirított gríz. Egyszer elmondtam valakinek, azt mondta, nem gondolta, hogy ilyen étel is létezik, vagy hogy ez "úgy magában" ehető... Pedig házi kajszilekvárral szerintem jó…Igaz, jobb napokon meggymártás is elmegy hozzá, de anélkül is ehető.

No, ezek csak úgy eszembe jutottak a kenyérfasírtról…
Meg arról, hogy tán fel kellene frissítenem memóriámat nagyanyám receptjeit illetően - tekintettel a jövőre. Várom a nyugdíjcsökkentést és lelkileg készülök arra, hogy előbb-utóbb autó nélkül maradok. Mellesleg megnéztem, annyi gyertyám van itthon, hogy jó sok este ülhetek elmerengve a múlton, lángjuk mellett.

2 megjegyzés:

  1. Ahogy olvaslak nem vagy valami pozitív hangulatban:-)) A felsorolt ételeket mind ismerem és szeretem amiket régen is és napjainkban is gyakran asztalunkra teszek!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Tudod Éva, ha csak a témánál (élelmiszer) maradok, akkor is idegesít kissé, hogy a nyugdíjam valamiért nem emelkedik az árakkal párhuzamosan. Nekem aztán nem tudják a szememet kiszúrni egyszer-egyszer pár ezer Ft-os utalvánnyal. De tudom, éltem rosszabbul is.... csak valahogy nem számítottam arra, hogy életem vége felé majdnem oda fogok visszajutni, ahol elkezdtem.Csak abban reménykedem, hogy legalább a háborút megúszom...Abból tényleg elég volt egynek még a vége is.

      Törlés