2018. augusztus 2., csütörtök

Érdemes elolvasni…




Kimásoltam – a reklámokat kihagyva - ezt a cikket, innen:


Mai dátummal lenulláztuk a bolygót  
(Bihari Dániel  újságíró. 2018. 08. 01.)

Évről évre korábbra tolódik a dátum, amikor az emberiség feléli a Föld adott évre rendelkezésre álló erőforrásait. Nagy bajban vagyunk, elmagyarázzuk, miért ?

A Global Footprint Network adatai szerint idén augusztus 1-jén lépjük át azt a dátumot, amikor az emberiség fogyasztása túllépi azt a szintet, amit a Föld egy év alatt képes újratermelni, illetve elnyelni. Tavaly ez a nap egy nappal később, augusztus 2-án jött el, 1970-ben viszont még csak december 23-án értük el a túlfogyasztás határát – közölte a WWF Magyarország.

Az idei az eddigi legkorábbi dátum, mindössze hét hónap alatt elhasználtuk a Föld egy évre elegendő erőforrásait. Kevés ez az egy bolygó.

A Túlfogyasztás Világnapja azt a hatalmas nyomást jelképezi, amelyet az emberiség, illetve az emberi tevékenység a Föld ökoszisztémájára gyakorol. A jelenlegi fogyasztást tekintve az emberiség úgy él, mintha 1,7 Föld állna rendelkezésünkre.

A fogyasztás mértékét tekintve ez egy globális átlag, ami országonként más és más képet mutat. Ha a világ teljes lakossága úgy élne, mint a kanadaiak, akkor már március 18-án eljönne a Túlfogyasztás Világnapja, Németország esetén ez a nap május 2-án jönne el, Kínában pedig június 15-én. Tavaly Luxemburg volt a rekorder, idén azonban Katar megelőzte: ha az egész emberiség olyan életmódot folytatna, mint a katariak, akkor már február 9-én elérnénk a Túlfogyasztás Világnapját.

Magyarországon is jóval túllépjük az ideális fogyasztási szintet, hiszen ha az egész világ úgy élne, mint hazánkban, akkor közel kettő (1,92) Földre lenne szükségünk, és már június 20-án eljönne a Túlfogyasztás Világnapja.

Hogy is van ez?

Adja magát a kérdés, ha augusztus 1-jén feléltünk mindent, mi lesz év végéig és hogyan kezdünk tiszta lappal minden év elején? A 24.hu-nak korábban Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője magyarázta el a helyzetet.

Adott egy képzeletbeli család, akinek van egy komolyabb összeg a bankszámláján, egyetlen jövedelme pedig ennek az éves kamata. Ha ennél többet költenek, azt csak úgy tehetik meg, ha megdézsmálják a számlán lévő pénzt. Könnyű belátni, a betét egyszer elfogy, többé kamatra nem számíthatnak, a család számára itt a történet vége.

Nem nehéz behelyettesíteni a számlán lévő pénzt a természet erőforrásaira, a kamatot az éven belül megújuló erőforrásokra, a családot pedig az emberiségre.

És mit takarnak a természet erőforrásai? Ezt az úgynevezett ökológiai lábnyom adja meg: egzakt módszer annak meghatározására, hogy egy társadalomnak adott fejlettségi szinten mekkora területre van szüksége. Tartalmazza:

- a fosszilis energiahordozók elégetéséből származó CO2 elnyeléséhez szükséges erdő és tenger területét;
- a tenyészett állatok számára szükséges legelők területét;
- az elfogyasztott, feldolgozott halak számára szükséges vízfelületet;
- a megművelt termőföldek területét;
- az éves faigényt biztosító erdő területét;
- az emberi infrastruktúrához szükséges beépített területet

Egyszer csak nincs tovább…



E hat tényezőből kiszámolhatjuk az egyes emberek, cégek, városok, régiók, országok, kontinensek és az egész emberiség ökológiai lábnyomát. Ön is kiszámolhatja a sajátját például itt.
Az ökológiai lábnyom mértékegysége a globális hektár, a jelenlegi népesség mellett egy ember számára 1,8 globális hektár áll rendelkezésre.
Csakhogy a földlakók fejenként és átlagban 3,06 hektárt használnak,ezért írtuk az elején, hogy az emberiségnek 1,7 Földre lenne szüksége.
De ha csak egy bolygónk van, hogyan használhatunk 1,7-et? Úgy, hogy túlhalásszuk a tengereket, kivágjuk az erdőket termőterületekért, és a sort folytathatnánk. A bankbetétes példa alapján: évi költésünk 1,7 egységet tesz ki, ebből 1 egységet a kamat fedez, 0,7-et pedig a törzstőkéből veszünk ki.

Ha a túlfogyasztás elér egy bizonyos szintet, a Föld ökológiai rendszere összeomlik, és akkor tényleg eljön az a pont, ahonnan nincs tovább.

Ugyancsak elolvasásra ajánlom: 
(kép innen)


10 megjegyzés:

  1. Az emberek nem hiszik el!
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szerintem is pont itt a hiba. De csodálkozni kell-e rajta ? Hiszen annyiszor és annyi mindent hazudtak már "nekünk" - hogy az egész világon eluralkodott mára a Patópálság.

      Törlés
  2. Hidd el, sajnos! sokkal több azoknak a száma, akiket ez baromira nem érdekel, nagy ívben tesz mindenre. Ilyen esztelen pazarlást egyszer csak megtorol a Föld. Amilyen ütemben haladunk, hamarosan.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. De hát nem tragikus, hogy valahol mélyen, a tudata legeslegalján - szerintem - mindenki tudja, hogy ez így nem jó, nem mehet sokáig - és mégis él úgy, ahogy él ? Gyakran gondolom, hogy bizonyos értelemben ott vagyunk, ahol a majmok. Vagy ki tudja ? Lehet, hogy ők nálunk környezt-tudatosabbak ?

      Törlés
    2. Napok óta nézek egy tv.műsort (Eszement történetek címmel) benne az (emberi) agy működéséről. Igen, sok mindent tudunk, ugyanakkor hazudunk, önmagunknak is ! Sértődés ne essék ! - vagy elismerjük, vagy nem. A majmokhoz : élt régebben az a gorilla, "akit" megtanítottak a "beszédre." ( jelek használatával - stb.) Még ő is hazudott ! [ Összetört egy fali mosdókagylót, mert ráült. Kérdezték ki tette : Válasz Kate - a gondozónője. ]

      Törlés
    3. Így igaz - őszintének lenni nehéz. És ráadásul "csak" őszintének lenni nem is elég....

      Törlés
    4. Ezt a gondolatmenetet folytatva... a 2 éves unokaöcsém is képes a "hazúgságra" inkább füllentés. Elképesztő volt felismernem, hogy képes rá, pedig nincs ilyen tanítva neki. Eltörött/elromlott játékra rákérdezve ki törte el? Mindig azt a személyt választja a családból, aki épp nincs ott kérdezéskor. (Persze valótlan.) És ezt a kérdéssort addig folytatja, míg mindenkit felsorolt a nem ott jelenlévők közül. Honnan tudja ezt a fajta rafinációt? Hisz még beszélni sem tud tökéletesen és senki nem tanítja efféle dologra. Belénk van kódolva már a majmok óta..? Agyak egy bizonyos szintje képes rá?

      Törlés
    5. A téma megérne egy beszélgetést. Miért is hazudik az ember ? vagy - a példa szerint - akár egy majom is ? Miképp működik az agy ? És hogyan is jönnek létre az érzelmek ? A szál - amire "gyöngyöket" fűzögetnénk, messzire elvezethetne.Nem tudom, hogy az ilyesmivel (=az agy) foglalkozó tudósok, milyen választ tudnának adni a kérdésre: miért hazudik, aki hazudik ?)

      Törlés
  3. [ Írom ezt 08/04.-én reggel... miközben a légkondi hűti a lakást,ill. egy ventilátor is pörög,- ( feltételezem a villanyóra is... bár az már nem pörög, cserélve lett egy "okosabbra." ]
    Természetesen a "hírt" hallottam/láttam is (tv) - esetleg 2 olyan témát említenék, (lehet ismert) ami látszólag nem tartozik ide. (?) 1.) A születéskor várható élettartam növekedett. (a hazai is ) - lásd hol "helyezkedünk el" - az országok "táblázatán." 2.) Épül a kökényi (újabb) hulladéklerakó, ha jól emlékszem, a II.ütem. Most ne minősítsem azt, (sem)hogy kissé unom, hogyha azzal "sokkolnak" - mi a helyzet a tengerekkel + azok élővilágával. (Nem tudom, ki ismeri a hulladékvadász.hu honlapot...( a magyarországi helyzete.) De ezt se' bonyolítsam jobban.
    Talán még annyit : az ökológiai lábnyomnak (is) vannak hiányosságai,- pl. talán nem a fosszilis energia-fogyasztásból kellene kiindulni, ill. kereskedelem ellenesnek tűnik - és ilyesmik. (Persze ennél bonyolultabb a dolog, akit érdekelne, esetleg keressen rá.) ( A majmokkal kapcsolatos "kérdésre" meg írtam egy választ. :-) )

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Való igaz, hogy a kisember (én) nem tud eligazodni az adatok dzsungelében, itt ez olvasod/hallod, ott meg épp az ellenkezőjét. De én mégis azok oldalán állok, akik úgy gondolják, nem élünk helyesen. Hogy miképp lehetne másképp ? (Nem csak nekem, hanem az emberiségnek)- azt hiszem a választ erre senki se tudja - habár nyilván léteznek elméletek. De azt hiszem abban mindenki (aki gondolkodni képes) egyetért, hogy ez, ami, és ahogy van, nincs jól. Hogy mit lehetne/kellene tenni - azt viszont tán nem is tudjuk pontosan és leginkább nem is nagyon akarjuk.

      Törlés