Gőzölés
Forraljunk fel egy nagy lábasban vizet, majd helyezzünk bele egy szűrőt. Ha már forr a víz, akkor jöhetnek az elfogyasztásra szánt diók. Hagyjuk gőzölődni másfél-két órát, majd emeljük ki őket a szűrő segítségével. Ezután a dió már kézzel is bonthatóvá válik.
Áztatás
Az előzőnél ez egy kicsit lassabb módszer, de igazán hatásos. Egy lavórt töltsünk meg vízzel, majd nincs más dolgunk, mint belehelyezni a kívánt mennyiségű diót. A legegyszerűbb lépés következik: hagyjuk ázni 10-12 órát. Másnap reggel már puszta kézzel le tudjuk róla szedni a héjat.
Fagyasztás
A diókat tegyük bele egy fagyasztó zacskóba, majd egy éjszakára rakjuk be a mélyhűtőbe. A héjas gyümölcsben lévő víz megfagy, aminek következtében a kemény borítás megreped. Az így előkészített dió belseje megpuhul, így ez a módszer akkor használható, ha utána fel is használjuk.
Azt a diót, amit nem használunk fel azonnal, ne hagyjuk vizesen, különben megavasodik. Tegyük a sütőbe 5-6 percre és szárítsuk ki.
Amennyiben a hagyományos diótörést választjuk, akkor semmiképp se a lakásban csináljuk. Egy rossz ütés kellemetlen törést okozhat, valamint a felületeket is megkarcolja.
A dió tartósítása nagyon egyszerű. Ha túl sokat pucoltunk meg és nem tudjuk felhasználni, akkor először pirítsuk le a sütőben vagy a tűzhelyen, majd bezacskózva tegyük be a fagyasztóba.
De jó, köszönöm szépen a megosztást. Nem tudtam még, most is okosodtam :-)
VálaszTörlésÖrülök, ha tudod használni az infókat. De még jobban örülök, hogy "előkerültél" :-)
Törlés