2025. augusztus 19., kedd

A legújabb lekvárom

Nos, ha pl. tavaly, vagy akár csak pár hónapja említette volna valaki, hogy sárgarépa lekvárt evett - hát bizony azt gondoltam volna, hogy félrebeszél... Életemben nem hallottam erről - és akkor a napokban a szomszédasszonyom hozott kóstolót...Igen. Sárgarépa lekvárból kóstolót. És milyen finom volt !
Rögtön elkértem a receptjét - bemásolom, ha valaki szeretne leutánozni, ugyanis már én is eltettem és azt hiszem, a jövőben máskor is fogok ilyent készíteni. 
Tehát:
2 kg. sárgarépát (megpucolva, feldarabolva) megfőzni, összetörni. 
Bele jön:
2 narancs és 1 citrom leve (rostja is mehet)
2 cs. vaníliás cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 kevés (fél kanál) gyömbér (por)
1/2 kg. cukor (Kóstold meg és fokozhatod akár egyik-másik ízesítő mennyiségét - nekem jó volt így.) 
Ezeket összefőztem, majd még egyszer leturmixoltam és átpasszíroztam az egészet, hogy selymes, finom lekvár legyen és 2 zseléfix-szel felforraltam.
Kész - ennyi....Mehet a dunsztba és eggyel megint szaporodott lekvárjaim gyűjteménye....

Száraz dunsztra előkészítve...

(U.i. majd arra kell ügyelni, nehogy a kajszilekvárral összekeverjem - mert tisztára úgy néz ki...Igaz, nálam minden üveg fel van címkézve, névvel dátummal...) 

9 megjegyzés:

  1. Örülök hogy végül elkészítetted mivel már 2 évvel ezelőtt nálam rácsodáltál erre a finom lekvárra és akkor azt írtad hogy majd kipróbálod. Látom a megkóstolás nagyobb hatással volt rád. Nagyon finom én almával ízesítettem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem emlékeztem rá - de szinte sajnálom, hogy akkor nem próbáltam ki, mert mostantól kezdve biztos fogok a jövőben is készíteni pár üveggel ebből a finomságból. Szinte hihetetlen, hogy abból a "semmilyen" sárgarépából milyen finom lekvárt lehet így varázsolni.

      Törlés
  2. Nem "eggyel" szaporodott, hanem 5 üveggel.
    A receptet elteszem, finomnak tűnik. Légy továbbra is szorgalmas hangya vagy méhecske.! 😊
    Akik ilyen szorgoskodóak , mindig ...A tücsök és a hangya...meséje jut eszembe!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Próbáld ki, remélem ízleni fog.(Kérhetnélek, hogy a jövőben a kommentedhez legalább egy "szignót" írj ? Köszönöm !)

      Törlés
  3. Hát ez valami különlegesség lehet, hogy a sárgarépából - amit egyébként levesekbe és köretekbe nagyon szeretek - ilyen finom lekvárt lehessen készíteni.
    Lehet hogy ki fogom próbálni, mert nagyon kíváncsi vagyok rá. És egyébként a gyümölcsök olyan drágák, hogy az emberi leleményesség mégis talál kiutat...
    És milyen az íze? Persze ezt nem biztos hogy le lehet írni, de hasonlít a répa ízére, vagy inkább egészen más?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Semmi, de semmi répa íze nincs. Egy nagyon kellemes, bár kissé jellegtelen, függ attól, hogy milyen és mennyi fűszerfélét használsz.Talán leginkább a vanília és a fahéj dominál - ha egyáltalán...de nekem nagyon ízlik.

      Törlés
  4. Bizony, bizony...lekvárt nem csak gyümölcsből lehet készíteni. Hiszik, vagy sem, nagyon finom a zöldparadicsom lekvár is, én már többször készítettem, és eddig mindenkinek nagyon ízlett. Bár a citrom gyümölcs, de abból is finom lekvár készíthető. Répából még nem csináltam lekvárt, de a recepted alapján készülök elkészíteni. N.Irén

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó ötlet ez a citrom, ki fogom próbálni ezt is. A zöldparadicsomot talán nem, mert ugye hol jutok hozzá ? Sehol...Szerintem a répa neked is ízleni fog.

      Törlés