Néha ki lehet fogni megfizethető áron a csirkemellet. Ugyan nem szeretem, mert egy ízetlen, túl száraz hús, de még mindig olcsóbb, mint mondjuk a marha (amit nem is tudom, mikor ettem utoljára...) Nemrégiben is volt akciós, elmentem hát és vettem 4 db-ot. Nem kis mennyiség ez, az egyszemélyes háztartásban – de eleve tudtam, hogy számtalan felhasználási módja lehetséges, mellyel élni fogok. Szépen kifiléztem, (csontjából majd leves lesz) feldaraboltam és szeletelve lefagyasztottam.
Ezerszer elmondtam, leírtam, én ételt soha nem dobok ki - csak ha elégetem, mint pl. legutóbb amikor "egy pillanatra" mentem be a szobába valamit megnézni a sz.gépen - aztán csak arra figyeltem fel, hogy nem látok a füsttől...Az olvasó fantáziájára bízom, mi volt a konyhában. A lábost is sajnos selejteznem kellett...
Szóval én mit is tudnék varázsolni csirkemellből ? Nos:
Induljunk ki az alapból, ami egy jól megfőzött csirkepörkölt. Ez ugye az ELSŐ variáció.
Ezek után jöhet a gulyásleves mint MÁSODIK.
Szoktam készíteni húspástétomot is, mert a bolti felvágottaktól idegenkedem, - ez a HARMADIK változat.
NEGYEDIK: bármiféle zöldséggel és rizzsel rakott hús. Ezt talán nem is kell részleteznem, én szeretem pl. a nem túl szokványos zöldbabos és kelkáposztás változatot is.
ÖTÖDIKNEK jöhet a tarhonyás hús valami finom kis saját-gyártmányú kovászos ubival.
HATODIK - húsos palacsinta – épp a napokban jutott eszembe, hogy időtlen idők óta nem ettem….
HETEDIK – ez már kicsit macerásabb – de nem lehetetlen. Külön kell választani a húst és a pörköltlevet. A húst ledarálni és húsgombócot lehet készíteni belőle, paradicsom mártással (vagy töltött paprikát). A lé is elmegy valamilyen – mondjuk pl. krumplilevesbe ízesítőnek.
És most több változat nem jut eszembe.
Ám miután mindezeket leírtam könnyedén, csak úgy „nagyhirtelen” – arra gondoltam, hogy ha megkérdeznék egy harmincévest – vajon mit tudna ő felsorolni ? Ha létezik olyan, akkor talán csirkés pizzát mondana mint NYOLCADIK változatot - ám mivel én meg azt nem eszem, nem tudom, van-e ilyen ? Esetleg KILENCEDIKNEK mondhatná, hogy meggrillezi ezzel-azzal, illetve TIZEDIK: valami "kínait" csinál belőle....
No, ezek után holnap azt hiszem, kiveszek pár darab csirkemellet a hűtőből és elkészítem valamelyik változatot. Mondjuk a hortobágyi palacsintát írva nyeltem egy nagyot. Valószínű, az lesz az első…
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése