2025. augusztus 24., vasárnap

Variációk csirkemellre

Néha ki lehet fogni megfizethető áron a  csirkemellet. Ugyan nem szeretem, mert egy ízetlen, túl száraz hús, de még mindig olcsóbb, mint mondjuk a marha (amit nem is tudom, mikor ettem utoljára...)       Nemrégiben is volt akciós, elmentem hát és vettem 4 db-ot. Nem kis mennyiség ez, az egyszemélyes háztartásban – de eleve tudtam, hogy számtalan felhasználási módja lehetséges, mellyel élni fogok. Szépen kifiléztem, (csontjából majd leves lesz) feldaraboltam és szeletelve lefagyasztottam.

Ezerszer elmondtam, leírtam, én ételt soha nem dobok ki - csak ha elégetem, mint pl. legutóbb amikor "egy pillanatra" mentem be a szobába valamit megnézni a sz.gépen - aztán csak arra figyeltem fel, hogy nem látok a füsttől...Az olvasó fantáziájára bízom, mi volt a konyhában. A lábost is sajnos selejteznem kellett... 
 

Szóval én mit is tudnék varázsolni csirkemellből  ? Nos:

Induljunk ki az alapból, ami egy jól megfőzött csirkepörkölt. Ez ugye az ELSŐ variáció.
Ezek után jöhet a gulyásleves mint MÁSODIK.
Szoktam készíteni  húspástétomot is, mert a bolti felvágottaktól idegenkedem, - ez a HARMADIK változat.
NEGYEDIK: bármiféle zöldséggel és rizzsel rakott hús. Ezt talán nem is kell részleteznem, én szeretem pl. a nem túl szokványos zöldbabos és kelkáposztás változatot is.
ÖTÖDIKNEK jöhet a tarhonyás hús valami finom kis saját-gyártmányú kovászos ubival.
HATODIK - húsos palacsinta – épp a napokban jutott eszembe, hogy időtlen idők óta nem ettem….
HETEDIK – ez már kicsit macerásabb – de nem lehetetlen. Külön kell választani a húst és a pörköltlevet. A húst ledarálni és húsgombócot lehet készíteni belőle, paradicsom mártással (vagy töltött paprikát). A lé is elmegy valamilyen – mondjuk pl. krumplilevesbe ízesítőnek.
És most több változat nem jut eszembe.

Ám miután mindezeket leírtam könnyedén, csak úgy „nagyhirtelen” – arra gondoltam, hogy ha megkérdeznék egy harmincévest – vajon mit tudna ő felsorolni ? Ha létezik olyan, akkor talán csirkés pizzát mondana  mint NYOLCADIK változatot - ám mivel én meg azt nem eszem, nem tudom, van-e ilyen ?  
Esetleg KILENCEDIKNEK mondhatná, hogy meggrillezi ezzel-azzal, illetve TIZEDIK: valami "kínait" csinál belőle....

No, ezek után holnap azt hiszem, kiveszek pár darab csirkemellet  a hűtőből és elkészítem valamelyik változatot. Mondjuk a hortobágyi palacsintát írva nyeltem egy nagyot. Valószínű, az lesz az első…


8 megjegyzés:

  1. Magamért nem veszek csirkemellet . A család többi tagjának kedvence ezért ha jönnek gyakran készítek különböző formában de leginkább rántva /kis szeletekre vagy csíkokra vágva/ esetleg pörköltnek. Kellemes főzést és váljon egészségedre a finom hortobágyi palacsinta amit én is nagyon szeretek !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm a jókívánságot - a palacsinta jó volt, kellő erőt adott a következő napok nehézségeihez. (Részleges lakásfestés lesz...)

      Törlés
  2. Du kannst die Hähnchenbrust vor dem Braten mindestens eine Stunde einlegen, und zwar in etwas, das Säure hat. Buttermilch eignet sich, du kannst aber auch Öl und Kräuter nehmen und einen Teelöffel Essig dazu geben (nicht zu viel Essig). Dann wird es besonders zart.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Érdekesnek tartom az ajánlatot, íme a fordítás, hátha mást is érdekel: A csirkemellet legalább egy órán át pácolhatjuk sütés előtt, savas lében. Az író jó választás, de használhatunk olajat és fűszernövényeket is, és adhatunk hozzá egy teáskanál ecetet (ne túl sokat). Ettől extra puha lesz. Amúgy a "savas lében pácolást" eddig még nem is hallottam, de lehet, hogy használ. És fűszerezni mindenképp kel,, mert amúgy nem valami ízletes hús.

      Törlés
  3. Nagy ritkán én is járok úgy, hogy leülök a számítógép elé, és akkor megszűnik minden körülöttem, és eszmélek csak fel, amikor már illatok jönnek a konyhából.... de szerencsére ritkán fordul csak elő.
    Szép csirkemelleket vettél, én szeretem, és ha akciós, szoktunk venni.
    Sok mindent és változatos ételeket soroltál fel, hogy miket tudnál készíteni belőle. Ezért is szeretem, mert nincs különösebb íze, és akkor bármivel ízesíthetem, fűszerezhetem. Szoktam is sok fűszert rátenni, vagy más ízesítőt használok hozzá.
    Ugyan már rég elmúltam 30 éves, de mi nagyon szeretjük a kínait, és ahhoz nagyon jó a csirkemell - szójaszósszal pácolva, sok zöldségfélével, - mert gyorsan elkészül. Szaftos húst is szeretek csinálni belőle, abba is többféle fűszert teszek, ami éppen a kezem ügyébe kerül, még csipkebogyó lekvárral is szoktam ízesíteni, mint általában a vadasokat is. De tölteni, tekercsként is finom. És rántott húst is csirkemellből szeretem a legjobban. Bár nagyon ritkán készül nálunk, mert utálok panírozni, és az olajszagot sem szeretem.
    Úgyhogy jó étvágyat majd neked, ha főzöd-sütöd, és váljék majd egészségedre!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Milyen jó és számomra ismeretlen variációkat írtál Katalin - köszönöm. A töltött tekercses variációt se ismertem, de igencsak szimpatizálok vele, egészen biztos, hogy hamarosan kipróbálom. Csipkebogyó lekvárom évek óta nincs...A hely, ahol, régebben gyűjtöttem valami miatt fertőzött lett, a bogyók hibásak, befőzésre alkalmatlanok. Boltit meg még sosem vettem....

      Törlés
  4. Ma én is csirkemellet készítettem, a neten keresgélve találtam a receptet. Mézes, fokhagymás, szójaszószos csirkemell, és chilis, mézes répaköret, amibe én burgonyát is daraboltam. Mindkettő nagyon ízlett. Van egy régi receptem, amit elég sűrűn készítek, a sörtésztában sült csirkemell. Előző este elkészítem, beteszem a hűtőbe, és csak kiveszem, amikor sütni akarom. Olyan omlós lesz a hús, mint a hal. A neten többféle változat kering, én azt készítem, amit egy ismerőstől kaptam: tojás, tej, só, bors, vegeta, sör, és annyi liszt, hogy lágyabb legyen, mint a nokedli, de sűrűbb, mint a palacsinta tésztája. Mennyiségeket nem írtam, mert attól függ mekkora adagot készítek. A végén a megmaradt tésztát is kisütöm. Az is finom. N.Irén

    VálaszTörlés
  5. Micsoda jó ötletek ! Köszönöm. Igen, érdemes kísérletezőnek lenni, elhagyni a hagyományos, régi feldolgozási módokat, új ízekkel lehet így megismerkedni...

    VálaszTörlés