2025. augusztus 19., kedd

A legújabb lekvárom

Nos, ha pl. tavaly, vagy akár csak pár hónapja említette volna valaki, hogy sárgarépa lekvárt evett - hát bizony azt gondoltam volna, hogy félrebeszél... Életemben nem hallottam erről - és akkor a napokban a szomszédasszonyom hozott kóstolót...Igen. Sárgarépa lekvárból kóstolót. És milyen finom volt !
Rögtön elkértem a receptjét - bemásolom, ha valaki szeretne leutánozni, ugyanis már én is eltettem és azt hiszem, a jövőben máskor is fogok ilyent készíteni. 
Tehát:
2 kg. sárgarépát (megpucolva, feldarabolva) megfőzni, összetörni. 
Bele jön:
2 narancs és 1 citrom leve (rostja is mehet)
2 cs. vaníliás cukor
1 teáskanál őrölt fahéj
1 kevés (fél kanál) gyömbér (por)
1/2 kg. cukor (Kóstold meg és fokozhatod akár egyik-másik ízesítő mennyiségét - nekem jó volt így.) 
Ezeket összefőztem, majd még egyszer leturmixoltam és átpasszíroztam az egészet, hogy selymes, finom lekvár legyen és 2 zseléfix-szel felforraltam.
Kész - ennyi....Mehet a dunsztba és eggyel megint szaporodott lekvárjaim gyűjteménye....

Száraz dunsztra előkészítve...

(U.i. majd arra kell ügyelni, nehogy a kajszilekvárral összekeverjem - mert tisztára úgy néz ki...Igaz, nálam minden üveg fel van címkézve, névvel dátummal...) 

12 megjegyzés:

  1. Örülök hogy végül elkészítetted mivel már 2 évvel ezelőtt nálam rácsodáltál erre a finom lekvárra és akkor azt írtad hogy majd kipróbálod. Látom a megkóstolás nagyobb hatással volt rád. Nagyon finom én almával ízesítettem.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem emlékeztem rá - de szinte sajnálom, hogy akkor nem próbáltam ki, mert mostantól kezdve biztos fogok a jövőben is készíteni pár üveggel ebből a finomságból. Szinte hihetetlen, hogy abból a "semmilyen" sárgarépából milyen finom lekvárt lehet így varázsolni.

      Törlés
  2. Nem "eggyel" szaporodott, hanem 5 üveggel.
    A receptet elteszem, finomnak tűnik. Légy továbbra is szorgalmas hangya vagy méhecske.! 😊
    Akik ilyen szorgoskodóak , mindig ...A tücsök és a hangya...meséje jut eszembe!

    VálaszTörlés
  3. Hát ez valami különlegesség lehet, hogy a sárgarépából - amit egyébként levesekbe és köretekbe nagyon szeretek - ilyen finom lekvárt lehessen készíteni.
    Lehet hogy ki fogom próbálni, mert nagyon kíváncsi vagyok rá. És egyébként a gyümölcsök olyan drágák, hogy az emberi leleményesség mégis talál kiutat...
    És milyen az íze? Persze ezt nem biztos hogy le lehet írni, de hasonlít a répa ízére, vagy inkább egészen más?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Semmi, de semmi répa íze nincs. Egy nagyon kellemes, bár kissé jellegtelen, függ attól, hogy milyen és mennyi fűszerfélét használsz.Talán leginkább a vanília és a fahéj dominál - ha egyáltalán...de nekem nagyon ízlik.

      Törlés
  4. Bizony, bizony...lekvárt nem csak gyümölcsből lehet készíteni. Hiszik, vagy sem, nagyon finom a zöldparadicsom lekvár is, én már többször készítettem, és eddig mindenkinek nagyon ízlett. Bár a citrom gyümölcs, de abból is finom lekvár készíthető. Répából még nem csináltam lekvárt, de a recepted alapján készülök elkészíteni. N.Irén

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jó ötlet ez a citrom, ki fogom próbálni ezt is. A zöldparadicsomot talán nem, mert ugye hol jutok hozzá ? Sehol...Szerintem a répa neked is ízleni fog.

      Törlés
  5. Szerintem nálam is láttad már. Idén Húsvétra készítettem. Én is almával szoktam és imádjuk. De cukkini és citromból is hasonló finom lekvárt szoktam készíteni. Kavics https://www.facebook.com/profile/100063477671237/search/?q=sárgarépa%20lekvár

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Lehet, hogy láttam, de akkor tán nem jutott eszembe kipróbálni. Mindenesetre ezt a cukkinisat is megpróbálom - annyira jó lett ez a répás, hogy fellelkesültem.... :-)

      Törlés
    2. És a fügés-csokisat megcsináltad? Tavaly épp lemaradtál róla, és írtad, hogy majd idén. Most van itt a füge ideje. :-) K.

      Törlés
    3. Még nem, de lesz még fügém. Viszont ez a meggyes változat - hát ez csoda-finom !!! Csak ajánlani tudom a kipróbálását.

      Törlés