2007. szeptember 24., hétfő

Mars meghódítási terv

2007.09.24.hétfő

A NASA specialistái mexikói egyetemek segítségével megkezdték az első földi teszteket a Mars fenyőerdőkkel való betelepítéséhez. A Pico de Orizaba vulkán oldalában, 4200 méteres magasságban szimulálják a marsi körülményeket földi fák számára, és próbálják kideríteni, mivel lehet elérni, hogy azok nagy magasságban, ritka levegőben és alacsony nyomás mellett is nőjenek és fotoszintetizáljanak. A NASA tervei szerint 10-15 éven belül indulna az első ember a Marsra, és ötven év múlva kezdenék a földi élőlények számára elfogadható életkörülmények kialakítását, első lépésben a hőmérséklet növelésével. 

Ezt üvegházhatást előidéző gázok légkörbe juttatásával tervezik elérni, ami a bolygó jelenlegi mínusz 55 Celsius-fokos átlagos felszíni hőmérsékletét plusz öt fokra emelné. Ezáltal a Mars felszínén található jég egy része elolvadna, és tengerek jönnének létre. A második lépés a légkör oxigénnel való feltöltése, ebben segítenének a Pico de Orizabán tesztelt fenyők. A fák feladata a marsi légkörben található szén-dioxid oxigénné alakítása lenne. A fenyők fotoszintézise nagyságrendekkel több oxigént termelne, mint az első körben betelepítendő baktériumok, algák és zuzmók. 
Az erdők ültetését azonban csak akkor lehet elkezdeni, ha sikerül a bolygó felszínét érő gyilkos ultraibolya sugárzás mértékét jelentősen csökkenteni. Ehhez nagyjából ötven évre lesz szükség. A NASA vezető kutatója, Chris McKay szerint bő száz év múlva erdők boríthatják be a vörös bolygót, ami az emberi életre is alkalmassá teheti a Marsot. Mindez csak akkor valósulhat meg, ha nem találnak életet a Marson – ez ugyanis a projekt azonnali leállítását jelentené. 
"Ha valamiféle életet találunk, nincsen jogunk elpusztítani azt, hogy földi kolóniák számára lakhatóvá tegyük a bolygót" – fogalmazott McKay, aki arra is figyelmeztetett, hogy a marsi körülmények (kozmikus sugárzás, alacsony gravitáció) előre nem látható mutációkat és betegségeket okozhatnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése