2007. november 4., vasárnap

Föld egyik legszegényebb országa.

2007.11.04.vasárnap

Afganisztán (hivatalos nevén Afgán Iszlám Köztársaság) (pastu nyelven افغانستان اسلامي جمهوریت, perzsául اسلامی افغانستان) Ázsia szívében fekvő, szárazfölddel határolt ország. Egyes besorolások szerint Közép-, más besorolások szerint Dél-Ázsiában, egy harmadik rendszerezés szerint pedig a Közel-Keleten van. Vallási, etnikai-nyelvi és földrajzi értelemben legtöbb szomszédjához hasonlít. Délen és keleten legnagyobb részén Pakisztán, nyugaton Irán, északon Türkmenisztán, Üzbegisztán és Tádzsikisztán, északkeleten Kína határolja. Az ország nevének jelentése: az afgánok földje.

Uram, ments meg minket az ilyen őrültektől.....
  Afganisztán etnikai csoportok színes mozaikja, és találkozási pont Nyugat és Kelet között. A vándorlás és a kereskedelem egyik fókuszpontja volt a régi időkben. Ezt a területet már többször többen meghódították: a Perzsa Birodalom, Nagy Sándor, az Arab Birodalom, a törökök, a mongol nomádok, a Brit Birodalom és a Szovjetunió. A Magyarországnál hétszer nagyobb Afganisztán nagy részét mély völgyekkel szabdalt, magas hegyvidék borítja. A legmagasabb pontja a Hindukusban található Nowshak (7485 méter). Délnyugaton az Afgán-medence lefolyástalan félsivatagi területe található. Az 1747-ben létrejött afgán állam a 19. század közepén fejlett monarchia volt. Az afgán törzsek közti folyamatos harcok után alakult ki 1893-ben az akkori brit Indiával való határ, amely a mai pakisztáni-afganisztáni államhatár. Ezért az afgán nép többsége a mai Pakisztánban él. Az állam fejlődését az 1973-as katonai puccs, a szovjet invázió (1979-1989), majd az azt követő mintegy húszéves polgárháború után 1996-ban a szélsőségesen fundamentalista tálibok rémuralma vetette vissza. A jelenlegi állam 2002-ben alakult meg, az USA terrorellenes politikájára hivatkozva megszállta az országot, és elűzte a tálibokat. Az új alkotmányt 2004. január 29-én fogadták el.


  Hogy miképp élnek, arról szól Asne Seierstad : A kabuli könyvárus c. könyve. Fordulatos, a hétköznapi gondokat bemutató, nagyon jó könyv. Ajánlom mindenkinek, akit érdekel más népek élete. Dacára, hogy, hallottam én ezt-azt, meg olvastam is a közelkeleti életsílusról, azért ebben a könyvben voltak számomra megdöbbentő dolgok...













Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése