2007. november 24., szombat

Madáreleségek saját kezűleg

2007.11.24.szombat
Néhány szép és okos ötlet a téli madáretetéshez:

• Köleskoszorú Szerezzünk be egy vashuzalt, majd egy csípőolló segítségével készítsünk belőle egy koszorút. A fürtös köleseket jó sűrűn kötözzük a dróthuzal köré rafiaszalag segítségével. A koszorúra vékonyabb drótból tekerjünk felülre egy kis akasztót.
 
• Tobozba rejtett magvak A célnak a nagyobb méretű, kinyílt fenyőtobozok felelnek meg leginkább. A tobozok pikkelyeit alaposan tömjük tele különféle magvakkal, majd lógassuk fel őket a fák ágaira. 




• Kölescsillag A konyhai süteményes formák közül válasszuk ki a csillag alakú formát (de bármilyen más alakú süteményesforma is megteszi). Béleljünk ki egy tálcát alufóliával, majd erre helyezzük rá a formákat, és körülbelül a háromnegyedéig töltsük fel őket kölesmaggal, majd öntsük rá az olvasztott faggyút. A kölescsillagokat hagyjuk kihűlni, de még mielőtt teljesen megdermedne a faggyú, nyomjunk egy-egy zsinórt a képlékeny masszába, hogy felfüggeszthessük őket a fa ágaira vagy az ablak elé.  

• Madárkalács házilag Némi ügyeskedéssel mi magunk is készíthetünk madárkalácsot. Csupán marhafaggyúra és magvakra lesz hozzá szükségünk. A megolvasztott marhafaggyúba keverjünk kétmaréknyi magot (napraforgót, kölest, esetleg mogyoró- és diódarabkákat), majd az egészet öntsük egy edénybe. Amikor kezd megdermedni a massza, de még éppen alakítható, formáljunk belőle gombócokat, kötözzük őket hálóba, végül akasszuk fel egy fa ágára. /NLC/

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése