2007. november 3., szombat

A hosszú élet titka

2007.11.03.szombat



A hosszú élet titka mindig is foglalkoztatta az emberiséget. Kutatók a legkülönbözőbb helyeken keresték a magyarázatot, és most, az énekesmadarak vizsgálatakor lehet hogy sikerrel járnak. Általában a nagyobb testű állatok tovább élnek, mint a kisebbek, valószínűleg azért, mert pusztán méretükből adódóan jobban tárolja szervezetük az energiát és lassabb az anyagcseréjük, a lassabb anyagcsere pedig kevesebb sejtkárosító szabad gyök termelésével jár. A kutatók figyelme az általános szabály alól kilógó pintyek és kanárik felé irányult, hiszen ezek a madarak testméretükhöz képest kimondottan sokáig élnek.  

Egy pennsylvaniai kutató 122 madárfaj összehasonlító vizsgálata során azt találta, hogy a kanárik és a pintyek génjeiben a leggyorsabb a citokróm-B fejlődése. A citokróm-B olyan protein, amelyik segíti a mitokondriumok energiatermelését - ezek amúgy a sejtek energiatermelő központjai. Az élőlények azon csoportja él a legtovább, melynek a leggyorsabb a citokróm-B-evolúciója, ugyanakkor ennek a csoportnak a legjobbak a kognitív és társas képességei. Idetartoznak például a főemlősök, az elefántok és a delfinek, de memória tekintetében a kanárikat is idesorolhatjuk, mivel hosszú és bonyolult dallamokat kell megtanulniuk. Egy angol kutató az eredményeket az intelligencia és a hosszú élet közötti összefüggés feltárása miatt tartja jelentősnek. 

Összefüggés ugyanis mindenképpen van: a hoszszú élet szempontjából fontos, hogy a neuronok védve legyenek a káros szabad gyököktől, és ez a védelem segíthetett hozzá a magas szintű kognitív képességek kialakulásához. Az összefüggés talán fordítva is igaz: az "okos" állatoknak tovább kell élniük ahhoz, hogy tanulhassanak és továbbadhassák azt a komplex információhalmazt, melyet az agyuk képes feldolgozni. A citokróm-B, a hosszú élet és a kognitív képességek közötti összefüggést emberekben még nem vizsgálták. A Harvard egyik tudósa szerint néhány mitokondriális génmutáció összekapcsolható a kivételesen hosszú élettel, és vannak olyan eredmények, melyek azt sugallják, hogy az okos emberek tovább élnek. Persze ennek az is lehet a magyarázata, hogy az intelligens emberek egyszerűen egészségesebben élnek. / http://nol.hu /

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése