2007. november 17., szombat

Zsolnay Kulturális Negyed

2007.11.17.szombat



Kiírta a tervpályázatot a pécsi önkormányzat a Zsolnay Kulturális Negyed 10,9 milliárdos költségű beruházására. A kulcsprojekt azonban csak akkor valósulhat meg, ha a gyárat sikerül az ingatlan keleti csücskébe költöztetni.A város a Zsolnay gyár funkció nélkül maradt épületeiben kulturális-művészeti övezetet hozna létre. Ide kerülne az egyetem teljes művészeti kara, amivel megjelenik néhány „zajos” funkció is, mint például a szobrászati és zeneművészeti tevékenység. 

Itt alakítanák ki többek között a Pécsi Ifjúsági Központot is, mellyel interaktív közösségi tereket hoznának létre. A gyár magját képező legrégebbi épületekben – ahol korábban Zsolnay Vilmos és családja lakott – kap helyet egy kiállítás, animációs stúdió, egy szecessziós kávéház-étterem, a Zsolnay márkabolt, a család- és gyártörténeti bemutató, az épületkerámia-kiállítás, illetve a Kreatív Inkubátorház.Mindennek azonban csak akkor lehet nekikezdeni, ha a gyár új telephelye elkészül, és átadja a helyet a kultúrának. Az új telep kialakítását és az átköltözést abból a pénzből finanszíroznák, amelyet a gyár kap ingatlanai eladásáért a várostól. 

Konkrét lépésekre egyelőre nem került sor az ügyben, mivel a projekt utófinanszírozású. Az első lépéseket a tervezett 10 milliárdos városi kölcsönből lehetne megtenni. Ide eljutni azonban hosszú idő, mivel még a gyár engedélyezési tervének elkészítésére sem kötöttek szerződést, s maga a tervkészítés is három hónapot vesz igénybe. Ekkor még az engedélyezés hosszú procedúrája következik, s csak ezután indulhat a költözés, mely 11 hónapig tart. /g.portal.hu/
Várom a fejleményeket…

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése