2008. január 14., hétfő

Svájci bicska: a zsebre tehető univerzalitás

:


2008.01.14.hétfő
A bicska egy fontos szerszám. Aki erdő-mező-járó /mint én/, tudja ezt jól. Nekem is van kettő, s mivel BB nemrég ajánlotta, hát kissé körbejártam a témát...És természetesen a svájci és a Börcsök bicskákról kerül itt
az alábbiakban szó:



A klasszikus svájci bicskát Karl Elsener 1891-ben alkotta meg. Ezen a késen a behajtható pengén kívül csavarhúzó, konzervnyitó és egy ár volt található. Elsener később megalapította a Victorinox céget, amely Wenger nevű versenytársával ma már megszámlálhatatlan mennyiségű variációban gyártja a nemzetközi piacon Swiss Army Knife, azaz svájci katonai kés néven ismert bicskákat. A legjobban felszerelt darabon 33 féle szerszám található. Ne feledkezzünk meg a magyar bicskagyártás hagyományairól sem. A szekszárdi Börcsök-bicska (persze csavarhúzók, konzervnyitók, reszelők és ollók nélkül, de mégis) hosszú évtizedeken
 át fogalom volt Pannóniában. .



A legújabb őrület pedig az eredeti svájci bicska beépített zenelejátszóval
A svájciak először csak USB-s flash tárolót illesztettek szeretett bicskájukba, azonban a sikereken felbuzdulva most ennél is tovább mentek, elkészítették az első svájci bicskát, amelyben zenelejátszó is helyet kapott.
A Swissmemory s.beat névre keresztelt eszköz WAV, MP3, WMA és OGG Vorbis formátumú hangfájlok lejátszására képes, melyek USB porton át tölthetők a flash memóriába. Az s.beat FM rádióvevővel is rendelkezik; hangot nemcsak innen, hanem saját mikrofonjáról vagy vonali bemenetéről is rögzít. Elsődleges funkcióin túl óraként, vekkerként, külső tárolóegységként is használható, kezelését egy kis kijelző, valamint a Victorinox logót formázó távirányító segíti.

.


 A teljes kiépítésű s.beat kést, ollót, körömreszelőt is tartalmaz, melyek nem kívánatos vendégek a repülőgépek fedélzetén. Ha valaki a levegőben sem szeretné nélkülözni svájci lejátszóját, két dolgot tehet: vagy a vágóeszközök nélküli repülőkonform változatot szerzi be, vagy egy mozdulattal kiemeli a készüléket a fémházból, és a mellékelt védőkupakot az USB csatlakozóra helyezve már indulhat is röntgenkapu felé. A beépített Li-polimer akkumulátor mintegy nyolc órás üzemidőt biztosít, és USB porton keresztül tölthető fel. Az s.beat fémtokjára élettartam-garancia jár.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése