2008. január 8., kedd

Gyártelep=havazás ?

2008.01.08.kedd

 Nagy ipartelepek, gyárak közelében megfigyelhető az a jelenség, hogy a gyár közvetlen (1-2 kilométeres) környezetében havazik, míg máshol hónak nyoma sincs. Ez a jelenség - hasonlóan a városi klímához - az ember éghajlat-alakító tevékenységének eredménye. A gyárkéményekből kis területen igen intenzív aeroszol-kibocsájtás történik, azaz nagy mennyiségű por, korom jut a levegőbe. Ezeken a részecskéken a levegőben lévő vízpára kicsapódik: felhőképződés megy végbe. A felhő ezután (ahogy természetes körülmények között is) tovább fejlődik, míg a felhőcseppek akkor méretet nem érnek el, hogy kihulljanak belőle. Így fagypont felett eső, fagypont alatt havazás alakul ki. Mivel a gyártelepek közvetlen környezetében több ilyen felhőképződést segítő részecske van a levegőben, ezek a területek a környezetüknél jobb feltételekkel rendelkeznek a felhő-és csapadékképződéshez. A környezetszennyezés helyi csapadéktöbbletet eredményez

  

Egy ilyen téli helyzetet örökített meg a NASA Terra műholdja: a nyugat-európai ipari városok közelében a ködös decemberben hófoltok láthatók, míg a távolabbi környezetükben a felszín teljesen hómentes. A felhők a légkörben természetes körülmények között is mindig felhőképző magvakon alakulnak ki, a vízgőz ezekre csapódik ki, csak ezek a felhőképző részecskék emberi beavatkozás nélkül vannak jelen a levegőben.  


 A folyamat annál könnyeben végbe megy, minél nagyobb a levegő páratartalma: például ködben. Ez persze nem azt jelenti, hogy a gyárak közelében minden hónapban több eső, hó hullik, de éves átlagban megfigyelhető a többlet. A nagyvárosokban is előfordul ez a jelenség, csak nem ennyire látványosan. A városi mikroklíma sajátossága, hogy gyárak illetve háztartások által a levegőbe juttatott por, korom miatt a városokban több csapadék hullik, mint környezetükben.  

Rájöttem, vagy olvas az ember, vagy blogot ír, mindkettőre egyszerűen nem elég a 24 óra ébren töltött része... @a hűséges kommentelőm ajánlása "elvitte" szinte az egész estémet. Most aztán jól kitolok Veletek, tovább-ajánlom : http://meteo21.hu/site/index.php A jobb oldalon rengeteg nagyszerű olvasnivalót találtok, tényleg érdemes megnézni !



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése