2008. október 21., kedd

Személyes.../Egy sikeres délelőtt története/

Eredményes napom volt. Délelőtt sok mindent megcsináltam, nem is gondoltam volna, hogy ennyi mindenre képes vagyok /még ha pici segítséggel is/…Van egy „Jollyjoker” emberem, akinek tudok szólni, ha valami „férfimunkával” nem tudok megbirkózni. Ma is ő jött, levágtuk a nyári viharban földig-hajolt fügét. Szerencsére a mellette felnőtt új, idei hajtás olyan erős, hogy jövőre már teremhet.
 Lenyírtam a nyári orgonát is. Bevittem a fázósabb virágokat / hibiszkuszok, fuxiák/ a többi bent telelő cserepest /muskátlik, kukoricavirágok/ is megpucoltam, összegereblyéztem a rengeteg levelet, bezsákoltam, és a levágott faágakat is előkészítettem a szállításra. 
Nálunk csütörtökön van zöld-szemetes és ünnep ide, vagy oda ők dolgozni fognak. Az utcafronton is megpaskoltam a vadszőlőt, hogy a már elgyengült szárú levelek leeshessenek, azt is összesöpörtem.

A férfiember megszerelte a kapu-kitámasztót, segített beverni két szöget, amit nem bírtam, nem azért mert annyira béna vagyok, hanem mert egy nagyon kemény fába kellet volna becsavarozni és azt nem tudtam megcsinálni. Leszigeteltük a falon kívüli vízvezetéket, betéliesítettük az udvari csapot. És az egész délelőttömet kitöltő sok munka eredményét be akartam mutatni egy fotón. A képen a kertem olyan siralmasan nézett ki, - hiszen levágtam az elszáradt nyári virágokat, kihúzgáltam az elvirágzottakat,- hogy úgy döntöttem, nem teszem ide fel. 
Majd legközelebb jövő nyáron csinálok képet, amikor újra szépséges virágokkal lesz tele. Egyébként Béla helyét nem nagyon mozgattam meg, hagytam a köveken leveleket, hátha véletlenül idén is bebújik oda, ámbár egyáltalán nem biztos, hogy ott telelt, legfeljebb tavaszi laknak használhatta… Elővettem az ablak-párnákat, /olyan régi-módi kötött-huzatú, szivacs töltetű párnáim vannak, de én szeretem őket/, megmostam az ablakokat és betettem a párnákat.  
Ebéd előtt még jutott idő Lilivel egy kis sétára is. Igaz, ma nem főztem, csak az egyik bedobozolt kedvencemet melegítettem meg. Ha valaki kíváncsi lenne, itt egy nagyszerű recept: Árpagyöngyöt /ha valaki nem szereti rizs is lehet/ megfőzni. Brokkolit rózsáira szedni, roppanósra párolni, szalonnát kockázni, kisütni. /Tudod, hogy a mikróban abszolút szagmentesen lehet szalonnát pirítani ? Tedd egy jénaiba a szalonnakockákat, de a jénai tetejét ne rakd rá egészen, hagyj egy pici rést és mert különben nem lesz ropogós ! Nagy előnye ennek a módszernek, hogy a sütés után nem szaglik az egész konyha…/ 
Szóval a szalonna zsírjában rántottát sütni, villával összetörni. Kell hozzá még kukorica / lehet mirelit, vagy konzerv/ nekem a nyáron eltett „saját gyártmányú” főtt kukoricám is volt. Amikor a kellékek együtt vannak, egy nagy tálban mindent összekeverni és kész a brokkolis rizottó. Ha nagyobb adagot készítesz, bedobozolhatod, mélyhűtőben nagyszerűen eláll. Kis reszelt sajt nem ront rajta ! /Szója vagy Worchester szószal is jó./  
Jó étvágyat ! Szóval meg vagyok elégedve magammal. Jó kis nap volt. Szeretem az ilyeneket. 
Most pedig elmegyünk Lilivel még sétálni egyet, amíg süt a nap, kiélvezzük a melengető sugarakat.

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése