2012. március 23., péntek

Meghalt Angster József


Két éve már, hogy írtam a Vasváry házban megrendezett Angster kiállításról….
Két éve, s ez alatt a két év alatt a  két személy, akiket olyan nagy örömmel fedeztem fel a családi tablón – örökre elköltözött a békés másvilágra. Tavaly Angster Józsefné  (sz.Zádor Judit), most pedig Angster József  95 évesen hagyta itt ezt a földi világot.


Nem hiszem, hogy van, aki családjuk nevét ne ismerné kies kis hazánkban (? – vagy legalábbis remélem…)

A gyáralapító Angster József 1853-ban asztalos segédlevelet szerzett, majd 1867-ben, tízéves európai vándorút után telepedett le Pécsen, hogy orgonaépítéssel foglalkozzon. Felkészült szakember volt, Párizsban még a Notre-Dame orgonájának építésében is segédkezett. Itthon ez persze senkit nem hatott meg. Eleinte, amíg nem kapott komolyabb megrendelést, kisebb bútorasztalosi munkákkal, verkli- és harmóniumjavításokkal kereste a kenyerét. Az első orgonát 1869-ben építette a pécsi izraelita hitközség megbízásából, a zsinagógában. A „referenciamunka" olyan jól sikerült, hogy ekkortól egymást követték a megrendelések. A cég fennállásának nyolcvan éve alatt ezerháromszáz orgonát épített, illetve épített újjá a Kárpát-medencében…..
Az orgonagyár vezetését 1903-tól Angster Emil és Oszkár vette át. A harmadik vezetőgeneráció, 1940-től az 1949-es államosításig Angster József és unokatestvére, Angster Imre voltak, akiknek idejében megalapították az Angster József és Fia Orgona- és Harmóniumgyár Rt. rákospalotai fióküzemét és több technikai újítást vezettek be.
A családot a kommunista hatalomátvételkor meghurcolták, tagjait koncepciós perbe fogták, a gyár értékes fémeit eladták, az orgonakészítést megszüntették.
Az 1949-es államosításig az Angster mintegy 1300 orgonát és 3000 harmóniumot épített. Virágkorában, a 19. század fordulóján jóval több mint száz munkást foglalkoztatott.
Az államosítást követően, 1949-től 1953-ig asztalosüzemként működött a gyár. Nagyjából addig, míg föl nem élték a raktározott faanyagot. A klerikális hangszerre, az orgonára többé „nem volt szükség". Helyette ekkortól stílszerűen koporsót és úttörősípot gyártottak itt.
   
A rendszerváltás után iskolát neveztek el Angster Józsefről, és a gyár falán elhelyezték az emléktábláját. De a gyárépületek ma üresek, elhanyagoltak, elhagyatottak, eszi őket az enyészet. Szerencse, hogy a cégalapító már nem láthatja ezt. Ő virágzó üzemet adott át gyermekeinek, s élete alkonyán, mint ismert és elismert közéleti személyiség, több kitüntetésben is részesült.
Az Angster gyár hagyományait az 1992-ben alapított,  Angster József erkölcsi támogatásával létrejött Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra Kft folytatta.
És most ő is elköltözött ősei közé….. Életpályája hullámzó volt - és a XX-XXI. századi Magyarország történetének ismeretében ez nem is csoda. A háború előtt egy híres hangszerkészítő dinasztia leendő cégvezetőjeként élte mindennapjait. 1951-ben egy koncepciós pert követően bebörtönözték. Fél évszázaddal később ismét ünnepelték: 2004-ben ő lett a tősgyökeres pécsiek által alapított Tüke-díj első kitüntetettje.

Ez olvasható róla a baranyanet ki-kicsodában: 
Angster József Pécsett született, 1917. január 2. Végzettsége.: Gépészmérnök (vill. tagozat), Budapesti Műszaki Egyetem. Felesége Zádor Judit. Négy gyermeke van.
Kb. 50 orgonát tervezett Budapestre és különböző városokba. Nevéhez fűződik az Angster József és Fia Orgona- és Harmóniumgyár Rt. rákospalotai fióküzemének létesítése, valamint több technikai, szervezési újítás. Unokatestvérével, Angster Imrével a gyár harmadik vezetőgenerációja voltak 1940-től 1949-ig, az államosításig. Huszonöt évig téglaipari főmérnökként dolgozott. Részvételével 1988-ban orgonaakusztikai kutatások indultak itthon, majd külföldön. Jelenlegi bázisukat Angster Judittal és férjével, Miklós Andrással (mindketten a fizikatudomány kandidátusai) Stuttgartban működtetik. Angster címmel könyvet írt a pécsi orgonagyár és a család történetéről. (Pannónia Könyvek, 1993) Orgonakutatási eredményeit társszerzőként ismertette külföldi szaklapokban, munkáját több előadás és szakcikk is jelzi.
Kitüntetései: Munka Érdemrend, Pécs Millecentenáriumi Díja.   
A MTESZ vezetőségi tagja volt. 


Nyugodjék békében ! 



2 megjegyzés:

  1. Egy régebbi video ( és esetleg ami mellett van- jobb.old.)
    Az első TÜKE-díjas (2004 ?) - sajnálatos,hogy (bár próbálkoztam) nem találom a bama.hu-ban (képgalériákban) -

    VálaszTörlés