2012. november 4., vasárnap

Szent-es



Nem akarok én itt most egészen átmenni  valami vallási lap-féleségbe, de hát a kálváriák miatti véletlen úgy hozta, hogy mostanában jobban odafigyeltem az ilyesféle témájú szobrokra.

Amikor szombaton Bólyban jártam, nem csak az oszlop peremén sétáló katicabogarakat fényképeztem ám le, hanem – többek között - magát a szépen felújított Szentháromság szobrot is.
Van néhány „közkedvelt” szent (pl. Vendel, Flórián, Nepomuki János) akiket különös előszeretettel ábrázoltak a keresztre-feszített Krisztuson meg a Szűz Márián kívül. Ennek okát is csak nemrég tudtam meg – elolvasva a könyvtárból kihozott könyveket. Egész mostanáig azt se értettem, miképp lehet, hogy a magyarországi kálváriák  zöme éppenséggel (szerencsémre) pont Baranyában van…Majd írok erről a „csendhegyek”-ben.

Bólyban  - egymáshoz viszonylag közel vannak ezek a szobrok, megmutatnám őket.
A Szentháromságot  csak azért, mert egy ritka-jó alkotás, ráadásul felújítva, a Szűz Máriát azért, mert ennek érdekessége, hogy van egy „ikertestvére” nem is akárhol, hanem egyenesen Pécsett. A Pálosok temploma előtt áll a Sinkó András  által készített mázas pirogránit szobor már 1948 óta. Azért a Zsolnayak kezemunkája nem csak városokba hanem néha falvakba is eljutott. Lásd a Máriakéménd-Kishajmás-Budapest-i angyal-sztorit. És akkor most itt ez a Mária is…
A harmadik egy Nepomuki Szent János, ezt csak azért fotóztam le, mert alatta ott vannak az évszámok, hogy  mikor újították, javították a szobrot. Azért 1762 nem tegnap volt. Történt azóta egy s más….A szobor meg mégiscsak ál. Mi mindenről mesélhetne, ha beszélni tudna…

Egyébként nem értem azokat az állítólag „műértő-nagyokos fanyalgókat”  akik szerint ezek az egyszerű - elismerem - néha primitív szobrok nem igazi szobrászművészeti alkotások. Hát egy szobor, ha nem Michelangelo csinálta, azért még a „szobor” kategóriába tartozik. És miért baj, ha van minden faluban egy-egy belőlük ? Annak a keresztnek, vagy szobornak ott, ahol áll, van valami jelentősége. Üzenete. Története. Valaki, valamiért, többnyire hálából készíttette. Hogy nem  hírneves szobrásszal ? Na és ?  Csak meg kell nézni, hogy manapság milyen dolgokat „alkotnak” híres szobrászok !!! Hát se eleje, se veleje. Lehet, hogy az benne a jó, hogy akármit bele lehet képzelni, de attól – szerintem  - egy girbegurbára kifaragott kődarab még nem művészi alkotás. Nem akarok személyeskedni, pláne nem magamra haragítani senkit – de higgyétek el, tucatszám tudnék ilyen szobrokat is mutatni.

Hát ennyit a gondolataimról a szent-szobrok kapcsán.






 






















Csatolok néhány képet a mai utamról is, a Lovászhetény-Erdősmecske-Véménd-Palotabozsok-Somberek útvonalról. Én egy mázlista vagyok. Pompás volt ma is az idő.A baranyai 24-ből eddig  felkerült a blogba 9 kálvária, fotóim vannak még 12-ről és hiányzik 3. Egész jó az arány…. Majd tavasszal folytatom. Addig ráérek kutakodni az esetleg elérhető szövegek után.…

 Meglepődtem, amikor ezen a világvégi úton napelemeket láttam...


 Több szép kis tó van ezen az úton...

 A szívemnek, szememnek  oly kedves földek...

Aztán ahogy rendezgettem a fotóimat, találtam még néhány képet, melyek - legalábbis számomra - érdekesek. A Véméndi temetőben találtam, megmutatom:












4 megjegyzés:

  1. Teljesen egyetértek a soraiddal. A hitükhöz, a mindennapi életükhöz hozzátartoznak ezek az alkotások. Fontos az ott élők számára.
    Én nem tudtam, hogy Baranyában van a legtöbb Kálvária. Járom az országot és sokfelé látni.
    Itt van például egy korábbi posztom.
    http://hikerart.blogspot.hu/2011/12/kalvaria-pilisborosjeno.html
    Jó példa a felvetésedre.

    VálaszTörlés
  2. Kedves Miklós, magam sem gondoltam volna, hogy ennyire érdekes lesz ez a téma. Most lefényképeztem egy csomót, de az a tervem, hogy szöveges anyagot is próbálok szerezni hozzá - ami ( most úgy tűnik) nem lesz könnyű. De azért majd igyekezni fogok. Nézz be néha-néha a "csendhegyek"-be.
    A te golgota-fotóid művészi színvonalúak. Az enyémek csak dokumentum fotók.

    VálaszTörlés
  3. Természetesen "jó érzés," ha felfedez bármit is az ember,vagy amikor "elkapja" a "déjá-vu-erzés." Valami hasonlót éreztem a napokban én is, más Zsolnay műalkotásokkal kapcsolatosan. ( pl. Indóház falán) A gondom legfeljebb csak az, hogy egy-egy Zsolnay alkotás ( nem csak szobor)jó pár pl.-ba készült néha - és kicsit macerás megtudni, melyik lehetett az igazán első !- de ne bonyolítsam.
    Kifutottam az "időmből"- egyelőre ennyit. Természetesen (ugyebár) minden relatív ! (Kinek mi tetszik, vagy sem. Ki,mit "lát bele" akármilyen anyagból készült (mai) műalkotásba. )

    VálaszTörlés
  4. A baranyai kálváriák és szent szobrok nagy része ismereteim szerint német telepítésű falvakban található. Nem voltak éppen a kutatások központjában. A magyarországi német kutatásban foglakooznak mostanában vele, például a Bátaszéki kálváráról a Beiträge zur Volkskunde der Ungarndeutschen idei kiadványában volt egy terjedelmes cikk.

    VálaszTörlés