2013. február 24., vasárnap

Heligan csoda-kertje


A fecskék  is érdekesek...

Na de a lepkék!   Először csak nézi, aztán feláll, hogy levadássza.....




Nem felejtettem el, hogy már kétszer mutattam hasonló témájú képet – de én nem tudok betelni vele ! Nem értem, egyszerűen  nem értem, hogy itt van 3 macska, ebből kettőt maximálisan hidegen hagy a tévé műsora, a harmadik meg, ha valami természetfilmet nézek azonnal a képernyő elé ragad. Igazából videózni, vagy filmezni lenne jó, miképp élvezi az adást, de hát arra nincs lehetőségem.
Ma reggel megint egy szenzációs filmet láttunk a Servustv-n:  „Heligan elfeledett kertje” címen. Amikor a fecskefiókákat látta, csak ült Berci és ámulva nézte. Ám amikor a pillangók kezdtek a képernyőn kergetőzni, felállt, hogy levadássza őket ! : -)

http://www.heligan.com  (Sok szép kép és videó látható itt a parkról!)

The Lost Gardens of Heligan egyik leghíresebb kertje Angliának.
A kert története – dokumentáltan - a 12. századig nyúlik vissza.  Többször változtak tulajdonosai, míg a Tudor időszakban a Tremayne család birtokába jutott, több mint 400 éve. Amit  1780 és 1790  között Henry Hawkins Tremayne a kertbe telepített, azokból még ma is van, ami látható. A 19. században élte fénykorát a birtok, amikor 22 kertész dolgozott a birtokon.
Az első világháború alatt lelassult  a Heligan kert fejlesztése. A kertészeket elvitték a háborúba,  és Jack Tremayne pedig házát a brit hadsereg lábadozó betegeinek rendelkezésre bocsátotta. Amikor 1919-ben a birtokra Tremayne visszatért, már nem tudta fizetni a Heligan fenntartásához szükséges személyzetet. A házat a család egyik barátjának adták bérbe, aki azonban nem sokat törődött a kerttel.  Heligan elvadult, Jack Tremayne Olaszországba költözött. A második világháború alatt a területet a hadsereg vette át újra,  az amerikaiak itt gyakorolták a normandiai partraszállást .
Sokáig semmi sem történt, majd  1970 eladta Tremayne a házat, a csodálatos, ám ekkor már lepusztulóban lévő  parkot pedig John Willis, Tremayne leszármazottja örökölte.  1987-ben Tim Smit cornwalli zenei producer és barátja, John Nelson megkeresték egy jó ötlettel Willist  és hamarosan megkezdődhetett Heligan rehabilitációja.
Nem volt kis munka, az elhanyagolt kert rendbetétele, de aztán oly mértékben sikerült, hogy 1999-ben az Egyesült Királyság legszebb kertéjévé választották. Azóta, a több mint 300.000 látogatót vonz évente, a leglátogatottabb kert Angliában  egy hátrányos helyzetű területen, és az egyik legnagyobb munkaadó, ill. gazdasági tényező.


Itt egy szép videó: 


1 megjegyzés:

  1. Kicsit tud bosszantani,ha látok valamit a tv.-ben, majd az idő múlásával már nem tudom pontosan felidézni. Igaz, nem is olyan célból néztem. Heteken át néztünk egy filmsorozatot, Angliát "körbeutazta" egy ffi. - ill. az egyes szigeteket is bemutatták. Elég hosszasan láttam a tengerpartot (!) és a közelében lévő kisvárost ( + lakók visszaemlékezését) ahol a normandiai partraszállást gyakorolták ! Nem tudom,hol olvastad,azt amit írtál ( ahol a kert van-Heligan) - de attól jóval messzebb van a tengerpart,és a kisváros ahonnan mindenkit kitelepítettek- sajnos a nevét elfelejtettem. Érdemes a Google Mapsba beírni : Heligan -és megnézni. ( A kertet is - műholdas képen - ill. a tengerpartot) Persze,mindezektől függetlenül az is igaz lehet,amit írtál. :-)

    VálaszTörlés