2013. február 16., szombat

Mi lenne, ha....

Nem egészen véletlen, hogy ez az anyag épp ma került sorra, bár több más témával együtt ez is itt dekkol napok óta. Gondolom mindenki látta a a meteor-becsapódós képeket - seperc alatt bejárták a világot... Erről van itt kérem szó...Megmondta tegnap este egy csillagász (nem mintha ez olyan meglepő lenne), hogy vannak események, melyeket NEM tudnak előre megjósolni....Hát ez van, ezzel kell együtt élni...


current eit 284small.gif

Pár napja, még hajnali félálomban, a híreket hallgatva, ismételten szóba került , hogy 2013-ban erős napkitörés(ek) várható(k).
Itt van egy igen érdekes, tudományos  cikk a témáról: http://index.hu/tudomany/2012/03/26/2013_az_orjongo_nap_eve

Aztán mert nem volt kedvem még kibújni a jó melegből, elmeditáltam kicsit a témán. Mennyiben is érintene, ha valami ilyesmi megtörténne. És nagyon hamar arra a következtetésre jutottam, hogy ha egyáltalán életben maradnék, és „csak” (hangsúlyozom CSAK) a villanyáramtól lenné(n)k elszakítva – már az is nagyon nagy baj lenne.

Fura ez, hogy amikor az ember „úgy általánosságban” beszél valamiről, vagy gondol valamire, akkor hajlandó elbagatellizálni, félvállról venni a dolgot. Ám amikor a baj égetővé válik, akkor aztán lehet sikítozni – mit sem ér. (Ahogy ezt leírtam, azonnal felmerült bennem még egy téma… Még nem sikítozunk, tehát még nincs itt a vég….)

Régebben egyszer láttam egy filmet Amerikának azon a területéről, melyet a tornádók szívesen felkeresnek. Egy házaspár mutatta meg a „menedékét” – egy hatalmas pincét, ahol hetekre elegendő élelmiszer, víz és mindenféle, szükségessé váló dolog volt felhalmozva. Ezeket a dolgokat természetesen folyamatosan használják, ill. újra/frissre cserélik. És nagyon jól emlékszem a középkorú, higgadt hangon nyilatkozó férfira, amikor azt mondta: van, aki minket kinevet és feleslegesnek tartja az előrelátó életmódunkat. Mi másképp gondoljuk…

Végiggondoltam, hány napig bírnám ki én elektromos áram nélkül ?  Jó részletesen, sok mindenre kiterjedően… Bizony magam is megdöbbentem kissé… Igencsak rövid lenne a „szavatossági időm”. Egy hasonló  - tán ma feleslegesnek tűnő – félórás elmeditálást nektek is szíves figyelmetekbe ajánlok, még akkor is, ha nem lesz valami szívderítő az eredmény. Sőt. Épp azért lenne jó elgondolkodni rajta.
Öt gyertya meg tíz skatulya gyufa nem sok mindenre elég….




1 megjegyzés:

  1. Bizonyára lennének,akik nálam pontosabban meg tudnák mondani,hogy melyik tv csatornán van az a sorozat (?) - amelyben kb. az általad írt "túlélőket" mutatják be. Emlékezetem szerint többféle (!) katasztrófára készülnek fel, amit viszont kissé "érdekesnek" gondolok az az, hogy szinte valamennyien eléggé fel vannak fegyverkezve !- és a rájuk váró veszélyek között eléggé nagy hangsúlyt kap az, hogy a saját fajtánk (más életben maradt emberek) ellen is felkészüljenek ! Véleményem szerint az áram hiánya kevésbé lenne zavaró, inkább a víz hiányát érezném jelentősebbnek.
    Nem tudom, mennyien lennének a T. olvasók között olyanok, akik napjainkban tudnának vizet "előállítani" "házilag". ( értsd pl. otthon, a ház körül )

    VálaszTörlés