2013. február 7., csütörtök

Madain Saleh/Hegra



Kaptam egy diasort, számtalan szép/érdekes képpel. Érdemes – már akit érdekel az ilyesmi – itt elolvasni róla a tudnivalókat   (A képkeresőben mindkét nevén érdemes keresni.)







Madáin Szálih Szaúd-Arábia északnyugati részén levő régészeti ásatási terület az al-Ulai oázis közelében, 400 kilométernyire Medinától. Arab elnevezése: al-Hidzsr. Az ókorban Hegra néven ismerték, és a nabateusok és szamúdok  által lakott kalmár-metropolisz volt az i. e. 1. és az i. sz. 1. századokban. A helység a száznál több sziklába vájt monumentális sírépítményéről ismert. A helyet 2008-ban az UNESCO felvette a kulturális világörökség jegyzékébe.

Nem nagyon kívánok én már utazgatni, de azért ki tudnék választani néhány helyet, ahová nem bántam volna, ha eljutok. Pl. ide is... Még szerencse, hogy az oly sokszor  szidott  tévé segítségével azért "bejártam" néhány csodás tájat. :-)
Na, majd holnap beszámolok egy igazi utazásról....

2 megjegyzés:

  1. Gyönyörű és különleges világ. Sajnos ezek a szépségek nem csak az időjárás pusztításának vannak kitéve, hanem azoknak a vallási fanatikus zombiknak is, akik szerint még a piramisokat és a Szfinxet is le kellene rombolni. Mint ahogy a hatalmas Buddha szobroknak nekimentek már korábban. A napokban láttam egy rövid hírt, hogy az emberiség kincseit, régi könyveket pusztítottak, égettek el muszlim harcosok. Pusztán vallásuk, hitük nevében. Ennél rosszabbak a Földön kívüliek sem lehetnek.

    VálaszTörlés
  2. Egyetértek veled - ám sajnos nem tudom a megoldást....

    VálaszTörlés