2013. május 23., csütörtök

Az idei első...

 Dunsztolásra várva

Bizony, megkezdődött a befőzési szezon. És nem bírom ki, hogy ne dicsekedjek, milyen szerencsés voltam: szerda hajnali 6-kor lementem a nagypiacra - tudván (tavalyról), hogy ilyenkor néha hozzá lehet jutni az előző napi maradékhoz, jóval olcsóbban, mint a friss áruhoz. Ez eperbefőzés vonatkozásában nem jelent problémát - semmi baja nincs, talán nem olyan szép fényesek a szemek, és van közte pár kidobni való - viszont dzsemnek pompás. A legolcsóbb befőzni-való is 495.- Ft volt tegnap és akkor én ezt a rekesznyit (=6 kg) 300.- Ft/kg-ért vettem. Nagyon örültem, s bár ráment az egész délelőttöm, de íme, dunsztolásra vár az idei első lekvár-adag !
Jöhet a tél :-)




4 megjegyzés:

  1. Nem vagyok a téma szakembere, de épp' tegnap néztem egy (magyar) műsort, melyben egy eléggé hozzáértőnek tűnő ember olyasmiket mondott, hogy : sajnos az időjárás az idén nem volt kedvező, az eper "folyamata" (virágzástól - a termésig) általában 6 hét szokott lenni és ez az idén kb. 4 hét alatt lezajlott. Így aztán senki ne lepődjön meg, ha nem a legtökéletesebb az idei eper.

    VálaszTörlés
  2. Ezek a házi eltevések, és tradícionális receptek utánozhatatlanok. Olyan jó látni, hogy lesz majd télre is mit enni :-)

    VálaszTörlés
  3. egy teljesen laikus kérdés, előre is bocsánat érte, de a kupakok tetején a por...mivel szoktad eltenni? És gondolom majd bekerül a befőtt tetejére...vagy
    szóval érdekelne a metódus.

    VálaszTörlés
  4. Cirip: Sem a lekvárba, sem a befőttbe nem teszek tartósítót. Lefedem egy celofánnal, erre teszek először kevés tartósítószert (Na benzoát) majd rácsavarom a kupakot és erre is teszek tartósítót, majd lekötöm celofánnal. Kicsit macerás, viszont nincs tartósító a lekvárban és soha nem romlik meg semmim. Tudom, mások fejre állítják az üveget, az nekem ilyen 100 %-os biztonsággal nem jött be. Évek óta így teszek el mindent.

    VálaszTörlés