2013. június 17., hétfő

Mindenféle útközben…



Ritkán járok a belvárosban – s ha igen, akkor kihasználom a lehetőséget, benézek ide is, oda is. A napokban nem csak a FIKSZ-be, vagy a NICK udvarba, Varázspadlásra jutottam el, hanem a Parti Galériába is. (Mária utca 1.)
Itt most egy jótékonysági kiállítás van, ez olvasható a galéria lapján:
„….KELLER Ágnes galériánk volt kitűnő munkatársa és DOBÁNY Sándor kerámikusművész kislánya egy műtétet követően megbénult. További németországi műtétjeihez és rehabilitációjához, a családtagok váltott kint tartózkodásához, szeretnénk hozzájárulni a kiállítás bevételével….bel- és külföldi művészbarátok nagylelkűen felajánlott alkotásai féláron lesznek megvásárolhatók.”
Mivel a kiállítás május elején nyílt, s vannak még jótékonykodni tudó és akaró mecénások, már nem látható az össze eredetileg kiállított tárgy, mert új tulajdonosaik hazavitték. Ami ma még megvolt, azokból az  alábbiakban mutatok be néhányat. (Az összes itt látható: http://www.partigaleria.hu/index.php?fid=1&id=33 )









A kiállítás után benéztem a „Boldogság háza” udvarára, gondoltam a járkálás után az (emlékezetemben hangulatos, szép) kis belső udvar padjain pihenek egyet. Hát siralom, ahogy ez a belső udvar kinéz… A falról mállik le a vakolat ( s a szél egy darab fedéllel már tudj Isten hol szalad… mondhatnám…) A padok lécei között mocsok, csikkek – hát egy undormány. Itt nekem nincs kedvem leülni. Én nem tudom, tényleg csak én vagyok kekeckedő, és mindenki más ezt tartja természetesnek???  És senkinek nem jut eszébe változtatni ezen az állapoton?
Azért egy fotót készítettem a Fürtös György-féle Hexe alatti boltról is – itt még gyerekkoromban egy alagsori virágbolt volt, egy talán bicegő, vagy/és dadogó virágkereskedővel a Matusz úrral… Emlékszi-e rá még valaki ?





Hazafelé a Király utcában betértem még a Líceum templom melletti udvarra – ahol – nem biztos, hogy sokan tudják, valamikor régesrég a Mecsekoldalból vagy talán a Tettyevölgyből is lefolyó vizeket, sőt később is a csapadékvizeket vezették el. Ez az árok most száraz, zsilipjei sincsenek berakva – nem tudom, működik-e, vagy elterelték (pl. a Vince utca csatornázásával is) az egyébként régen ide folyó vizeket…
Egy fotót készítettem a templombelsőről is, üvegen át, egész tűrhető lett, ill. lefotóztam az ajtón lévő  domborművet (mellékelve a pálosok címerét is) – ami a Pálos rend hajdani ittlétére utal. Címerkép innen: http://hu.wikipedia.org/wiki/P%C3%A1los_rend

 






Azt hiszem, most egy ideig nem megyek be a belvárosba. Valahogy nem is kívánkozom. A Gyükésbe, vagy a Mecsekre fel – annál inkább. 



4 megjegyzés:

  1. Nálunk is megrendezték a helyi képzőművészek felajánlásával egy beteg kislány segítésére a jótékonysági napot a Szent Imre katolikus iskolába. Ez nagyon szép és követendő példa. Megint különleges kirándulásról adtál hírt
    ( szép a díszkút és a Hexe is különleges.)még akkor is ha bosszantó, ha a meglévő értékeket így elhanyagolják.

    VálaszTörlés

  2. Matusz úr csinálta az anyukám esküvői csokrát - nem készült el időre :D

    A Líceumban most is a pálosok vannak, a restaurációt is ők vitték végig. 10 éve még minden le volt mázolva zöldre, egy restaurátor fedezte fel, hogy a zöld festék alatt pl. a budapesti egyetemi templomból is ismert pálos stílusú, márvány hatású, ám festett barokk oltárok rejteznek, valószínűleg pálos szerzetesek munkája. Mára az egész bútorzatot, a freskókat és a padlót is felújították. Hétköznap 5 óra körül be tudsz menni megnézni.

    VálaszTörlés
  3. Pizzás kösz a tippet. Éreztem én, hogy valamiképp "más" a templom, mint volt. Egyszer lemegyek délután, ha nyitva van és megnézem belülről is.

    VálaszTörlés
  4. Hétköznap 5-től van mise, kivéve szerdán (akkor zárva), vasárnap pedig 3/4 11-től, előtte, vagy utána szerintem nyugodtan körülnézhetsz. A sekrestye is gyönyörű lett, lehet, hogy oda is tudsz menni.

    VálaszTörlés