2013. június 19., szerda

Organola




Érdekes szó ragadt meg a fülemben tegnap, mégpedig ez: „organola”. http://www.organola.de/inhalt.htm Arról volt a riportban szó, hogy sok kis falusi templomban (Németországban) van ugyan orgona, de orgonista nagyon kevés. Emiatt aztán a hívek kénytelenek zene nélkül énekelni. 
Ez a szerkezet tulajdonképpen egy kis számítógép, amibe be vannak programozva a templomi énekek és egy valaki nyomogatja megfelelő időben a megfelelő gombokat, hogy a megfelelő zene csendüljön fel, a hívek meg énekelnek hozzá. Német nyelvterületen kedvelik, egyre több helyen használják.

Erre próbáltam rákeresni magyar nyelven, az alábbi cikket és főleg fórumot találtam.
Kellőképp utálom a fórumokat, de ebbe belenéztem – bevallom, nem olvasva át az egészet, mert túl hamar ideges lettem a szövegektől. Persze mindenkinek lehet magánvéleménye, amilyen szabad világban élünk, s azt leírhatja ország-világ nyilvánossága előtt. Így hát én is leírom – ide és nem a fenti fórumba – hogy igenis egyetértek az elektromosan vezényelt templomi orgona-muzsikával. Mert igenis szebb egy mise, ha a pár öregasszony sírós, vagy karcos hangját egy orgona kíséri/elfedi/javítja/nemesíti.  

(Csak zárójelben jegyzem meg, kíváncsi lennék, az 59 hozzászólóból hányan rendszeres templomba-járók…) 
És ez nem "konzerv zene" mert az adott templom orgonája szól, csak nem emberi kéz nyomogatja ott a helyszínen a billentyűket, hanem az elektromos áram, vagy a program, vagy nem tudom mi.
Mellesleg, azt sem tudtam, hogy tulajdonképpen a sípládát(=verkli) is organolának hívták http://verklis.uw.hu/V2-003.htm  ill. a képek között keresve meglepődve állapítottam meg, hogy erre a kereső-szóra (organola) különféle harmonikák képe jön elő.

Sokáig nem tudtam azt sem, mi a különbség az akkordeon és a harmonika között. Ma már tudom, hogy az akkordeon olyan harmonika, amin billentyűk és gombok vannak, míg a  különféle egyéb (tangó-, sramli-) harmonikákon csak gombok. És akkor a szájharmonikákról még szó sem esett… Bővebben itt lehet még olvasni a témáról: https://hu.wikipedia.org/wiki/Harmonika
Mindig tanul a ember valamit. 



3 megjegyzés:

  1. Én még gyerekkoromban büszkén tapostam a kis templom orgonájának a fújtatóját. Az organola mellett én is kiállnék. Magyarországon először a kis települések templomainak restaurálását kellene megoldani, mert sok kis templomot látok lerobbanva.

    VálaszTörlés
  2. Bár nincsenek adataim arról, hogy a templomban milyen a hőmérséklet, nyári melegben előnyös megoldás.

    VálaszTörlés
  3. a székesegyházban is van ám ilyen lehetőség - egy időben (lehet, hogy mostanság is) a turisták részére előre felvett zenéket játszott le a számítógép az orgonán. Ezt a kb. 10 évvel ezelőtti nagy felújítás tette lehetővé.

    VálaszTörlés