2013. június 24., hétfő

„Piszkos” jó műsor… (Unser täglich Müll/Mindennapi szemetünk)






Elöljáróban: tudja valaki, hogy ha valami „nagyon jó” – akkor miért használjuk rá a „piszkos” jelzőt ?? – Én nem tudom…

Most azonban nem véletlen a címválasztás, valóban egy, a hulladékkal kapcsolatos, nagyon jó,  két órás műsort láttam a 3SAT tévécsatornámon. Bárcsak átvenné a magyar tévé is és láthatnátok ! Sokféle szempontból vizsgálta a szemét-ügyet, a  csomagolás, a tárolás, az eszméletlen mennyiségű, pazarlóan felhasznált és nem újrahasznosított, vagy éppen embertelen módon Afrikában meg Indiában rabszolgákkal kitermelt ill.  visszanyeretett  nemesfémek, élelmiszer, csomagolóanyag, papír,  foszfor, atom, műanyag, mérgek, textíliák „szemétté válása”, környezetünk, földünk, levegőnk, óceánjaink vizének tragikus elszennyezése oldaláról.  (Részleteket németül itt nézhetsz/olvashatsz: http://www.3sat.de/page/?source=/ard/wissenaktuell/170267/index.html - aki beszél németül, annak érdemes megnézni külön-külön a témákat is. Majdnem mindegyik részlet megnézhető – csak kicsit kell várni, hogy feltöltődjenek a videók.)

Én azonban egy nem túl lényegesnek tűnő részre figyeltem fel. Magyarországon is van szelektív hulladékgyűjtés, bár tudomásom szerint a lakóházaknál az általános háztartási szeméten kívül zöld- és műanyag-gyűjtés van csak ill. meglehetően kevés helyen lehet - ha egyáltalán - külön papírgyűjtő kuka. Németországban viszont a házak előtt 3-4 különféle kuka áll. 
Nálunk  "központosított" szemétgyűjtő-szigetek  léteznek az állandóan megrongált nagy tárolókkal. Már ahol persze...Közelemben az elmúlt évek során  3 helyen szüntették meg, mert van, akinek az okoz örömöt, ha felgyújtja, tönkreteszi az ilyeneket....Némiképp jogos is, hogy a köztisztasági cég elviszi a gyűjtőket - de egyben szomorú is, hogy néhány piás-drogos csavargó félórás szórakozása miatt szenvedhet a többség... Akkora áldozatot valószínű senki sem hoz, hogy papír, vagy üveghulladékát a fél városon átcipelje. Bevallom, többnyire  én sem....

De vissza a műsorhoz....
Egy tv-s csapat azt próbálta kideríteni, hogy mi kerül a papír-gyűjtő kukákba, illetve onnan a papírzúzdákba.  És tényleg: hihetetlenül sok, árulkodó papírhalmaz, számlakivonat, bankszámlaszám, cím, adat, stb…amivel bárki, bármikor visszaélhet, ha kicsit ügyeskedik. A kukákból ill. a hulladéktelepről rengeteg dokumentumot szedett össze a „kukázó”  team….Pedig gondolom ott a többség megengedhetne magának egy irat-megsemmisítőt.
Rendkívüli megnyugvással vettem tudomásul, hogy akkor nem valami vénasszonyos gyanakvás, prüdéria, ha én – papírfelvagdosó masinám nem lévén -  pl. a bankkivonataimat, számláimat csak összetépve dobom a kukába. Igaz, ha valaki nagyon nagyon akarja, egy kis zöldségrohadék, vagy egyéb mocsok közül még így is kihalászhatná és összeragasztgathatná – de nem hinném, hogy erre bárki is vállalkozna az én esetemben. Ám azért nem árt az óvatosság.
Te hová dobod a feleslegessé vált „dokumentjeidet” ?

3 megjegyzés:

  1. Mivel most tértem haza a szemorvostól és bár kellemesen "szellős" az időjárás, csak-csak annyira lefáradtam...most csak röviden. ( Szerencsére fényképezőgépet szándékosan nem vittem magammal...)
    A szelektív gyűjtés terén - hamarosan- várható (!)változásokról ki-ki olvassa el,a vonatkozó cikkeket ! ( Mi kezdődött el Budapesten, ill. a pécsi terveket.) Pl. a pécsi sárga zsákokon olvasható,hogy mi mindent szabad belerakni !- stb. Az "UFO"-kon is olvasható. Ismerjem el, kissé "feszülten" várom azt, hogy Pécsett (majd) még milyen kukákat "kapunk" (!) (?) - mert nem nagyon szívesen fizetnék még azokért is...
    Természetesen ismerem az elég sok "hőbörgő" kommentelőt (hozzászólásokat) akik évek óta írogatják, hogy nálunk "mindent összeöntenek" - és ne is soroljam. Aki nem látta volna, ( vasárnap este) a riportot a TV2 Naplóban,- esetleg nézze meg ! (utólag is)

    VálaszTörlés
  2. Hogy Németországban mennyi kuka van... azt nem tudom. Ez itt egy régebbi cikk,- de ebben kb. megtudható, mi várható. ( Pécsett is)
    2015-től lesz kötelező (EU) ( hacsak nem kérünk majd erre is halasztást... mint annyi sok minden másra.) Arra meg számítsatok, hogy a (mostani) "gyűjtőszigetek" megszűnnek... stb.

    VálaszTörlés
  3. Ezeket mi egy zsákban gyűjtjük a kazánházban, a téli befűtéshez. Könnyű helyzetben vagyunk.:) Egyébként a városi családtagok is nekünk adják az ilyesfajta papírokat, "jobb a békesség" alapon...

    VálaszTörlés