2014. január 12., vasárnap

Virágzik a mandula Pécsett !


Nos kedves Janus Pannonius, ehhez mit szólnál ?  548 évvel ezelőtt, mint amikor Te  ezt kedves kis – és a pécsiek számára oly kedves versecskét megírtad – ugyancsak valami a mostanihoz hasonló idő lehetett. 

EGY DUNÁNTÚLI MANDULAFÁRÓL
Herkules ilyet a Hesperidák kertjébe' se látott,
  Hősi Ulysses sem Alkinoos szigetén.
Még boldog szigetek bő rétjein is csoda lenne,
  Nemhogy a pannon-föld északi hűs rögein.

S íme virágzik a mandulafácska merészen a télben,
  Ám csodaszép rügyeit zuzmara fogja be majd!
Mandulafám, kicsi Phyllis, nincs még fecske e tájon,
  Vagy hát oly nehezen vártad az ifju Tavaszt?

(De amygdalo in Pannonia nata; 1466) egy elégico-epigramma.
„Janus Pannonius tél idején kinn van a kertben, és egy csodálatosan szép mandulafát lát. A verset egy nyílt kérdéssel zárja: vajon ennyire várta már a tavaszt? A költő a tél idejében virágba borult mandulafát saját sorsának jelképeként értelmezi. A vers második fele a „merész” virágzás következményeit méri fel.” (http://hu.wikipedia.org/wiki/Janus_Pannonius)

És igen, bizony 2014. január 11 van és virágzik a mandula Pécsett. Tegnap a Lánc utcai SZTK mögötti játszótérnél, nem akartam hinni a szememnek, pedig jól láttam:



4 megjegyzés:

  1. Nem kritika!- emlékezetből írom, hogy az idokep.hu-n (?) is jó pár virágzó növény fotója be van küldve-és mivel tegnap 5 órát (!) ültem a tv. előtt egy filmsorozat miatt - (és nem vettem sem szombati újságot, sem mást,ami elfogyott,- most csak annyit, mert boltba indulnék.)

    VálaszTörlés
  2. Hát én ugyan sehol se látok mandulafa virágot, de nem baj....

    VálaszTörlés
  3. Emlékeim szerint Pécsett régebben is kinyílt egy-egy gyümölcsfa enyhe teleken. A szomorú, hogy 200km-el északabbra, itt Budapesten és környékén is látok virágzásra készülő, és virágzó fákat.

    VálaszTörlés
  4. OK ! - az az igazság,hogy én nem néztem végig a képeket (honlapokon,facebookon -és ne soroljam)- így aztán bizonyára igazad lehet a mandulával kapcsolatosan. Megjegyzem pl. volt ez is
    Késik a tél,minden virágzik (benne pl. az aranyeső,orgona )- Ha a link nem működne, akkor bocs' !

    VálaszTörlés