2017. szeptember 27., szerda

Köveim mesevilága

Vasárnap volt ismét ásványbörze Pécsett és „természetesen” ott voltam – fájdítani a szívemet. Én nem tudom, miért van bennem ez a fura vágyakozás, hogy ilyen csodálatos kövekkel vegyem magam körül ? Nincs az a mennyiség, amire azt mondanám: Na most elég már ! Legszívesebben valami olyan „palotában” élnék, ahol minden (vagy majdnem minden) ilyen csodaszép kövekből van. Annyi elmondhatatlan szépséget láttam  megint, hogy  felsorolni se lehetne – aki nem volt még ilyenen, hát sajnálhatja – meg nem is nagyon tudja elképzelni ezt a mesevilágot. 
Igen jó volt a majd egy órás 3D-s barlangos filmvetítés is.

Nagyon fegyelmezett voltam, mindösszesen egyetlen csiszolatlan ametisztet vettem, és még az is lehet, hogy a család kisleányának ajándékozom, annak, aki valamiféle érdeklődést mutat a kövek/kavicsok irányában. Hátha, hátha fel tudom hívni a figyelmét  az ásványok varázsvilágára, s ha másképp nem,  ha az egyik tőlem kapott szépséget kézbe-veszi, akkor tán én is eszébe jutok. 
(Önző vagyok ? – Vállalom.)






 
Képek:
https://www.programturizmus.hu/ajanlat-asvanyborzek.html

12 megjegyzés:

  1. Nem próbáltál ametisztet párnád alá tenni, mondjuk marokkövet. Érdekeset álmodik az ember tőle. Én most azt nyomozom, hogy a drágakövek szimbolikája mit jelent, de nem találtam meg a neten a szimbólumtárat reggel. Azóta mondjuk nem volt rá időm keresni. Még mindig a múltkori mese eredetije miatt. Próbálom fejteni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. http://ekszerek.hupont.hu/ itt is van érdekesség a kövekről.
      Nincs nap, hogy én ne vegyem kezembe az enyémeket.És bár nem drágakövek, de csodás, sima kis kavicsok MINDEN zsebemben vannak :-)

      Törlés
  2. Alulról a 4. kép közepén az ammoniteszek, csodásak!
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Neked ők a kedvenceid ?
      Én a csiszolt köveket szeretem, de a normálisnál is jobban :-)

      Törlés
    2. Én ezt olvastam róluk, hogy a "növekedési spiráljuk", az élő természetet legjobban leíró matematikai modell, a Fibonacci számsor, az "isteni arány", az aranymetszés matematikai alapja.
      Amúgy egy időben az volt a mániám, hogy különféle csiszolt ásványokat vásároltam össze és ékszereket készítettem belőlük. Még most is van belőlük egy dobozra való.
      PZs

      Törlés
    3. Biztos úgy van,ahogy a tudós emberek mondják, én megmaradok az egyszerű ember csodálatánál. Érdekes módon, arra sosem vágytam, hogy ilyesmiket - mint ékszert - viseljek, de nincs nap, hogy ne vegyem kézbe őket. Rettentő nagy gondom pillanatnyilag, hogy a mérhetetlenül sok kövemet kire örökítsem. Lassacskán kellene valami végleges és jó döntést hoznom.

      Törlés
  3. Lehet,vagyunk így többen ? - részemről értve arra, hogy talán majd máskor (egyszer)- el tudom vinni az unokáimat egy ilyesmire. (Pécsett) Pl. ez a mostani sem jött össze,- sajnos még az sem, hogy a hét végén jönnének. (hoznák őket)Viszont ha itt vannak, mindenféle köveket összeszednek,- (hagyján) amiket a távozásuk után n^+1 helyről kell összeszedi. (akár még a fürdőszobából is...) Persze, néha a "hátizsákjukban" is hazavisznek ezt-azt... ( szüleik nagy örömére...) Más : nem reklám,- kb. okt.22-én Pécsváradon Leányvásár lesz... általában ott is látható,kapható mindenféle kő.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én örülök, ha egy kisgyerek felfedezi, hogy egy kő is lehet játék, vagy akár érték -- az az érzésem, hogy ez azért nem általános.Én igyekszem is az ilyen játékok felé terelni a kislányt, meséltem már rengeteget neki, honnan, hogyan keletkeztek, jöttek azok a kövek, melyekkel játszunk. És mindig figyelmesen hallgatja. Tán meg is jegyez belőle valamit, ha mást nem akkor azt, hogy a köveket is lehet szeretni.

      Törlés
  4. Órákig el tudok nézelődni egy ilyen börzén vagy egy ásványos üzletben. A formáik, a színeik, a mintázatuk, tapintásuk számomra mind lenyűgöző.
    Nekem is a csiszoltak a kedvenceim. :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én nagyon örülök, hogy nálunk (Pécsett) minden évben van ilyen ásványbörze. Azt hiszem más városba már nem utaznék el csak azért, hogy láthassam, de hogy itt van - hát kihagyni nem lehet.

      Törlés
  5. Mindig megdöbbentett, hogy mennyiféle és fajta ásvány van a világon... És a legmegdöbbentőbb, hogy ugyanazok az atomok alkotják őket, de minimális különbségek is jelentős eltéréseket okozhatnak. Még Magyarországon belül is annyi van, hogy megszámolni is lehetetlen lenne. Például a Balaton környékén a múltkor ásványtúrát is tartottunk vitorlázással egybekötve (https://balatonpro.hu/), mindenkinek javaslom, remek kikapcsolódási lehetőség!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Bizony a világ telistele van csodákkal - akármerre nézel. Kövek, növények, állatok...Egy élet sem elég, hogy beteljen vele az ember.Kár, hogy az emberek döntő többsége (vagy én legalábbis ezt hiszem), se nem értékeli igazán ezeket a szépségeket, se nem érdeklődik utánuk. Nem tudom, hol "csúszott félre" a nevelés, de valahol a gyerekkorban keresem a baj okát. Nem érnek rá a szülők ? Vagy már őket se érdekelte a természet ?
      Persze mindig hozzáteszem: tisztelet a kivételnek, mert tudom/látom igenis vannak, akik értékelik, ismerik, szeretik az ilyesféle dolgokat.

      Törlés