2018. november 22., csütörtök

Ha irtózol a földigilisztáktól, akkor ma ne olvass !


Én kifejezetten kedvelem őket. (Bocs, ilyen hülye nő vagyok: pókok, giliszták a "kedvenceim"😉...) A múlt héten készítettem egy „szerelmes gilisztapárról” fényképet, emiatt aztán elolvastam róluk most a  tudnivalókat. Vannak benne érdekes mondatok, amiről én se tudtam…. (Mellesleg ez is megdöbbentő: novemberben nem szoktak "szerelmeskedni"...Már a giliszták világa is megbolondult....)

Nem mertem a képet elrontó ágacskát elvenni, hátha "megzavarom" őket :-)

Előfordulása
Világszerte lehet gilisztákat találni. A közönséges földigiliszta egész Európában és Ázsiában előfordul bárhol, ahol a talaj és az éghajlat megfelelő számára.

Megjelenése
A közönséges földigiliszta hossza általában 30 centiméter, de néha hosszabb is lehet. A giliszta színezete barna vagy vörösesbarna.
A keskenyebb testvégen a szájnyílás, a másikon a végbélnyílás található. A bőrével védekezik, lélegzik és fényt érzékel. Ha a földigiliszta elveszti teste egyik végét, akkor ez a rész utána-nő – de sohasem lesz belőle két giliszta. A földi giliszta agya, szívei és légzőszervei az első néhány szegmensben vannak. 5 pár szíve van. Ha ezek épen maradnak, a giliszta tovább él és növekszik, de a levágott farkából nem fejlődik új élet. A pontosan közepén kettévágott állat azonban elpusztul.

Életmódja
A közönséges földigiliszta magányosan él. Eső után a még nedves földben kialakít magának egy folyosórendszert. A folyosórendszer falának beomlását megakadályozza a giliszta testének ragadós váladéka, ami megszáradva egyféle ragasztó-kötőanyag a talajon. A folyosórendszerben legalább egy kitágított pihenőürege is van. Hideg és száraz időben üregében golyószerűen összegömbölyödve nyugszik - így próbálja megőrizni a teste páratartalmát, és melegét.
Tápláléka elkorhadt, elrothadt növényi részekkel kevert szerves anyag tartalmú föld, növényi maradékok, néha kis, elhullott állatok. Ha a talajban nem talál táplálékot, feljön a felszínre és ott keres olyan - többnyire növényi - részeket, amiket a járataiba behúzva el tud rothasztani és utána meg tud enni, emészteni. 
A giliszta a megemészthetetlen földet kis csomókban üríti ki testéből.
Hasznos állatok. A talajban lévő növényi részekkel táplálkozva trágyát állítanak elő. Ürülékükkel és földalatti járataikkal a talaj minőségét javítják. Életmódjával tisztítja a talajt a korhadékoktól és rothadékoktól, megnövelve annak hasznos termőképességét. Fontos szerepe van a talaj fellazításában és keveredésében.
Természetes ellenségei a vakond, a sün, a cickány, a békák, teknősök, százlábúak és a futóbogarak. Fogságban legfeljebb 6 évig él.

Szaporodása
Az ivarérettséget 6-18 hónapos korban éri el. A párzási időszak nedves, meleg nyári estéken van. A giliszta hímnős, mégis partnert kell keresnie a párzáshoz. Párzás közben a két giliszta a földfelszínen spermát cserél; eközben egy nyálkás tok köti össze őket. A giliszta clitellumából (más néven nyereg, fakó, mirigyekben gazdag megvastagodás teste első harmadában) váladékot bocsát ki. A nyálkás váladék tokot képez. Ezután a nyálkás tok végigcsúszik testén, petéket és spermát ragadva magával. A végén a giliszta kibújik a nyálkás tokból úgy, hogy a fejénél visszatűri a tokot. Az akár 20 petét is tartalmazó nyálkás tok hermetikusan bezárul és egy kokont képez. Ez akár szélsőséges időjárási körülményeket is képes átvészelni. Többnyire csak egyetlen giliszta bújik ki belőle. A petéből való kifejlődéshez 1-5 hónap kell.


Jelentősége
Életmódjával tisztítja a talajt a korhadékoktól és rothadékoktól, megnövelve annak hasznos termőképességét. Sporthorgászatban halcsalinak használják. Ürüléke szerves anyagnak tekinthető, amelynek a biológiai aktivitása százszorosa is lehet az elfogyasztott talajtörmeléknek.  Kutatások szerint a földigiliszták úgy javítják a növények meztelen csigák elleni védekezőképességét, hogy növelik a tápanyagellátásukat, így azok több, a csigák számára mérgező antitestet termelnek.



 Érdekességek
- Az Ausztráliában és Dél-Amerikában honos az óriás földigiliszta. Ezek a hatalmas földigiliszták átlagosan 1 méter hosszúk és 2 centiméter az átmérőjük, de egyes góliát példányok elérheti a 3 méteres hosszt, és az 5 centiméteres átmérőt is. Az átlagos méretűek tömege 200 gramm. Testük körülbelül 300 - 400 gyűrűből épül fel.
- Emberi fogyasztásra is alkalmas, de nem elterjedt. Nagy a B-vitamin tartalma. Nyersen összerágva a tehéntejhez hasonló enyhén édeskés íze van. Főzve, vagy sütve húspótló lehet fehérjében szegény területeken.


Más: kérdem, emlékszik-e valaki arra hogy volt idő Magyarországon, amikor lázas "giliszta-tenyésztésbe" kezdtek egyesek ? Mondhatnám tipikusan "magyar sztori"...
https://hvg.hu/gazdasag/20120612_Kihagyott_ziccerek_biogiliszta_Benedek



6 megjegyzés:

  1. Anno iskolai kiránduláson összecsomóztunk 2 földigilisztát. Odavittük a biosz tanárnőnek, "tessék nézni mit találtunk". Szegény, nagy gondban volt, mi meg alig bírtuk visszatartani a röhögést, végül a giliszták megoldották, kibontották a csomót.
    Mivel, amúgy jó kislányok voltunk, a tanárnőnek eszébe se jutott, hogy szegényeket mi kötöttük össze.
    PZs

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. :-) A gyerekek fantáziája néha megdöbbentő - a szegény tanárnénin meg nem csodálkozom, mert ilyent biztos még senki sem látott. :-)

      Törlés
  2. Én nagyon kedvelem őket. Szép porhanyóssá teszik a földet. Ettől aztán a növényeknek is jobb, meg nekem is kevesebbet kell vele dolgoznom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Így igaz. Én is örülök, hogy vannak a kertben. Már csináltam olyant is, hogy a bolti földbe, amikor egy cserepet feltöltöttem - áttelepítettem egy gilisztát. Azt ugyan nem tudom, hogy örült-e neki, de remélem, sem a földnek, sem a gilisztának ezzel nem ártottam.

      Törlés
  3. Nem irtózom tőlük, elvagyok simán velük a kertben :) Azt azért látom, a rigónak is csemege, van mikor négy-öt is lóg ki a szájából költési időszakban.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Na, hát a rigókra ezért az egyért haragszom... Tudom, hogy etetni kell a gyerekeket, de... a frissen elvetett magok fölött a könnyen kapirgálható földet szabályosan feltúrják etetési időben, gilisztákat keresve. Nálunk van két nagy tuja, abban mindig van rigófészek. Turkálnak is a kertemben rendesen...

      Törlés