2018. november 12., hétfő

Tűz


Nem tudom, a magyar tv mennyit mutat a tragédiából. Elképzelhetetlen és elképesztő. Mint valami világvége kezdete (vagy tán az is ?)
Nem is nagyon tudok mit hozzátenni az alábbi hírhez…
Aki ismerte, annak mondom: Thomas Gottschalk háza is teljesen leégett. https://hu.wikipedia.org/wiki/Thomas_Gottschalk
Bizonyára hallunk majd még hírességek (és nem hírességek) katasztrofális veszteségéről – számomra  eddig - Gottschalk volt egyedül ismerős a német tv-ből.

Képek:https://index.hu/kulfold/2018/11/10/a_kaliforniai_tuzvesz_elpusztitott_egy_varost_9_halott/

„Harmincegyre emelkedett a kaliforniai erdőtüzek halálos áldozatainak száma, az eltűnteké pedig meghaladja a kétszázat – közölték a hatóságok.

Kory Honea, a kaliforniai Butte megye rendőrfőnöke vasárnap esti sajtótájékoztatóján közölte, hogy hat újabb holttestet találtak a szinte teljesen leégett észak-kaliforniai Paradise kisvárosban és a környékén, és ezzel ott 29-re nőtt halottak a száma. Ketten a Kalifornia déli részén, a Malibu környékén pusztító erdőtüzekben haltak meg.
Honea szerint Észak-Kaliforniában 228 embert eltűntként tartanak számon.

Közben folytatódik az áldozatok utáni kutatás a 27 ezer lakosú, északon fekvő hegyvidéki Paradise kisvárosban és a környékén, a hatóságok DNS-laboratóriumokat állítanak fel a szénné égett holttestek azonosítására.

A Kalifornia északi és déli részén pusztító három nagyobb tűzvész oltásában nyolcezernél több tűzoltó vesz részt, és érkezik még erősítés más szövetségi tagállamokból. Helyi idő szerint vasárnap Észak-Kaliforniában 450 négyzetkilométeren égett az erdő, és csak a terület negyedén sikerült egyelőre megfékezni a lángok terjedését.
Kaliforniában 150 ezer embert evakuálták.

A halottak számát tekintve ez a legsúlyosabb erdőtűz Kalifornia történetében azóta, hogy számon tartják az áldozatokat. A hatóságok szerint több mint 6700 épület vált a lángok martalékává.”

ÉS MÉG NINCS VÉGE !



7 megjegyzés:

  1. Ez valóban iszonyú pusztítás, egyetértek veled.
    Azonban az iparban dolgozva - és ezen belül sokat a munka-, és környezetvédelmi témában -, mérnöki végzettséggel, sok-sok éve nem értem, hogy az amerikaik miért nem készülnek fel jobban a katasztrófákra? A sokadik hurrikán után is a fapálcikákból 3 hét alatt felépülő házakat építik, amelyiknek a teteje gyengébb, mint egy átlagos magyar kutyaólé - semmi kőház vagy erősebb (esetleg az adott szélterhelésre tervezett)tető, és még azután is, hogy sokadszor látjuk ugyanazokat a képeket.
    Itt is minden évben több tűzvész van. Mégse látom-hallom, hogy kihagytak volna 200 m-es védősávokat, nem gyantával teli fenyőt, hanem mást telepítettek volna, kialakítottak volna földalatti víztározókat tüzivíznek (hogy ne párologjon el a hőségben) vagy hasonlók (nem értek a tűzvédelemhez, csak hasraütéssel írok azonnali ötleteket. Akik azon a téren dolgoznak, nyilván sokkal jobbakat tudnának mondani).
    Ahol olyan őrült sok pénz van arra, hogy a sivatag közepén tejjel-mézzel-vízzel folyó Kánaánt építsenek ki (Las-Vegasra gondolok), ahol senki még a takarékosság fogalmát se ismeri, és napi 5-600 l vizet használ, vagy 12 pár zoknit vesz egyszerre, és nem javít meg semmit, ha leszakad a gomb, kidobja a ruhát (nem ám ágyneműből varr konyharuhát, mint egyesek), ott kellene lennie pénznek az előre látható vészhelyzetek megelőzésére is. Mert ma már a tájfunok, és a Kaliforniai tűzesetek évente többször is várható események.
    A hírességeket is sajnálom, de nekik nyilván való megfelelő biztosításuk - arról meg ne is beszéljünk, mennyire nevetségesen túl vannak fizetve a filmsztárok-és sztárocskák a 20-30-40 milliós gázsikkal (és 1-1 filmet letudnak 6-8 hét alatt), összehasonlítva más dolgozó emberekkel (még ha a német/angol/holland béreket veszem, akkor is).

    VálaszTörlés
  2. Tökéletesen egyetértek 'undercover' azzal, amit leírtál.
    És ezen már én is elgondolkodtam, hogy a kőgazdag Amerika miért nem próbál ésszerűen, főleg takarékosan élni. Ők az esztelen tékozlás mintapéldái (meg a hirtelen milliárdossá vált kőolaj-arabok) - és meg vannak győződve arról, hogy ők a világ urai.
    De aztán (mondjam, hogy szerencsére?) a Sors, vagy az Isten, vagy a Természet időnként rendesen "beint" nekik.
    Vajon milyen lenne, ha a tengerre épített homokvárost egy nagyobb hullám szép csendben - vagy hangosan - elsöpörné ? Meri valaki állítani, hogy ez lehetetlen ?
    Milyen lenne, ha - mint egy animált filmben - az általu(n)k okozott sarki jégolvadás miatt, az óceán tényleg elöntené Amerika és egyéb földrészek peremvárosait ?
    Milyen lenne, (nem szeretném megélni, de gyanítom be fog következni) – hogy a Mecsek alján csak az ördögszekér szúrós ágait hajtaná a szaharai szél ?
    Be kell valljam (ha eddigi írkafirkáimból nem derült volna még ki) – szomorú véget jósolok ennek a Földnek és a rajta hangyakánt szaporodó embertársaimnak. Nem látják, vagy nem akarják látni és elhinni, hogy a „VÉG” okozói nagyrészt mi, emberek vagyunk/leszünk.

    VálaszTörlés
  3. Undercover-rel értek egyet. Most olvastam, hogy két sztár MAGÁNTŰZOLTÓKKAL - állítólag, és ez ideig - meg tudta oldani, hogy házuk, birtokuk ne legyen a tűz martaléka, ezzel a szomszédokat is megmentve... Árokásással, tömlőkkel. Ilyen egyszerű lenne? Akkor méginkább elgondolkodtató, hogy miért nem próbálják megelőzni ezt a tragédiát azok, akiknek ez lenne a dolga? Ennyire nem lehetnek hülyék! Vagy talán irritálja őket a gazdag lakosság? Nem feltételeznék ilyen méretű gonoszságot. Mindenesetre jó lenne tudni a választ!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem egyszerű ügy ez. Csak azért azt nem értem, hogy D.T. csodálatos Amerikájában miért nincsenek ilyesmire felkészülve, ha már Amerika "förszt"...Miben az ? Mert az állampolgárai megvédésében ezek szerint nem egészen....

      Törlés
  4. Valahol azt olvastam (nem tudom, igaz-e), hogy DT hétvégenként elugrik golfozni saját pályájára (Kaliforniában meg Skóciában is van neki), és ez csekély 3 millió dollárba kerül alkalmanként (az adófizetőknek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Én ezt a tv-ben hallottam...és ő a "kőgazdagok" egyike csak. Most gondold el, van még pár "hasonszőrű"(vedd csak kies kis hazán "nagyjait és ügyeiket figyelembe). Mennyi pénzt szórnak szét ahelyett, hogy élhetőbbé tennék a világot. Vagy legalább önző módon a saját utódaikra gondolnának. Hiszen azok elől élik el/föl a "MI" Földünket.
      Amit igazságtalannak tartok, mint azt a világtörténelem is mutatja, hogy nem csak azok pusztulnak, akik a baj okozói, sőt... Na de legalább azok is...
      Bár ez sovány vigasz.

      Törlés