Hagymát
kellett vágnom a körözötthöz…. És akkor elővettem párat a nem túl régen (kb.
3-4 hete) vásároltból.
… És
’óborzalom’ mit ád az ég, nézzétek, már most rohad belül !
Pár éve már
nem merem megtenni azt, ami rég természetes volt: télre bespájzoltam a
krumplit és a hagymát így november táján. Nagyon jó kis pincém van, hajdanában
februárig garantáltan elálltak. De most nem. Még egy hónapig se. A krumpli
csírázni, a hagyma hajtani kezd.
Én ezt nem értem….
Honnan
jönnek ezek ? A Föld melyik távoli tájáról ? Vagy ha mégse messziről, akkor
mivel kezelik, hogy ilyen abnormálisan viselkedjenek ? Rendes hagyma (esetleg)
csírázik, hajt tavaszra, rendetlen meg elrohad már novemberben…. A
februárban hajtani kezdőket még meg is lehet menteni, eldugom a földbe és
előbb-utóbb zöldhagyma lesz belőle. Semmit nem dobok ki, ami még felhasználható
valami módon.
Ja,
hozzáteszem, ezek nem „akciós” termékek voltak a T-ból, a piacon vettem.
Panaszkodtam
régebben az íze-bűze sincs fokhagymára és tessék, már rendes hagymát se
lehet kapni… Múlt héten kérdeztem (a piacon ezt is), hogy „rendes” fokhagymájuk
nincs ? Az volt a válasz, hogy „Csak ilyen vetőmagot lehet venni.” Na, akkor
bezárult a kör. Euban vagyunk (bár mondhatnám másképp is) – eszi nem eszi, nem
kap mást.
Jót
mosolyogtam, amikor most bemásoltam ide ezt a képet. Becs szó, nem néztem az
újságcikk címét, amikor a hagymapucoláshoz elővettem és akkor se, amikor
lefényképeztem a „témát”….
Csak
előkaptam egyet a félretett régi újságok közül – de most látom, a véletlen milyen
jó kis dolgokat tud produkálni. Szerintem telitalálat… Abszolút passzol a
gondolataimhoz.
(Még őrzök néhány ilyen régi újság-lapot...persze csak zöldségpucolási célra... Vajon felismeri-e valaki, melyik újság volt ez ? 😉 Segítek: közel két éve állnak itt ezek az újságok, krumplira, hagymahéjra várva...)
(Még őrzök néhány ilyen régi újság-lapot...persze csak zöldségpucolási célra... Vajon felismeri-e valaki, melyik újság volt ez ? 😉 Segítek: közel két éve állnak itt ezek az újságok, krumplira, hagymahéjra várva...)
Nekem van régi magyar fokhagymám, önmagát veti el minden évben, amióta 84 körül kaptam egy kolléganőmtől.
VálaszTörlésAmikor Pécs felé járok, viszek majd neked néhány fejet.
Hát az meg milyen, hogy "önmagát veti el"? Ezt még nem is hallottam. JÓ, hozz, ha erre jársz....Már megint tanulok valamit :-)
TörlésNekem is nagyon jó, igazi fokhagymám van. Mindig kitart az újig. Van olyan is, ami elvetné önmagát, de én határt szabok neki, én határozom meg, hogy hová kerüljön.
TörlésA hagyma állagát, eltarthatóságát nagyban befolyásolja az időjárás. Valószínű, akkor kapott esőt, amikor már nem kellett volna.
Marika
Nem értek hozzá...én csak azon gondolkodom, a régi miért volt más/jobb ?
TörlésAz első amit kiszúrtam... ja, nincsenek véletlenek ;-)
VálaszTörlés:-) Bravó ! Az én emberem vagy :-)
TörlésDe...vannak véletlenek és az ember csak áll....és nem érti.....
Ez van... ezt kell szeretni..A foghagymát felbontod, egyet kiveszel belőle a többit már dobhatod is el, mert mire legközelebb kell ,már rohadt az egész...ÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉÉs a krumpli? hány féle van egy zsákba? Még véletlen se egyforma...
VálaszTörlésNem tudom miféle betegség ez a fokhagymával. Nem emlékszem rá, hogy régen is volt ilyen, ez a fura "bebarnulás-rohadás. És egy fejben van 2-3 jó gerezd, a többi meg kuka....
TörlésNo, nem jutok tovább az értetlenkedésnél.
Évek óta a sárgarépa nem áll el egy hétnél tovább a panelalkásban, de a hűtőben sem. Nincs más, ahová tehetném. Csak annyit vehetek, amennyi egy hét alatt elfogy. De szinte mindenre jellemző, hogy egyre hamarabb tönkremegy. Már semmi sem a régi.
VálaszTörlésA répával se kísérletezem. Azt viszont jól lehet fagyasztani - Igaz pl. a fokhagymát még eddig nem próbáltam. Lehet, hogy az is jó lenne úgy. A hagymával van egy trükköm: félkészen, olajon párolva, aprítva teszem a mélyhűtőbe egy nagy tálcán, aztán darabokra tördelem és zacskóba rakom. Akkor és akkorát veszek elő amekkora kell.
TörlésAz idei krumpli valamiért nem lett jó. Mesélik. A mienké is csírázni kezdett, a hagymán még nem vettem rossz jelet észre.
VálaszTörlésBosszantó, hogy nem lehet "betárolni" télre. Mert az olyan jó, biztonságos érzés volt a pincében tudni legalább ezt a két dolgot, a hagymát meg a krumplit. Ha liszt van (és van mindig), akkor kenyeret tudok sütni, s ha leesik a hó, csak elvagyok egy darabig ezekkel...Sajnos tejtermékekről már nem tudok ilyen módon gondoskodni :-(
TörlésEzért szoktunk le mi is a télire való betárolásról. Inkább keveset veszünk igaz azt többször kell hazahozni de még akkor is jobb mint kidobni.
VálaszTörlésIgen, kénytelen az ember így gazdálkodni, de szerintem jobb volt a "régi módszer". Én már télen a lakásajtón se lépek ki szívesen, nemám, hogy a hegyről lecsúszkáljak...Szóval én nagyon sajnálom, hogy nincs "biztonsági krumpli-tartalékom".
Törlés..akkor talán Népszabadság? A piacon, a sav.káposztás hölgy mondta, hogy ősszel lefagyasztja a fokhagymát. Jövő héten megyek káposztát venni, akkor megkérdezem a módszerét.(HM)
VálaszTörlésNa, Te vagy a második, aki tudja a választ a kérdésemre. :-) IGEN....
TörlésÉn is meg fogom próbálni a lefagyasztást, de az az érzésem, azért az mégse lesz olyan, mint a friss. Főzni jó, de nyersen nem lesz élvezhető.Pedig milyen jó egy kis pirítóst azzal bedörzsölni....
Az ismerősöm hagymázik, s őt kérdeztem meg.
VálaszTörlésAzt mondta, onnan tudod, hogy érett a hagyma, ha eldől a szára. Akkor kell kihúzni. Mivel a szárdőlés nem azonos időben történik, általában kivárják, hogy ez a terület a 75-80%-n bekövetkezzen. Ekkor a nyitott nyakú, vagyis nem eldőlt szárú, hagyma is betakarításra kerül. A nyitott száron a nedvesség és ezzel együtt a különféle kórokozók bele jutnak a termésbe, míg az eldőlt szár lezárja, megakadályozza ezt. Kívülről az előbbi is szép, a bajt csak akkor látod, ha felvágtad.
Meg magyarázott valami peronoszpóráról és fuzáriumról, meg fokhagymáról, de sajnos elvesztettem a fonalat. Szóval ők is besegítenek, nem is kicsit. Illetve azt is mondta, hogy nem minden fajta alkalmas a hosszú távú tárolásra.
PZs
Erre a hagyma dologra, valahogy a gyakorlat engem is rávezetett. Azt vettem észre, hogy az a hagyma, aminek fölül a szára teljesen száraz, az többnyire belül is jó. Arra a következtetésre jutottam, amit itt írsz, a megromlókat idő előtt szedik le...Ezért aztán a piacon rendesen válogatom amit megveszek. Ám ezt a nagyáruházbeli zsákos csomagolásnál nincs módod megtenni...
TörlésA fokhagyma ügyét nem egészen értem. Titokban már az is megfordult a fejemben, hogy a nem túl régóta ide is elérkezett kínai fokhagymával van a magyar fokhagyma satnyulása, betegsége kapcsolatban. Persze ez hülyeség, de hát ki tudja ? Miért volt jó a fokhagyma 20-25 éve ? És most miért rossz? (Na ja, tudom van még néhány dolog, amivel kapcsolatban ezt a kérdést feltehetném.....)