2018. november 13., kedd

Nem elég álmodozni...



„…Elérte a kormányzati bürokráciacsökkentési hullám az Agrárminisztériumot: mintegy 340 szakembert rúgnak ki. Valamiért a természetvédelmi terület szenvedte el a legnagyobb veszteséget….
…a kormány által kommunikált 10 százalék körüli leépítés helyett 44 százalékot rúgtak ki. Szinte kivétel nélkül 14-18 éve ott dolgozó, egyedülálló szakmai és közigazgatási tudással és kapcsolati rendszerrel rendelkező, elhivatott, munkatársat tettek lapátra a közigazgatás modernizációjára hivatkozva, írta forrásunk….”

Nem idézek tovább. Elönt a tehetetlen düh…. Nincsenek orvosaink. Minden értelmesebb fiatal elmenekül külföldre. Soroljam ?
Meddig lehet/kell/tudjuk ezt még elviselni ?
Történjen már végre valami, mert egy túlforralt kuktafazékban érzem magam… Csak nehogy a karácsonyi tízezres utalvánnyal kieresszék a gőzt…. (szokás szerint)


Váci Mihály - Még nem elég

Nem elég megborzongni,
De lelkesedni kell!
Nem elég fellobogni,
De mindig égni kell!
És nem elég csak égni:
Fagyot is bírni kell,
Ki acél akar lenni,
Suhogni élivel.

Nem elég álmodozni!
Egy nagy-nagy álom kell!
Nem elég megérezni,
de felismerni kell,
Nem elég sejteni,
hogy milyen kor jön el,
Jövőnket – tudni kell!

Nem elég a célt látni,
járható útja kell!
Nem elég útra lelni,
az úton menni kell!
Egyedül is! – Elsőnek,
elől indulni el!
Nem elég elindulni,
de mást is hívni kell!
S csak az hívjon magával,
aki vezetni mer.

Nem elég a jóra vágyni,
a jót akarni kell!
És nem elég akarni,
De tenni, tenni kell:
A jószándék kevés!
Több kell – az értelem!
Mit ér a hűvös ész?!
Több kell – az érzelem!
Ám nem csak holmi érzés,
de seb és szenvedély
keresni, hogy miért élj,
szeress, szenvedj, remélj!

Nem elég – a Világért!
Több kell – a nemzetért!
Nem elég – a Hazáért!
Több kell most – a népedért!
Nem elég – Igazságért!
Küzdj azok igazáért,
kiké a szabadság rég,
csak nem látják még,
hogy nem elég!
Még nem elég!

2 megjegyzés:

  1. Idéztél a leépítésekről.Most ennyi ember.Később majd több,más területen.Olvastam,hogy pár év múlva nem lesz szükség hagyományos értelemben vett könyvelőkre.(Már most minden befut a NAV-hoz,a pénztárgépek forgalma...stb. Már most ők csinálják az adóbevallást...)Megszűnik ez a szakma is,mint a századok folyamán rengeteg más szakma megszűnt a gépesítések miatt.Gondold el,hány könyvelő dolgozik ma az országban?...
    Régen a mesteremberek elmentek külföldre is mesterséget tanulni.Aztán hazajöttek a tudást itthon kamatoztatni.Apám is így tanult építésznek.
    Az orvosok zöme is hazajön.Én az intenzív osztályról legalább 10 orvost ismerek,akik kint dolgoztak és tanultak Amerikában évekig és mind hazajött,most a szívcentrum és az intenzív o.veszi hasznát.A világ változik,ha szeretjük,ha nem...
    Engem a politika nem érdekel.Régen sem volt jobb,csak fiatalon mindent másképp éltünk meg.Az sem mozgatja meg a fantáziámat,hogy mi lenne,ha...hiszen akkor az egy másik élet lenne.Hogy jobb,vagy rosszabb,sok esetben rajtunk múlik.Csak azon,hogy hogyan fogadjuk el a sorsunkat.
    Tulajdonképpen a rajtam kívülálló okok miatt nem mérgelődöm.Annyi szépség van a Földön,hogy azért mégis érdemes élni.Senkinek nem engedem elrontani ezt az örömömet...
    Az Erzsébet utalványt meg küldd vissza,ha sértőnek érzed,ne vedd át!Máris boldogabb leszel.
    Nem érdemes bosszankodni.Amit leírtam,az az én szerény véleményem és nem kívánom senkitől,hogy fogadja el.Remélem,nem haragszol meg rám azért,amit írtam.Tudom,hogy két nap után moderálod a hozzászólásokat,azért most írok.Csak neked.Nem tartozik másra.
    Lélekajtós











    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem ismersz eléggé....Már miért haragudnék meg az őszinte szóért, véleményért ?? NEM kell mindenkinek, mindig és mindenben egyetérteni. A felháborodásom nyilván a hajdanvolt kollégáim miatt érthető(bb) - és nincs kellő rálátásom arra, hogy akik elmentek, visszajönnek. Pl. az én családom tagja sose nem fog visszajönni... És bizony van másik ismerősöm is, akinek a gyereke véglegesen elment. Hazalátogat - de már nem magyar és nem is akar itt élni. O.K. tudom, a világ változik. Azt is tudom, hogy voltak és lesznek is efféle "népvándorlások" - már csak ilyen az ember...
      De úgy elképzeltem magam mondjuk 20 év vízügyes, vagy környezetvédős szolgálat után, mit éreztem volna, ha utcára tesznek... És nyilván azt érzik a hajdanvolt kollégáim is. Tehetetlen dühöt. Mert lehet, hogy hazajönnek orvosok. Meg biztos vannak jó dolgok is ebben a nyomorult országban - de valahogy a vezetők mindig csak a saját és rokonaik pecsenyéjének sütögetésével vannak elfoglalva.
      Az viszont tény, hogy a bosszankodással semmi sem változik, max. én rontom el a saját napomat…
      És eszem ágában nincs törölni egy őszinte hozzászólást.
      Ez egy szabad blog :-)

      Törlés