2019. augusztus 14., szerda

Greta elindult...

Gondolom, most már mindenki ismeri Greta Thunberg nevét.
https://hu.wikipedia.org/wiki/Greta_Thunberg
Néha a törpék is képesek legalábbis -remélem, nem csak a mesékben- csodákra. Szívemből (és családom tagjainak jövőjére gondolva) kívánom ennek a kislánynak, hogy fel tudja rázni az évek óta alvó, (hogy ne mondjam "kussoló") felnőtteket. Igen, én is köztük vagyok - szégyellem is - de legalább én igyekszem... lehetőségeimhez mérten.
7 724 468 530  volt  a világnépesség száma, amikor az előbb benéztem erre az oldalra: https://www.worldometers.info/hu/
Meddig nőhet "büntetlenül" még ez a szám ? És mi lesz a vég(e)?

https://24.hu/kulfold/2019/02/22/az-aspergeres-lany-aki-figyelmeztet-hogy-langol-az-otthonunk/
Holnap Greta vitorlás(!) hajóra száll és azzal megy át Amerikába. Háááát...nem semmi.....

Természetesen elolvasom az ilyen cikkeket is:
https://www.valaszonline.hu/2019/05/02/greta-thunberg-klimavaltozas-hatter/
És be kell másoljam az utolsó bekezdést:
"legyen akár a legtisztább Greta és társai szándéka, az egész bolygót nézve ez a mostani megmozdulás-sorozat reménytelenül marginális, hiszen gyakorlatilag csak a nyugati városokra terjed ki. Márpedig a világ egyre kevésbé áll nyugati városokból. Nem látni afrikaiak, ázsiaiak tüntető tömegeit, de még kelet-európaiakat sem.
Aztán: ki fogja rávenni a változásra Amerikát, Oroszországot, Kínát vagy Indiát? Erre továbbra sincs válasz. Az ott élő milliárdokhoz képest globális szinten viszont nagyjából mindegy, mit csinál egy maroknyi svéd."

És félek, igazak ezek a sorok. Tehát lehet továbbra is "nyugodtan" aggódni....





8 megjegyzés:

  1. Én úgy gondolom, hogy folyamatosan zajlik a földtörténeti változás, ezt megakadályozni nem lehet. Az ipar és a technika fejlődése ezt a folyamatot valószínű felgyorsította (rengeteg autó, a repülők, űrhajók),s most éppenséggel mi vagyunk e folyamatok "átélői", részesei. Persze élhetünk tudatosabban, de a változást nem tudjuk megakadályozni.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. A baj csak ott van, hogy a változás lehet(ne) jó irányba haladó, és lehet rossz irányultságú is. És én úgy gondolom, jelenleg a világ rossz irányba halad.

      Törlés
  2. Ha mindenki legyint, hogy mi nem tudjuk megakadályozni a változást, akkor valóban nem. Én, te, ő, és mi együtt tudjuk, csakis, ha mindenki akarja, akkor menne, de úgy látom, ez reménytelen.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos egyet kell értenem veled. Még mindig nem mindenki fogta fel, mi felé tart a világ.
      No de majd a "maradék" - talán másképp fog élni/gondolkodni.

      Törlés
  3. Nem akartam volna "ellentmondással" kezdeni a hozzászólásomat, de én már csak ilyen vagyok, - erősen kétlem, hogy mindenki ismerné a nevét. [ Igaz, azt sem tudom, pl. mennyien hallottak D.Attenborough megjelenéséről a Glastonbury fesztiválon,- vagy J.Godall részvételéről a Sziget fesztiválon,- Bp. ] * Tetszett is nekem, hogy a majmok "hangján " köszöntötte a fesztiválozókat... jutott is eszembe (...) ( ne legyek demagóg,vagy sértő ) - sokan lehetnek, akik - kb. a majmok "szintjén" vannak... de ne bonyolítsam jobban. ( Igaz,nem klímavédelem volt a témája, csak "beugrott pl. Nagy Blanka neve ( - szintén egy iskolás korú leány ,- stb. ) (2) Ami azt illeti, pl. a magam módján én is megteszek pár dolgot... pl. kb. (6 nap alatt) - elintéződött, hogy 2 (nagy) konténernyi illegálisan lerakott hulladékot elszállított a "szolgáltató"... beszéltem is róla "lakossági fórumon," ( kis boltban) - meg is lepett, a többség még arról sem tudott,hogy egyáltalán ott volt, - lehet,épp' -közülük páran - hordhatták oda... Lehet, bennem a hiba ? - én pl. az "agyondicsért" (pécsi) falfestést is fényszennyezésnek tartom,- a léggömbök eregetését kimondottan utálom. Épp' a napokban "kerestem rá," bizonyos hulladékot hol tudnék leadni... ( bl. kerti (műanyag bútor) vagy a nyomtató (nagyméretű)festékpatronja... meglepett, hogy sehol ! (Pécsett) -( lehet, esetleg régi lehet a honlap ?- nem tudom.) Természetesen - én sem nagyon tudom azt, hogy mi lenne a "jó" - napjainkban,- ill. azt sem, hogy majd hogyan tovább ?... ( néha (?) "zavar," hogy túl sok ebben a témában is a "polihisztor." ( Talán ehhez a témához is ) kedvelt mondásom : " Mindennek rendelt ideje van..."(stb.)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sokfélék vagyunk. Sokféle véleménnyel.Sajnos nem egy akarattal.

      Törlés
  4. Biztosan nagyon buta vagyok,de nem ismertem a Greta Thunberg nevet.Gondolom,vagyunk még páran...Azért ne ítélj el,kérlek!
    Nekem az a véleményem,hogy ezen a téren (is) mindenki tegye meg,ami tőle telhető és máris jobb lesz a világ.Nincs szükség akkor az ész osztására,harsány hangon,vagy netán alpári módon,mint az előttem említett Nagy Blanka.Egyetértek @x véleményével.Mindenki mást "ismer",hiszen mindenkit más téma érdekel mélyebben-és ez nem baj.Van,amivel azonosulni tudok,van,amit nem tudok elfogadni,mert emberből vagyok.Például Gréta igen,Blanka nem...
    Vajon miért jutott eszembe az a régi magyar közmondás,hogy Egy fecske nem csinál nyarat???
    lélekajtós

    VálaszTörlés