2019. augusztus 2., péntek

Az uborkáról jutott eszembe...






Tegnapelőtt az uborkaeltevésen volt a sor.

Többféle változat készült. A kovászos épp elfogyott, tehát csináltam ezt is, aztán – mivel „előre-gyártott” saláta van készen a hűtőmben, ilyenre most nem volt szükség - a ducibbakat legyalultam, bezacskóztam és mentek a mélyhűtőbe.

(Zárójelben, annak, aki nem tudná: az uborkasaláta elég hosszú ideig romlatlan marad a normál hűtőszekrényben, teljesen elkészített, ecetes állapotban, jól zárható dobozban – ezt hívom én előre-gyártott salátának. Legyalulva pedig a mélyhűtőben is jól eltartható.)

A legszebb darabok u.n. sós-uborka formájában télre lettek bespájzolva.


 
Miközben pucoltam, eszembe jutott a gyerekkorom és a Nagymamám megint. Amikor uborkát pucolt, a két végét levágta, óvatosságból (ellenőrizendő, nem keserű-e? mindkét végét megkóstolta), a végekről levágott két kis bubocskát pedig, - mint az ördögök kezdődő szarvacskáját - a homlokunkra „ragasztotta”. Az uborka nedvessége miatt ott maradt az persze mindenféle ragasztó nélkül is. Mennyit nevetünk ezen.…Istenem, de rég volt… 

És bár én is levágom az uborka-végeket, de csak ilyen arcocskára tudom felragasztani....





2 megjegyzés:

  1. Nagyon szorgos vagy,ha téged nézünk, akár jöhet is a tél! :) Nekem még bőven van restanciám kint, bent egyaránt.
    Aranyos a nagymamás történeted és az arcocska is. Én is a nagymamámtól tanultam, hogy meg kell nyalni az uborka végét, mert ha csak egy is keserű, elrontja az egészet! Az pedig nagy baj lenne, mert nálunk igazi kedvenc az "ubisali"!:)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ugye, vannak apró trükkök, amiket el lehet lesni - már ha van kitől...
      Nem tudom a mai nagymamák raggasztanak-e uborka-szarvacskát az unokáik homlokára - de örülnék, ha még lennének ilyen nagyik.

      Törlés