2019. augusztus 25., vasárnap

Elveszett bejegyzésem a pécsi A per 1 laktanyáról

Ez egy 2014-es bejegyzés volt, amit kiegészítettem fotókkal - és mintha valaki egy varázspálcával rálegyintett volna, eltűnt az egész anyagom... Vagyis én látom, de a google nem látja...
Nos, újabb kísérletet teszek, hátha most meg tudom örökíteni...
Nem értek én ehhez - néha nagyon elegem van már a folyamatos kudarcaimból és úgy általában mindenből.
De tényleg mindenből.




(Ez volt az eredeti címe)
2014.március 19.

Amikor elindultam tolnai kálváriás körutamra, ott poroszkáltam el a régi A/1 mellett. (Nem pécsieknek: ez egy város-széli, hovatovább romokban álló, hatalmas laktanya terület, vagy hogyan is mondjam. Épületek, lőtér, garázsok, stb...) Megláttam, hogy nyitva a kapu - gondoltam egy merészet, index balra (nincs záróvonal!) és máris bent álltam a hajdani őr-porta(vagy mi) előtt....

Óvatosan szálltam ki,  hiszen nem lehetett tudni, nincs-e eleresztve egy kutya, vagy valamelyik romban nem lapul-e mégis valami őr-féle…
Átküzdöttem magam sáros utakon, sűrűre nőtt bozóton és lefényképeztem azt a 4 hatalmas mészkő szobrot/domborművet, melyek a pécsváradi út felé eső legszélső épület jobb sarkát díszítették. Jelenleg még láthatók, nem tudom, mi lesz az épület és ezzel együtt a művek sorsa.
A laktanya építésének ill. a szobrok felkerülésének időpontját és alkotójukat nem tudtam kinyomozni.

Utólagos kiegészítés: a szobrok történetéről pontos adatokat itt lehet találni: https://www.kozterkep.hu/22225/pecs-zrinyi-laktanya-epuletdiszei 

A legfelső egy katona, a fegyverét szorítva áll, alatta csákánnyal (talán?) egy  bányász, majd sarlóval kezében egy paraszt (földműves), legalul, a hatalmasra nőtt bokrok között már alig látszik egy fiatal ember (talán diák?) könyvvel a kezében.
Nem tudom a  szobrok sorrendje rejt-e valamiféle titkos üzenetet, vagy csak a véletlen hozta, hogy így kerültek felhelyezésre.
Mindenesetre én a mai helyzetet dokumentáltam, hogy a múltnak ez a darabkája megőrződjön akkor is, ha dózerekkel mennek neki az épületnek.

2004 óta állnak üresen, ill. lassan már le vannak bontva a hajdanvolt Zrínyi Miklós laktanya épületei. Fél napot kóboroltam a neten, de az építése, létesítése  történetéről semmit nem találtam. Gyanítom, valamikor az ötvenes években építhették és a szobrok is ennek az időnek a divatos stílusában készültek. Alkotójukat (legalábbis a neten) nem tudtam kinyomozni.
Nagyon sokáig tilos volt ide belépni – még a megszűnést követően is. Mindenféle égbenjáró és abszolút illogikus, hihetetlen hírek keringtek (és olvashatók a neten is) róla, hogy mik lesznek itt…Én ugyan nem vagyok se közgazdász, se építész – de egy üzemképes (bár bezárásakor kissé talán már elhasznált) lakónegyednyi épület-együttesből szerintem azért lehetett volna talán egyszerű lakásokat csinálni, azoknak, akiknek ez egy előbbre-jutási lehetőség lett volna. Persze tudom én, nem akartak „gettósítani” – és nem vitatom, azért ebben is lehet(ett) némi kis igazság.
Én mégis roppantul sajnálom, ha valami, amit viszonylag kevés ráfordítással még használhatóvá lehetne alakítani – ripsz-ropsz el lesz dózerolva. (lásd: Lakits laktanya) és akkor évekig, évtizedekig a helyén csak „álom-várak” épülnek meg méteresre nő a gaz…
Valakik, valamit itt ebben az országban/városban nagyon bénán csinálnak. Nos jelenleg ez van:
  


    















"Jimmy" nevű olvasómtól kaptam még néhány régi képet - köszönöm ezúton is, és közreadom:




Nagy Ernő őrnagy képe

Nagy Ernő őrnagy képe
bama.hu képe
bama.hu képe

2 megjegyzés:

  1. Kár, hogy így lepusztult ez is, hiszen, ha a város szélén is van, de jól megközelíthető. Biztosan lehetett volna értelmes funkciót adni neki.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. És ha csak egyedüli eset lenne... Igaz, ekkora épületek nincsenek másutt, de "szóló" házak, önkormányzati tulajdonban, befalazott ajtókkal, ablakokkal - na azok vannak... Vajon mire várnak ???

      Törlés