2019. szeptember 22., vasárnap

Abaliget forever


Annyira, de annyira rám fért már ez a kis kimozdulás ! Nem kell elmenni a világ végére, itt a közelben is van sok szépséges látnivaló, sőt ezek plusz ajándéka, hogy már nem először látom, és előre örülhetek a szépségeknek. Van ugyan – sajna – egy szomorúbb oldala is a  kirándulásaimnak – s néha bizony az jut szembe: tán utoljára látom. Így volt ez tegnap délután is. Jó is volt, szomorú is, vidám is, bánatos is, de napsütéssel és mindenképp megőrzendő emlékekkel teli.
Mert Abaligeten jártam.
Az útvonalunk: 




A barlang bejárata
 
A hajdani turistaház, ma denevérmúzeum
A barlang előtti tó
Barátnőmnek régóta ígértem ezt az utat, barlangnézéssel egybekötve és olyan szerencsénk volt, hogy a szépséges őszi napok egyikének délutánjára esett a választás. Így hát az időre se lehetett panaszunk.

Aki tudja, tudja, aki nem, annak mondom: évekig jártam a barlangosokkal s emiatt aztán az abaligeti barlangot is végigsétáltam jó párszor… igaz X évtizeddel ezelőtt… De olyan csodás az emlékezet… A tegnapi ebédet nem biztos, hogy azonnal meg tudom mondani, de ennek a barlangnak a részteleire máig jól emlékszem. Sőt nem csak a barlang-részletekre, hanem az ottani eseményekre is. Pedig hát több, mint 50 évvel ezelőtti emlékek ezek.

No, mindegy, nem nosztalgiázni akarok itt, végülis bementünk a barlangba. Igen jó kis idegenvezetőnk volt, de pechünkre a kicsi csapatban (=10 fő) volt egy már sörrel alaposan meglocsolt pár – hát nem sok kellett, hogy miattuk a túra félbemaradjon. Nem is tudom, miképp lehetne megoldani, hogy alkoholos emberek ne mehessenek be a barlangba… Kellemetlen volt. Szerencsére azonban a végén, a nagy teremből hamar lekoptak és maradt ott nekem pár percem visszaidézni és visszasírni kicsit az ifjúságomat, minden szépséges emlékével egyetemben.

De aztán erőt vettem magamon, nem ez az első olyan dolog, amitől most már mindörökre megválok. Oly sok mindenem veszett már el az életem során…

A barlang szépen fel van újítva. Járdák, korlátok, világítás. Fényképezni azonban most már nem lehet. No de a net mégiscsak tele van fotókkal, innen mazsoláztam párat, és rengeteget elmentettem magamnak.

Az alábbi képek zömét innen  hoztam:  
egy néhányat meg a netről össze-vissza... 

(Nehezen tudtam megállni, hogy "csak" ennyit tegyek be ide...)










Szerintem ez szenzációs kép... Látod, amit én látok ?

 
(Bocsánat, ha ezesetleg unalmas volt, de vagy két órát vacakoltam, míg a sok fotóból ezt a "párat" kiválasztottam...Nekem sokat mondanak - sajnálnám, ha untattak valakit.) 
A barlang legnagyobb, cseppkövekben leggazdagabb része a Nagyterem.

Itt látható, Vass Bélának, a nagyterem 1954 évi felfedezőjének  emléktáblája. (A másik emléktábla az orfűi, hajdani „barlangász kis ház” helyén álló, mostani „Mecsek háza” falán látható.)



A hűvös és sötét barlangjárás után jólesett egy forró kapucsínó a bejárat melletti kis teraszon, miközben csodáltuk a csendes tavat, a békés környezetet. Ugyanis „sima” őszi hétköznap délután volt, vendégforgalom szinte semmi. Ilyenkor jó ilyen helyen lenni. Én legalábbis utálom a tömeget….

Körbesétáltuk a tavakat és készítettem itt is pár fotót, majd elindultunk Hetvehely felé Pécsre. Ezzel az úttal szinte körbejártuk a Mecsek Nyugati szárnyát.

Abaliget 2. tó

Útközben megálltunk a hetvehelyi tónál, itt is készült pár fotó – és itt is rengeteg kikerics nyílt. Hiába no, jókor kell lenni jó helyen… 
 

Hetvehelyi horgásztó
 
Vad-csicsóka


Gyönyörű kikericsek

 
Fotóztam pár erdőirtásos  részt is és felkúsztam egy helyen az „új telepítés”-hez – hát siralmas… Hogy ezekből fa nem lesz, az biztos…


Remélem látszik, hogy hol volt "erdő"

"Új telepítés"

Lesz ebből valaha tölgyfa ?????

 
Kiszáradt lombú tölgyek
 
Karmazsinbogyó (invazív)

Zsurló - útmenti vizesárok mellett

 
Őzike lábnyoma
 
Jakabhegyi vörös-homokkő-szív- valahonnan a triászból.(Sugárzik-e ? )
 
Mindent egybevetve – az itt-ott felbukkanó szomorúságot leszámítva - igen kellemes délután volt. Elteszem a kedves emlékeim közé.





8 megjegyzés:

  1. Szép utatok volt, érdeklődve olvastam a beszámolót. Érdekes, hogy míg a Geresdi-dombságban minden haragos zöld, (pedig ott is csont száraz a talaj, mert eső nem mostanában volt), addig a Mecsekben már hetek óta sok fa el van száradva, sok helyen július óta sárgulnak, vagy pöttyöződve és megbarnulva potyognak le a levelek.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nem egyformán szárad az erdő - de itt, ezen a részen egész ijesztő volt a sok hatalmas száraz fa.Valahogy talán a felszínalatti vízkészkletekkel van ez összefüggésben, - vagy nem tudom az okát.

      Törlés
  2. Örülök hogy ilyen kellemes és szép helyen kicsit kikapcsolódtál !

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyon jó délután volt, kellemes szép emlékként gondolok vissza rá...

      Törlés
  3. Gyönyörű utatok volt és kifogtátok az időt is! Napi szinten (2x) tettem meg a Hertelend, Hetvehely,Szőlős közötti részt, imádtam a négy évszak változását "élőben" látni! Én ugyan ismerem ezeket a helyeket, de jólesett olvasni és nézegetni a szép fotóidat. Köszi!
    Lesz erdő a pici tölgyekből, attól nem félek, csak sajnos sokára!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Vigasztalj - már ami kis fák jövendő sorsát illeti, mert én abból az új telepítésből nem sok jót néztem ki...
      Amúgy elég régen jártam ezen az úton, valóban szép és érdekes, szinte semmi forgalom nincs rajta. Nem is értem az okát...

      Törlés
    2. Lehet, hogy nem is telepítés, hanem természetes újulás. Ilyenkor az elhullott makkokból nőnek a fák, az erdész csak ápolást végez, ha eljön az ideje. Emiatt ne aggódj, lesz erdő, igaz, 20-30-50 év múlva!:) Nem megy gyorsan. Főleg, ha tölgy!
      Egyébként olyan hisztit csinálnak ezekből a kivágott erdőkből, ami nem helytálló! Európában még nem sikerült kimondani azt, hogy nem vágunk ki erdőket. Ráadásul a fára szükség van! Mindig a legnagyobb műszaki értéket képviselő erdőket vágják ki - ki kell vágni, erre van egy terv, gazdaságpolitikai döntés, stb., nem az erdész, vagy más hirtelen jött ötlete! Kell az épületfa, deszka, tűzifa, stb. Aztán a helyére nem is mindig ültetnek, hanem megvárják a természetes újulást miből, mennyi nő és hagyják, csak közben "terelgetik, igazítják" az erdőművelők. Ez nem elég látványos, akár 10-20 év is elmúlhat, mire látszik! Kivéve, ha akác. Bocs, nem akarok jobban belemenni a témába, csak sajnálom, hogy folyamatosan szidják az erdészeti dolgozókat, akik orvul irtják az erdőt és nincs helyette semmi! Ez nem igaz és ne higgy annak, aki ezt mondja, nem ért hozzá! Az erdőterületek egyébként NŐNEK Magyarországon - minden híreszteléssel ellentétben. A mellettem ülő Aranyemberem mondja, aki 50 évet "szakértett", mint erdőművelő.;)

      Törlés
    3. Én valami miatt úgy látom, egyre több az 'irtás' - persze lehet, hogy velem együtt nőttek, öregedtek a fák, s mint engem, ki kell vágni már őket, ha elérnek egy bizonyos kort...
      Azonban nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy mégiscsak többet vágnak ki, mint feltétlenül kellene. 50-60 éve erőmű se volt, aminek fa kellett, ill. amikor beindult, akkor meg még jó volt a széntüzelés is. Most csak szalma meg fa ad meleget, meg meleg vizet. A lakos-szám növekedéséhez képest én az erdőterületek csökkenését érzem - de hát lehet, hogy én gondolom/látom rosszul.
      És mivel "az én tévém" tele van ilyen (külföldi) hírekkel, lehet, hogy ez is befolyásolja a gondolataimat.
      Egyébként ez a két terület, amit én láttam, biztos, hogy nem elszóródott makkokból kelt, hanem ültetvény, ami az össze-vissza dőlt védőcsövektől ugyan nem látszik, de van abban valami rendszer, nem a lepottyant magok keltek ott ki, s azokra tették a műanyag csöveket.

      Törlés