2007. október 21., vasárnap

Új ásványt találtak

2007.10.21.vasárnap

Magyar mineralógusok új ásványt fedeztek fel és írtak le tudományos módszerekkel. Az ásványt Koch Sándorról, a Szegedi Egyetem egykori nemzetközi hírű ásványtan professzoráról "kochsándorit"-nak nevezték el. Az ásvány a mányi szénbánya meddőhányóján került elő 2004-ben. A tudományos feldolgozás után - amikor kiderült, hogy "tudományos szempontból új ásványról van szó"- 2005-ben nyújtották be elfogadásra a Nemzetközi Ásványtani Szövetség Új Ásványok és Ásványnevek Bizottságához.
 

Az új ásvány egy víztartalmú kalcium-alumínium-karbonát. Hófehér, 0,5-1,5 mm-t elérő, tűs kristályokból felépülő, selyemfényű, gömbös halmazokként fordult elő a mányi széntelepben (Tatabányai-szénmedence). A szénbánya meddőhányóján 2007 tavaszáig volt lehetőség gyűjtésére. A meddőhányó rekultiválása után sajnos nincs esély több példány megszerzésére. Azért így is előkerült legalább 1000 kis példány. Ez az ásvány a széntelep létrejötte után keletkezett, legalább néhány millió éves. A rokon ásványokat Kanadából vagy Ausztráliából írták le. Ahhoz, hogy egy leletről kiderüljön új ásvány-e, és nincs még egy ilyen (ismert) anyag a természetben, mintegy tízféle kémiai és fizikai vizsgálatot végeznek el rajta. Ez közel kétéves munkát igényelt. Egy új ásványnak tudományos értéke van, piaci értéke általában nem sok. Az ásványoknak nagyon sokféle hasznosítása létezik, pl. fémek előállítása, környezetvédelem, ékszerek készítése, optikai ipar, vegyipar stb. Az utóbbi időkben jelentősen megnőtt irántuk az érdeklődés.
  










Az ásványt Kövecses-Varga Lajos találta meg, aki 35 éve gyűjt ásványokat. Múzeumát Siófokon 1986 júliusában nyitotta meg a Kálmán Imre sétány 10 szám alatt. A gyűjteménye jelenlegi példányszáma mintegy 12.000 db. A szakember kihangsúlyozta, hogy Magyarországon számos fontos vegyület van, így az ország nem számít ásványtanilag szegénynek, ahogyan azt korábban tanították. Magyarország a 19. századig ásványtani nagyhatalom volt. 2010-ben nálunk tartják majd az Ásványtani Világkongresszust, így Magyarország is visszakerül ezen a tudományterületen a térképre - hangsúlyozta a szakember. /Nat.Geogr./

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése