2007. október 3., szerda

Keresztes

2007.10.03.szerda

A pompás őszi napsütésben jól érzik magukat a kertben kedvenc pókjaim. Hatalmas hálókat szőnek és rendesen gyűjtik a bogarakat... Idén még nem kellett eteteni őket - ugyanis szűkös években ezt is meg szoktam tenni. Ma megmértem az egyik hálóját, a "terep-adottságok" miatt nem szabályos kör alakú, hanem ovális hálót csinált, ennek a mérete 60 x 40 cm. ↓ ↓ ↓ Sajnos nem látszik az egész :-( Hát nem semmi...




.
Földünkön több mint 30.000 különböző pókfaj él. Ijesztő külsejük, és félelmetes vadász illetve zsákmányoló hírük ellenére, többségük az emberre ártalmatlan.
Nem kell félnünk a keresztespóktól sem! Sok kártékony rovart elpusztít, így inkább hasznosnak mondhatjuk. Ha alkalmunk van, inkább figyeljük meg, hogyan szövi hálóját, és hogy ejti zsákmányát. A keresztespóknak is, mint minden póktársának nyolc lába van. A teste két részből áll, elöl az egybeforrott fejtor, és hátul a potroh. A fejtoron két sorban négy-négy szemet találunk. A keresztespók mérete mintegy másfél centiméter, színe lehet vörösessárga, vagy akár sötétbarna. Potrohán érdekes, fehér keresztet formáló foltok vannak, innen kapta a nevét is. A természettudósok is törik azon a fejüket, hogy vajon a kereszt alakú folt mire való, de eddig csak egy magyarázatot találtak: talán így akar tetszeni a pók a párjának.

A koronás keresztespóknak van az egyik legszebb, szinte művészi gonddal készített hálója. Szövőszemölcsnek nevezett, potroha végén található parányi szervekkel fonja a hálóját, a selyemfonál kezdetben ragacsos folyadék, ami a levegőn megszilárdul. Gyakran úgy kezd hozzá, hogy leereszkedik egy magasabb ágról és a szélre vár, amíg odafújja egy másik ághoz. Átvezeti a fonalat, odaerősíti a gallyakhoz, levelekhez és többszörösen megerősíti, szövőkarmaival a sok vékony szálból egy vastagabb, teherbíró tartófonalat készít. Utána középről leereszkedik és hozzálát a háló kereteihez. Amikor elégedett a keretek teherbírásával, hozzálát a küllők szövéséhez, a függőleges fonál közepéből kiindulva, feszes küllőket húz a keretig. Ezután a középponttól kiindulva a keretig hosszú csigavonalat sző, amit minden küllőhöz odaerősít.

Azt gondolnánk már kész is a háló, de a keresztespók még nem elégedett munkájával. Eltépi a régi fonalat, és még egy csigavonalat készít, amelyet már ragadós cseppek borítanak. Ebbe akadnak fenn a rovarok, legyek és a szövőmesternek most már nincs is egyéb dolga, mint a háló közepén, csendben lesben állnia.
A vigyázatlan rovarokra, akik a pók fonalába ragadnak, többnyire kegyetlen sors vár. De előfordul, hogy az áldozatnak méregfullánkja van, vagy mérete akkora, hogy veszélyezteti a pókháló épségét. Ha a pók teheti, ilyenkor maga harapja szét a nagyra nőtt zsákmány körül a hálót, szabadon engedve aznapi ebédjét. Máskor, ha nem éhes, sűrű pókhálóba csomagolva elteszi "uzsonnára" a hívatlan vendéget, tartalékot gyűjt.
A keresztespók körülbelül két évig él. A nőstény ősszel lerakja petéit, és a petecsomót gondosan fonalvattába burkolja. Nem gondozza kicsinyeit, gyakran előfordul, hogy elpusztul a peterakás után. A kis pókok május környékén kelnek ki a petékből, és egy ideig együtt maradnak. Ha ilyenkor próbáljuk szétzavarni őket, újra egymást keresik, egymáshoz futnak.
Az új póknemzedék az első hálószövéskor kezdi meg önálló életét.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése