2007. október 26., péntek

Noli tangere circulos meos /Ne zavard köreimet/ - Archimedesz

2007.10.26.péntek


A tudósok egy ősi matematikakönyv megfejtésén fáradoznak, mely 2000 éves elvei megváltoztathatták volna a történelem menetét. A könyv, melyet a görög matematikusnak, Archimédesznek tulajdonítanak, aki i.e. 287 körül született, olyan elveket tartalmaz, amit mások évszázadok múltán fedeztek csak fel. A pergamen több helyen átlyukadt a gombásodásnak köszönhetően, ami annyit jelent, hogy ezeken a területeken teljes mértékben elvesztek Archimédesz sorai. A nagyobb gond azonban az, hogy ezt az írást közel 800 évvel ezelőtt elrejtette egy szerzetes, akinek elfogytak a lapjai az imakönyvéből. A szerzetes Archimédesz könyvéből kölcsönzött lapokat, oldalvást fordította és elmosva a régi tintát teleirkálta azokat. 





   

Szerencsére sikerült megtalálni az eredeti szöveg halvány nyomait és 900 év múltán egy tudós csoport elkezdte a két szöveg szétválasztását. „Mindig tudtuk, hogy Archimédesz lépéseket tett a modern analízishez vezető irányba – és amit most találtunk, az bizonyos értelemben azt bizonyítja, hogy Archimédesz el is jutott oda. Már kifejlesztett egy speciális eszközt, amivel végtelen objektumot összegezhetünk és megmérhetjük tömegét." – mondta a kutatás egyik munkatársa. Ha a reneszánsz matematikusai és a tudósai tudomással bírtak volna Archimédesz felfedezéseiről, elképesztő befolyást jelentett volna a matematika fejlődésére. Elképzelhető, hogy már ma ember járna a Marson.

Teljes cikk: http://www.sg.hu/cikk.php?cid=55565 Archimedesről lásd még: http://hu.wikipedia.org/wiki/Arkhim%C3%A9d%C3%A9sz


1 megjegyzés:

  1. Ezt a reneszánsz embere sem értette, és ma is nagyon kevesen.Te már tudsz valamit4 Üdvözöllek és gratulálok!

    egy egyszerű Tanár

    VálaszTörlés