2007. október 11., csütörtök

Gondolatok reggel

2007.10.11.csütörtök
Herford 65 ezer lakosú kisváros Észak-Rajna-Westfáliban. Sose tudtam volna meg, hogy létezik egy ilyen nevű település valahol, ha ma reggel nem látom a TV-ben egy olyan akciójukat, melyért részben irigylem őket, részben hosszas merengésre késztetett a dolog.
Történt, hogy valamilyen elektromos zárlat következtében leégett egy család háza, ahol kisgyerekek is éltek. Szerencsére senki életébe nem került a baleset, de ott állt a család semmi nélkül.
És akkor a helyi óvoda – ahová a szerencsétlenül járt család kisgyereke járt – akcióba kezdett. Az óvodás gyerekek /természetesen a felnőttek segítségével/ keksz-szíveket sütöttek és azt 1 Euróért árulták. A kisvárosban gyűjtési akció indult, ki mit tudott nélkülözni, felajánlotta a szerencsétlenül jártaknak.
Ennyi volt a hír, láttam a kicsiket, akik az utcán ajánlgatták ügyetlenül, de szeretettel sütött kekszeiket és hallottam az egyik talán 5 éves kisfiút, aki azt mondta, hogy „nekik nincs semmijük, azért kell, hogy mi segítsünk rajtuk”….
Nos igen, a szemlélet….. A jó időben elkezdett példamutató nevelés….
Egy másik kép is beugrott hirtelen: Sok sok évvel ezelőtt, nyári kánikula, Klágenfurt, Minimundus. Egy csapat gyerek fagyizik az árnyékban. Egy kutya is van velük. Az egyik kis srác a fagyi végét felajánlja a kutyának, a kutya nagy hevesen nyal a fagyiba, a tölcsér a földre esik. A kutya a fagyit ugyan felnyalogatta még, de a tölcsér ott maradt. És akkor… És akkor… és akkor: igen és akkor a kisfiú lehajolt, felvette a tölcsért és a szemétgyűjtőbe dobta. Látott valaki ilyesmit, vagy a fent írtakhoz hasonlót tapasztalt valaki itt nálunk ? Ugyan, kérem írja már meg, mikor ? Hol ?
Mellesleg tényleg örülnék, ha csak egy példát is tudna írni valaki, mert nekem hirtelenjében hasonló hazai esetek valahogy nem jutnak eszembe.
Van, ahol ilyen kedves kukabékák várják a szemetet. Az ember szinte sajnálja, hogy nincs mit beledobni. 

A berlini  ...

és a bledi kuka-béka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése