2011. március 27., vasárnap

Szódásüveg kiállítás

A szódavíz (másként szikvíz, a köznyelvben szóda is), nyomás alatt lévő szénsavas ital. Szikvíznek (szódavíznek) csak olyan terméket szabad nevezni, amely szifonfejes palackba, vagy szifonfejes felvezető szárral ellátott szikvizes ballonba van töltve.
A szódavíz nagy nyomáson (4-6 atmoszféra) szén-dioxiddal telített ivóvíz, amelynek Magyarországon való gyártását Jedlik Ányos dolgozta ki. Kezdetben a szódavizet szikvízgyártó kisiparosok állították elő és üvegpalackokban árulták. A 20. század második felében megjelentek a fémből készült palackok (szifonok), amelyekben a szén-dioxidot és a nyomást a rászerelhető patron tartalma adja. A rászerelés során a patronból nyomás alatt átáramlik a szén-dioxid és összekeveredik a vízzel.
A 20. század végén a szikvízgyártó kisiparosok átálltak a műanyag palackban tárolható szódavíz árusítására. A szódavíz kitűnő szomjoltó és fröccs-adalék. A 2000-es években jelentősége csökken az ásványvizek elterjedése miatt. – ezt mondja a wiki…     ( http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%B3dav%C3%ADz )
…én meg azt, hogy érzésem szerint szegény szódavíz (üveges) lassan teljesen kimegy a divatból.
Bár környezetszennyezőbb, de egyszerűbb megvenni a kész ásványvizet – arról már nem is beszélve, hogy ezek jó része nem is „ásvány” hanem „csak normális” víz. Sőt, néha még érdemes is odafigyelni, mert egyik-másikában a különféle ásványi-anyag tartalom elég magas, ami nem mindenkinek ajánlott….
A magam részéről jóformán alig fogyasztok buborékost. Van ugyan egy szódásszifonom – persze nem a régi alumínium és nem is a drága hálós-üveg, hanem „csak” egy műanyag. Ha máskor nem, hát a palacsinta sütéskor elő kell venni…
Ami még eszembe jut róla, az a „spriccer” szó, meg gyerekkorom vasárnapi rántott-húsos ebédjei. Bor ezen az ünnepnapon (=akkor még az volt a vasárnap!) mindig volt az asztalon, s nagyapám mondta mindig, hogy milyen jó is ebéd után  egy jó spriccer.
                                           ***************************
A víz világnapja tiszteletére a Tudásközpontban szikvíztörténeti relikviákból nyílt egy kiállítás, ahol antik szódásüvegek, a szikvízgyártás tárgyi emlékei és múlt századi címkék láthatók. A tárlat alapját a szegedi Bánffy család gyűjteménye, Tibold Zita tárgyai és Weinreich László címkéi adják, kiegészítve a pécsi lakosok által felajánlott darabokkal.
Ezek láthatók a kiállításon (Ha valaki lusta lenne elmenni…):

























9 megjegyzés:

  1. (vasárnap)
    Nem kritika!- de a (nekem) túl késő megjelenés miatt- hozzászólás majd - esetleg- később. Nem megfeledkezni, a szegedi víztoronyban lévő (időszakos?) szódásüveg és szikvíz (?) kiállításról sem. De az legyen @Délim kompetenciája !
    *************************************

    VálaszTörlés
  2. Örülök, hogy így virtuálisan láthattam a pécsi kiállítást. Vácon is van még egy hasonló, amelyik hozzánk közel van, de aztán mégsem jutottam el.

    VálaszTörlés
  3. Személyes megszólíttatásom ürügyén.Igen,van Szegeden kiállítás,de ahogyan írod,nem mindíg látható,most a víztoronyba a
    víz világnapja alkalmából-,ha minden igaz-, ma lehet ingyen belátogatni.A mérnökökről szóló kiállítás azonban mindíg látható.Baj,hogy a torony ritkán van nyitva/talán nyáron jobban/.
    Nekem van két Bénffy féle szódás"üvegem"Sajna ezek már műanyag flaskák.

    VálaszTörlés
  4. (második szendergésemből magamhoz térve,- reménykedem, nem valami betegség lappang bennem, hanem tán" az óraátállítás hatása ?- vagy a 2 front ?- ami volt tegnap és ma.)
    Nem folytattam kutakodásokat!- nincsenek adataim a müa.palackos szódavíz fogyasztásról. Én nem azt tapasztalom, amit @Aranyosf. írt. Közelünkben,kis boltban (is) szépen "viszik"- pontos leírást nem adnék, mert nem megyek le a garázsba.
    Írtam volna : tele a puttonyom vele ! - kb. egy éve (tavaly) 3 db. palackkal vettem ( 200 Ft) volt a betétdíj/db.- és a cser kezdetben volt 40 Ft- majd ez lett, 50 ?- vagy 60 Fz - nem figyeltem.
    Na, de (részben) "vendégeim" itták- kik azóta leszoktak már a buborékosról... bár ha van, akkor megisszák... szóval...gondoltam visszaváltatom a felesleges palackokat... mire közölték : új címke van rajta ! nem olvastam ?- [Hát nem! ] - a palackot ezentúl nem veszik vissza ! Így aztán most van 3 db. müa.palackom... legyen boldog ettől a szódás, ki előállítja !
    ********************************
    Meg nem mondom ma már, hol lehet a retro alumínium szódás és habszifonos palackunk... (bizonyára a garázsban)- viszont van vagy 3 doboz patronom is... gondoltam (nem kell) visszaváltatom... mondják (kis boltomban) csere az van!- visszaváltás nincs ! OK!- hát,most van 3 doboz patronom is...
    Igaz, kicseréltettem újra! :-)
    Na, ennyit - most.
    *********************************

    VálaszTörlés
  5. Dicséretes, hogy Jedlik Á. szerepe nincs túllihegve ! (mint ahogy a gyufát sem Irinyi J. "találta fel"- stb.)
    Szódavíz "feltalálása" (+ a könyvről)
    Nem a legjobb oldal ez, de
    Szegedi képek
    Tipp: (aki nem tudná) a PET palackos vizeknek és a szódavíznek is van szavatossága. "Mániám?": vajon ki,mikor és hogy tisztítja le pl. a müa.szódáspalack kifolyócsövét ?...
    (Palackjaimon a szav.idő : 2011.12.31.- bár tavaly vettem...)
    miért nincs valódi üvegből ?- hát... gondolom, mert az üveg drágább,össze is törik,vagy töltésnél robbanhat-és ilyesmik. (nehezebb... összességében macerás egy dolog.) Anno láttam - lovak húzta szódás kocsit felborulni - pl. a Székely B. utcában lévő kis bolt előtt ! (10 üveg volt egy-egy fa rekeszben- stb.)50'-es években.
    (Viszont van csatos sörösüvegem !- és vagy 10-15 éve van benne sör is ! -igaz, német.) Németeknél mind a mai napig vannak csatos sörösüvegek. (is( na, de ez egy más téma ! :-)

    VálaszTörlés
  6. Lehet kapni 2 literes/pöttyös flaskás/szódát.Annak a kifolyócsövén van egy műanyag "gyűszű"és a végén egy lepattintható kis műanyag fejecske.
    Azért ez már valami,csak tisztább így.
    Csak,ha már szóba került-,nekem is van csatos sörösüvegem,Németoból hozták,nincs benne sör.Egy kint dolgozótól kaptam.

    VálaszTörlés
  7. A magyarországi nagyüzemi szódavízgyártás beindításának az érdeme dr. Wágner Jenőé az 1860-as évek elején. Alu palackot az 1930-as évektől már használtak. Nem csak szifonfejes üvegekbe töltöttek szódavizet, hanem kengyelzárasba is már a múlt század elejétől. A piros üvegen lévő delfinfej csatlakozása az üveghez mostani gyártmány. Nem eredeti

    VálaszTörlés
  8. Kedves Névtelen - köszönöm az infókat - ezt (se) tudtam...

    VálaszTörlés