2011. március 25., péntek

Könyvek, gondolatok 1.


Tegnap egész délután meg még este is azzal kényeztettem magam, hogy csak olvastam. A TV-t se kapcsoltam be, még a vacsorámat is a szobába hozva ettem. Jó könyveim vannak, s olvastuk kapcsán „jutott eszembe számtalan szebbnél szebb gondolat”. Ma megosztom veletek az első felét, holnap meg majd jön a második.

Végre valahára visszatértem a reggeli tornámhoz – ha már a jógára járni nem tudok… Ennek kapcsán elővettem  kedvenc könyveimet, belelapozgattam kicsit. Nem idegenek tőlem a keleti vallások, ugyanis pontosan azt mondják, amit minden – szerintem – normális embernek kellene gondolni, függetlenül attól, hogy  a Föld mely pontján született és melyik hithez tartozónak vallja magát.
Íme néhány idézet az egyikből, Szvámi Vivékánanda: A cselekvés és a szeretet jógája  c. könyvből:

A világ nyomorúságait nem lehet pusztán  anyagi segítséggel gyógyítani. Amíg az ember természete meg nem változik, addig ezek a testi szükségletek újra és újra fölmerülnek majd, szenvedni fogunk és ezt semmilyen mértékű anyagi segítség nem lesz képes tökéletesen orvosolni. A probléma egyedüli megoldása az emberiség megtisztítása. Minden látható gonosznak és szenvedésnek a tudatlanság a szülőanyja. Gyúljon az emberekben fény, legyenek tiszták, erősek és tanultak ! Egyedül ekkor – és  nem ennek előtte -  szakad vége a szenvedésnek a világon.
                                         ******************
Anyagias életünk feszültségében és rohanásában idegeink elveszítik  érzékenységüket és megkeményednek. Minél idősebbek leszünk, annál több pofont kapunk az élettől annál érzéketlenebbé válunk és még azokat a dolgokat is hajlamosak vagyunk semmibe venni, melyek feltűnően és ismétlődően történnek körülöttünk. Az emberi természet azonban időnként érvényesülni kíván, ami ahhoz vezet, hogy vizsgálni kezdjük ezeket a megszokott történéseket és rájuk csodálkozunk- a kíváncsiság tehát az első lépés a fény felé.
                                        ******************
Ki élvezi a képet ? Aki eladja, vagy aki szemléli ?  A képet az élvezi, aki úgy ment oda, hogy nem szándékozik sem eladni, sem vásárolni. Ő a képet nézi és gyönyörködik benne. Az egész világegyetem egy kép, s amikor a vágyak eltűnnek, akkor az ember élvezi a világot. Ekkor megszűnnek a vétel, az eladás és a tulajdonlás ostoba elképzelései.

4 megjegyzés:

  1. (péntek)
    Egoizmusomért bocs! - bár többször kiléptem már az iWiW-ből...meg vissza...aztán a Fecebookon is ott vagyok... (ne bonyolítsam) - kb. egy éve "alkalmazom", hogy az iWiW képeim nekem... általában havi 7-8 db. könyv. (fotója)- nem unokák... vagy "földi hívságok" - házam... "értékeim"és egyéb fotók... OK! - magánügy ! Bocs' - épp' elég szó esett arról (is) hogy "más nép - más kultúra!"- így aztán - ne má' én minősítsem, hogy kit - ,it olvas ! - Bocs'- (szerintem) a "gond" csak azzal lehet ?- ha valaki túlzottan (?) hisz az ilyesmikben ?-[én nem tudom ! ] - mert akkor csak újabb csalódás ? (...)
    OK! - ennyit.
    Má' megint nem álltam meg, hogy 08 órakor OFF! :-)
    Derűs napot ! (nektek)
    Ne akarjátok, hogy [péntek! ] - 2-3 linket beírjak !
    Öntevékenyen.... :-) :-)

    VálaszTörlés
  2. (2.) Tényleg bocs'- semmi közöm hozzá... ( jógázás ?) - meg reggeli torna ?- OK !- Én egy dolgot tudok !- sok éve (?) - kioktattak a "tornáról!"- nevezzétek ahogy akarjátok! (gyógytorna- reggeli torna- vagy stb.) - Ne a "neten kutatgassatok"" - kérdezzétek meg a ...pl. gyógytornászt... vagy a reumatológusokat!
    Ne bonyolítsam ! - én szívből és őszintén kívánom !- a "maszek tornákból" ne legyen komolyabb bajotok !
    Magánügy : bár bármilyen (!) gyógyszarral ellátnának!- ( fájdalomcsillapítók és egyebek)- én nem alkalmazom ! - és nem tartunk itthon ilyen gyógyszarokat sem - de ... attól még - ki-ki tegye azt, amit jónak gondol !
    *******************************
    OK!- (cinikus lennék ?-) tegnap d.u. "orvosnál jártam"... (szerencsére várakozó páciens nem volt) -és kicsit elbeszélgettünk... Ha- ha- ha... :-) "megnyugtató", hogy kb. 4-5 év haladékot kaptam... na, de ez egy más történet ! :-) :-)

    VálaszTörlés
  3. (3.) Bocs'-mielőtt bárki elkezdene aggódni - úgy értendő.... ha nem szedem a "csodagyógyszert"... hát akkor "Konyec filma" (?) - vagy The End- kb. 5 év múlva....
    :-)
    Ne bonyolítsam... :-)

    VálaszTörlés
  4. (szombat)
    Most aztán "beindult a gépezet!" - micsoda feladatok ! este lekapcsolni a villanyt ! - de előtte már érdemes lesz az órá(ka)t átállítani ! (Hogy' utálom...) - Igaz, milyen jó lesz, ha 03-kor ébredek - az akkor már 04 óra lesz... - ilyesmik.
    Duzzogás : )lapoztam a naptárban) má" meg hétfőn megyek egy orvoshoz... értsd : hétfőn nem célszerű pl. piacra menni és pl. húsboltba sem...
    Sebaj!- valamivel több pénzem megmarad... aztán má' csak 3 nap !- és csütörtökön "jön" a februári (!) nyugdíjam! - lesz is... casco/disco/nyuszkó!... meg minden ! - Bár... bár... vigyázat ! Nálunk az április hónap az "eléggé húzós!" - mindenféle "sátoros ünnepek!" ( családban) - bár ezt se értse félre senki sem !
    jaj,jaj... Húsvét ! - kezdődik a : "kinek írtam ?- ki írt nekem ?- és ellenkezőleg téma ? ) :-)
    Na, ennyit.
    (Téli gumit lecseréltetni az autóról ?... se semmi... vagy előbb írassak gyógyszart a reumatológussal ?...) :-)
    *********************************

    VálaszTörlés