2011. március 17., csütörtök

A kő nő

Gyúrtam magamban a témát pár napig, s hogy miféle „tészta” sült ki belőle ? Hát döntsétek el ! Képtelen vagyok cukros kalácsot sütni, ha  pitypang szárának keserű levével kell megöntöznöm.

A mecseknádasdi képek közül készakarva hagytam ki egyet, ezt: 



Az úgy volt, hogy a Liszt szobortól (= püspöki palota) a Templom tér felé jövet, az Idősek otthona melletti ház udvarán egyszer csak felfedeztem egy hatalmas szobrot. Tényleg hatalmas, majd 3 méter. Óriási kő-nő, valami fantasztikusan szép, szívemnek kedves szürke mészkőből kifaragva. Modern, de nem annyira az, hogy idegen legyen, s az első pillanatban a szívembe zártam. Maga a mozdulat, ahogy áll, a majdnem-térdre-rogyása, az ég felé fordított arca, melyen épp-csak-hogy a könnyei nem látszanak …szóval nekem mond valamit ez a szobor.
Csak azt nem értettem, mit vétett, hogy egy rendezetlen, elhanyagolt hátsó-udvarba száműzték szerencsétlent ?

Az öregasszonyok már csak kíváncsiak, ma megpróbáltam kinyomozni a történetét.

Első nekifutásra felhívtam az Önkormányzatot. (Logikus, nem ? Hát ha valahol, ott aztán kell/ene tudni a szobor történetéről mindent.) Elmondtam, hogy ki vagyok, és hogy szeretnék tudni erről a szoborról kicsit többet, ki, mikor, miért csinálta, de legfőképp, azt, hogy miért szomorkodik ez ott eldugva egy udvaron, amikor akár Pécs is büszkélkedne egy ilyennel ?

Hát kérem legnagyobb megdöbbenésemre a PMH alkalmazottja (habár lakhelye felől nem érdeklődtem) azt se tudta, miről beszélek. Szobor ? Hol ? Milyen ? Hát bizony, majdnem eldobtam a telefonkagylót. A munkatársnőjével kicsit megbeszélték a témát, ám ő sem tudott róla semmit, viszont megadták egy másik, általuk ismert szobrász telefonszámát, hogy tudakozódjam nála, hátha ő tud segíteni.

Így is tettem. A másik szobrász legalább már tudott a dologról, azt is tudta, hogy azért áll ott, mert a művész ugyan nem felkérésre faragta, de az önkormányzat nem akarta (jelképes áron) megvásárolni és most ott várja (majd 10 éve), hogy történjen már vele valami. Ismerte az alkotót, de nem tudott róla többet, mint azt, hogy Szászváron lakik. Nosza: telefon Szászvárra, az Önkormányzathoz, hogy keresem ezt a szobrászt. Nem tudnak róla, de hívjam a Művelődési házat, vagy a Művészetek házát. Megtettem. Végre ez utóbbiban tudtak a művészről és meg is adták a telefonját.

Felhívtam és megtudakoltam tőle a szobor történetét.

A szobrász neve :Ruppert János. Nos valóban, 1993-ban nem felkérésre, csak úgy „érzelmi nekibuzdulásból” faragta,  a Nádasdon élt ill. onnan kitelepített németek emlékére. A szobor címe: Mutter-Schmerz (Anyai fájdalom) És igen, azért áll ott, mert az Önkormányzat nem adott 50.000 (jól értsd Ötvenezer) Ft-ot a szobor anyagáért – ugyanis ennyit kért volna az alkotó. A szobor további sorsa/jövője ismeretlen…

Hát kérem itt akár be is fejezhetem a történetet.


5 megjegyzés:

  1. "Bemelegítésként" csak annyit, hogy azt a google.com-os anyagot én nem tudom megnézni,- de ne ismételjem,hogy a hiba nálam van. Majd csak megoldódik valamikor.
    Má' az is egy eredmény, hogy elég nehezen megleltem, melyik "kistérséghez" tartozik Mecseknádasd.
    Ide tartozik Mecseknádasd
    És - mintha - a polg.mest. hivatal honlapja vagy 5 éve (?) nem frissült volna ?- stb. és akkor meguntam az egészet. Mármint a kutakodást a "hivatalok" között.

    VálaszTörlés
  2. Bocs' a későbbiekben megtaláltam a frissebb (újabb?) honlapot is.
    Ne má' ne legyen nekem semmi sem jó...
    Mecseknadasd Bár az ügy szempontjából lényegtelen.
    Hogy' mi,hogy történhetett 1993-ban ?- nem túlzottan érdekel, bár szerintem akkor sem úgy működtek a dolgok, hogy "csinálok egy szobrot"...aztán majd utólag lesz, ami lesz. [Igaz, (anno) volt Wass Albert szobor "állítás" az otthoni kertben (Pécs) manapság meg Szállasinak állítottak valamit egy kertben... pontosítandó ! ] Legyek cinikus ? Hát... az ügyintézők nyugodtak lehetnek... legalább nem jelentik fel őket "hűtlen kezelésért" ! -igaz, csak 2002-ig "nézik vissza" az ügyeket ?- (mire,hogyan,kinek "ment el a pénz...) -na, de ez egy más történet.

    VálaszTörlés
  3. Megdöbbentő a történet! Ilyen értéket nem megbecsülni, bűn!!! Szerintem nem csak a blogodba kellett volna beírni..., bár lehet, hogy okoztál néhány kellemetlen pillanatot az "illetékes" tudatlanoknak és talán visszhangja lesz! Na, arra véletlenül sem gondolok, hogy kifizetik az "önkéntes" alkotónak! Azért annyira nem...
    Megáll az ész!!!

    VálaszTörlés
  4. Az az igazság, tegnap (csütörtök) nem nagyon akartam már linkekkel kínlódni,- csak-csak találtam még ezt
    Történet + létszámadatok
    (remélve,higy működik)
    Esetleg még ezt
    Kilátás a kilátóból (?)

    VálaszTörlés
  5. Kösz @x az ajánlatokat. Most láttam, milyen volt hajdanán a ma tök kopasz templom tér...Igaz, a templomot eltakarták a fák, de valahogy nekem azért az a variáció mégis jobban tetszett, mint a mostani. A kilátóhoz meg, remélem egyszer még el/feljutok.

    VálaszTörlés