2011. március 5., szombat

A titokzatos kitűző


Titokzatos kétszeresen is. Egyrészt, mert fogalmam sincs, mikor, hol, milyen körülmények között vált életem részévé ? Valami miatt első emlékeim (konkrétan, hogy a jelvénynek varrtam azt a is fekete bársony izét, amire fel lehet tűzni) 1970 körüliek, s úgy tűnik a mesébe illő mosókonyha-albérletem falát díszítette legelőször. Kitől, miért kaphattam ?  És miért őrzöm immár 40 éve ? Igaz, már nincs a falra kirakva, (vajh miért?) most a varródobozomban lakik…
A másik kérdés, hogy mit is jelenthet ? A nagy W és L, a felette lévő I és R minek lehet a rövidítése ?  Miért van rajta korona ? Kinek/minek a jelvénye lehetett ? Az egész kitűző 4,5 cm. magas, (koronával együtt) és 2,5 cm. széles (a derekánál). Alapja piros zománc, a széle-pereme és a betűk valamilyen fém, de meg nem tudnám mondani, micsoda.

Hát sajna – sztorim nincs hozzá. (Bár titokban elgondolkodtam, hogy egy ilyen kitűzőről akár egy novellát, vagy kisregényt is lehetne írni….)
Megmutattam.

Örülnék, ha valaki,  aki itt jár, tudna  válaszolni a kérdéseimre.

6 megjegyzés:

  1. Tényleg ne legyek közönséges! (...)
    ***
    Gondolom, majd @Múltmentő "besegít"- én meg csak annyit, hogy csak-csak volt egy orosz szamovár ...és hozzá még más dolgok. Nem kutakodom a neten (blogokban) egy kb. 4 x 4 cm-es "tiokzatos kegytárgy" (zománc) is lóg agy ismerősömnél a falon! ( és van egy a másiknál is)
    Azt meg kitárgyaltuk (?) - ahogy a házi szőttesek és egyebek (bizonyára) Oroszországban vannak... hát 1:1
    Előzőleg írtam (hosszasan) éppenséggel lehet egy "sapkarózsa" is - vagy lehetett egy övcsaton is !- vagy galléron ( kabáton) - l.d. paszományon - ( ne bonyolítsam) - ill. látni kellene ( nem nekem) hogy van-e a hátlapján ... olyan "tű" vagy mi ?- a felerősítéséhez.
    Na, ennyit.
    Jó ez a net !- legalább nem "ömleng" az ember olyasmikről... amik nem biztos,hogy másokra tartoznának ?) - ( magamra értve)

    VálaszTörlés
  2. Sajnos nem tudok válaszolni a kérdésedre, de szerintem valami sapka félén lehetett jelvény..., talán.
    Nagyon izgalmas, kicsit irigykedem, mert egy ilyen nálam kincsnek számít!:)Gondolom nálad is, még ha azt sem tudod, hogy micsoda!:)))

    VálaszTörlés
  3. Én is kiváncsi vagyok a rejtély megfejtésére. Sajnos nem tudom. Az biztos, hogy a JR monogram közötti 23-as szám kulcsfontosságú, mert vagy 1923-ból való, vagy valaki akkor volt 23éves volt. Az a valaki tán épp egy hercegi családba született és nagy születésnapi partit csaptak a tiszteletére. Ez lehetett a belépő? Sok ötletem lenne még, de biztosat nem tudok, így várom hátha valaki éppen ott volt, amikor ezt a kitűt osztották.

    VálaszTörlés
  4. Könyvünk : Barczy Zoltán-Somogyi győző : A szabadságharc hadserege (Corvina/1986/247 old./20x29 cm/300 Ft! - Szinte minden benne van,- (cipőtől- a lószerszámig ! - sapkarózsa,csákójelvény is)
    Szerintem ez valamelyik zászlóalj vagy ezred (23-as !) jelvénye lehet- és a monogram (tán') annak a nevét jelenti, aki állította.(vagy ezredtulajdonos)
    [OK!- kezdetben a császári csapatok F.I. jelet viseltek - ez később V.F.-re változott.]
    Hát, ennyi az én kutakodásom eredménye - rövidítve.
    (Kedvelt témámat nem feledni,- 1848 -ban NEM volt bal és jobb lábas bakancs!- de ne részletezzem.)
    Ja : márc.09-re :

    Érdekességek

    VálaszTörlés
  5. "Az ezredtulajdonosok osztrák és külföldi (!) uralkodóházak tagjai,vagy magas rangú tisztek voltak. Ezredeket számmal és a tulajdonos nevével jelöltek." (monogram) - stb.)
    Sajnos nem tudom, hogy a W.L. és I.R. kinek a monogramja lehet.
    (Pl. a Habsburg birodalomnak volt vagy 58 (!) sorgyalogezrede -
    de ne bonyolítsam! :-)
    vagy... tán...
    W.L. = Leiningen-Westenburg gróf (altábornagy) (?) -

    VálaszTörlés
  6. @x: nem tartom lehetetlennek, hogy a Te kutakodásod eredményei igen közel állnak a megoldáshoz ! Olyan "hihetőnek" hangzanak, és az egész kis remekműnek nem 19.szd-i kinézete van - vagy legalábbis én így érzem.Kösz az infókat !

    2011. március 6. 8:04

    VálaszTörlés