2011. március 20., vasárnap

Rágógumi

Pár napja az Árkádba indultam és épp a bejárat előtt ki kellett fújom az orrom. Elővettem a zsebemből egy papírzsebkendőt, de ugyanezzel a mozdulattal egy másikat leejtettem a földre. Azonnal lehajoltam utána, de nem a zsebembe tettem vissza, hanem a kukába dobtam…Ugyanis kissé közelebb kerülve a járdához konstatáltam – magam sem értem, miért nem vettem ezt  eddig észre – szóval konstatáltam, hogy mennyire tele van kiköpködött és eltaposott rágógumival !!!
Hát mit mondjak ? Undorító…

Egyszerűen nem értem, hogy aki ráunt a rágójára miért nem tudja azt a kukába dobni ? Persze miért nem tudja odadobni a többi szemetét se ? A pézséket, a csokipapírokat, a százmillió csikket és a fene tudja még mi mindent, ami szanaszét hever az utcákon.
Sajnos tippem sincs, miképp lehetne küzdeni ellene. Nem  követhet lépten-nyomon mindenkit egy rendőr, nem hinném, hogy be lehetne tiltani a rágógumi árusítást. Viszont fogalmam nincs, mivel lehetne feltakarítani…bár a neten végül is találtam néhány lehetőséget. Viszont akkor meg ott a bibi, hogy a városnak ennél sokkal fontosabb dolgokra sincs pénze, nem fognak rágógumi-pucolásra milliókat áldozni, az tutti…
Azt sem értem – hogy ez egyes egyedül nekem tűnik csak fel ? (Nekem is elég későn….)

Ezt találtam a témához:
„ A minap olvastam egy-két érdekességet a rágógumiról. Az is kiderült a cikkből, hogy Mexikóban a sok eldobott rágógumi miatt oda jutottak, hogy már azt tanácsolják az embereknek, hogy inkább nyeljék le, minthogy eldobják. Végül is, rövidtávon semmi mellékhatása nincs.
Sajnos a rágógumi olyan szintetikus anyagokat tartalmaz, amelyek csak évezredek alatt bomlik le. Talán nem is gondolhattuk volna, hogy ezzel a kis, ártatlannak tűnő dologgal nagymértékben hozzájárulhatunk Földünk mihamarabbi elpusztulásához, ha nem a megfelelő helyre dobjuk ki.”  



3 megjegyzés:

  1. Legyél megnyugodva! - (?)- vagy ellenkezőleg! Ennél sokkal elképesztőbb módon néz ki az az útszakasz, ami kb. a Csontváry szobortól tart az ANK könyvtárig. [Kertváros] - na, igen... mert ott iskolák vannak...meg maga a NEVELÉSI központ. Ja!- kb. már tavaly decemberben tapasztaltam,és azóta havonta egyszer. Sajnálatos- ez van.
    (Anno fényképeztem a vasútállomáson azt az eldugott valamilyen szobrot,- ott pedig emberi ürülék is volt,- igaz, az volt az uránvárosi gyógyszertár mellett is... de ne fokozzam! Tipp: nem kell fényképezőgépet vinni... :-) :-)

    VálaszTörlés
  2. (Az előző témáknál a hozzászólások elolvasását is javaslom.)
    Na,még ezt, ha nem hallottad volna :
    Másik kis adalék
    Sajnos, ezt is vagy 3-4 hónapja(!) láttam a buszból... [Nem én írtam a levelet! :-) ]

    VálaszTörlés